Yleislakkoa suunnitellut kokous kokoaa joukkoja vastustamaan hallituksen kuritusta
PAMin keskolaisten ammattiosaston koolle kutsuma yleislakkoa suunnitteleva kokous järjestettiin Helsingissä 10. lokakuuta. Osallistujia oli paikalla useilta eri SAK:laisilta aloilta sekä muun muassa kansalaisjärjestöissä aktiivisesti toimivia vaikuttajia.
Kokouksen keskeinen näkemys oli, että Suomen koventunut arvoilmapiiri vaatii entistä kovemmin toimivaa ay-liikettä. Tällaista nykyistä ay-liikettä radikaalimmin toimivaa ammattiosastojen verkostoa lähdettiin välittömästi kokouksen päätyttyä konkreettisesti luomaan.
Kokouksen edustajien mielestä pelkästään sovittelevuushakuisella toiminnalla ei nykytilanteessa ole saatavissa esimerkiksi työväen, eläkeläisten, työttömien ja opiskelijoiden asemaan mainittavaa parannusta. Se muistuttaakin reilusti yli 32 000 SAK:laista jäsentä edustavien ammattiosastojen kannanotossa myös SAK:n hallitusta sen perustehtävästään, työntekijöiden ja heidän perheidensä elämänlaadun parantamisesta.
Yleislakkoa suunnitteleva ryhmä antaa tukensa SAK:n johdolle, mikäli SAK:n esittämän kriisisopimuksen tuloksena hallitusohjelman kansaa kurjistavat heikennykset, kuten leikkaukset koulutuksesta ja työttömyysrahoista, saadaan torpattua. Keskusjärjestön on ryhmän mielestä ehdottomasti muistettava, että se edustaa koko työväenluokkaa neuvotellessaan niin kolmikannassa, kuin työnantajien ja maan hallituksen kanssa erikseen neuvoteltaessa. Tämä tarkoittaa nykyilmapiirissä ja tilanteessa, että SAK:n on vaalittava sääntöjensä kohtaa ”painostusjärjestö” totuttua hanakammin, mikäli leikkauspolitiikka alkaa todella saksia eläkeläisiltä, opiskelijoilta, työttömiltä, sairailta ja ylipäätään kansan heikompiosaisilta.
Työnantajapiirit ovat talouskriisin varjolla saaneet useita myönnytyksiä, kuten maltillinen palkankorotuslinja, KELA-maksun poisto ja yhtiöveron tuntuva alennus. Luvattuja työpaikkoja ja investointeja ei kuitenkaan ole kokouksen osallistujien mielestä kuulunut.
- On ehkä aika miettiä, onko tällainen työnantajapiirien avokätinen ”kannustaminen” sittenkään ratkaisu maamme ongelmiin, pohditaan kokouksen kannanotossa.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantaja-festivaali kokoaa Vantaan Myyränkoloon 18.-19.11. tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansalaisaktivisteja etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, Euroopan kriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Ohjelmassa on muun muassa keskusteluja, alustuksia, työpajoja ja tietysti kulttuuria ja musiikkia!
Tiedonantajan syksyn uudet julkaisut Kun Pakila oli punainen, Oi niitä aikoja! ja Nainen, elämä vapaus! nousevat Kulttilavalle perjantaina 27. lokakuuta. Myös Tiedonantaja-lehteä on jaossa Kultin osastolla.
Helsingissä järjestettiin 12.10. Työttömien mielenosoitus teemalla Ei julmia leikkauksia. Mielenosoitukseen saapui ihmisiä eri puolilta Suomea ja sitä tukivat myös ammattiliitoista PAM ja JHL, joiden edustajia oli myös saapunut paikalle.
- 1 / 320
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003 ja sen kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Tampereella, joka on myös palvelun kotikaupunki, järjestetään perjantaina juhlaseminaari palvelun eri vaiheista sekä kirkosta eroamisen historiasta ja tulevaisuudesta.
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb vastaa HS:n vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä, kun kysytään, tuleeko sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta. Hän on kannattanut myös Naton joukkojen sijoittamista pysyvästi Suomeen ja korostanut Yhdysvaltojen kanssa tehtävää ns. puolustussopimusta ”äärettömän tärkeänä”.
Suomen ja Israelin edustajat allekirjoittivat äsken hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä. Yli 300 miljoonan asekaupalla tuetaan sekä poliittisesti että taloudellisesti Israelin sotaa palestiinalaisia vastaan. Myös suomalaisyhtiö on mukana valmistamassa aseita Gazan pommittamiseen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.