Yleislakkoa suunnitellut kokous kokoaa joukkoja vastustamaan hallituksen kuritusta

20.10.2015 - 17:30
(updated: 17.12.2015 - 16:30)

PAMin keskolaisten ammattiosaston koolle kutsuma yleislakkoa suunnitteleva kokous järjestettiin Helsingissä 10. lokakuuta. Osallistujia oli paikalla useilta eri SAK:laisilta aloilta sekä muun muassa kansalaisjärjestöissä aktiivisesti toimivia vaikuttajia.

Kokouksen keskeinen näkemys oli, että Suomen koventunut arvoilmapiiri vaatii entistä kovemmin toimivaa ay-liikettä. Tällaista nykyistä ay-liikettä radikaalimmin toimivaa ammattiosastojen verkostoa lähdettiin välittömästi kokouksen päätyttyä konkreettisesti luomaan.

Kokouksen edustajien mielestä pelkästään sovittelevuushakuisella toiminnalla ei nykytilanteessa ole saatavissa esimerkiksi työväen, eläkeläisten, työttömien ja opiskelijoiden asemaan mainittavaa parannusta. Se muistuttaakin reilusti yli 32 000 SAK:laista jäsentä edustavien ammattiosastojen kannanotossa myös SAK:n hallitusta sen perustehtävästään, työntekijöiden ja heidän perheidensä elämänlaadun parantamisesta.

Yleislakkoa suunnitteleva ryhmä antaa tukensa SAK:n johdolle, mikäli SAK:n esittämän kriisisopimuksen tuloksena hallitusohjelman kansaa kurjistavat heikennykset, kuten leikkaukset koulutuksesta ja työttömyysrahoista, saadaan torpattua. Keskusjärjestön on ryhmän mielestä ehdottomasti muistettava, että se edustaa koko työväenluokkaa neuvotellessaan niin kolmikannassa, kuin työnantajien ja maan hallituksen kanssa erikseen neuvoteltaessa. Tämä tarkoittaa nykyilmapiirissä ja tilanteessa, että SAK:n on vaalittava sääntöjensä kohtaa ”painostusjärjestö” totuttua hanakammin, mikäli leikkauspolitiikka alkaa todella saksia eläkeläisiltä, opiskelijoilta, työttömiltä, sairailta ja ylipäätään kansan heikompiosaisilta.

Työnantajapiirit ovat talouskriisin varjolla saaneet useita myönnytyksiä, kuten maltillinen palkankorotuslinja, KELA-maksun poisto ja yhtiöveron tuntuva alennus. Luvattuja työpaikkoja ja investointeja ei kuitenkaan ole kokouksen osallistujien mielestä kuulunut.

- On ehkä aika miettiä, onko tällainen työnantajapiirien avokätinen ”kannustaminen” sittenkään ratkaisu maamme ongelmiin, pohditaan kokouksen kannanotossa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.