Ylioppilaskunnat viettävät maksuttoman koulutuksen päivää

30.11.2017 - 13:00

Ylioppilaskunnat ja yliopisto-opiskelijat ympäri Suomen viettävät maksuttoman koulutuksen päivää tänään torstaina.

Suomalaiset opiskelijat näkevät maksuttoman koulutuksen tärkeänä osana suomalaista hyvinvointivaltiota ja koulutuksellista tasa-arvoa. Opiskelijaliike puolustaa maksutonta koulutusta kaikille kansalaisuuteen katsomatta. Päivän aikana ylioppilaskunnat kampanjoivat maksuttoman koulutuksen puolesta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #maksutonkoulutus.

– Kaikille saavutettava koulutus on syy sille, miksi Suomi on tunnettu korkeasta osaamisesta ja pienistä hyvinvointieroista. Tästä ei ole missään tapauksessa varaa päästää irti nyt, kun ikäluokat pienenevät ja eriytyvät jo valmiiksi, painottaa puheenjohtaja Riina Lumme Suomen ylioppilaskuntien liitosta.

Osa laajempaa yhteiskuntapolitiikkaa

Ylioppilaskuntien liitto muistuttaa, että maksuton koulutus pelkästään ei takaa mahdollisuuksien tasa-arvoa, vaan se on osa laajempaa yhteiskuntapolitiikkaa, johon kuuluvat myös tuloeroja tasaava veropolitiikka sekä riittävät opintososiaaliset edut.

Suomalainen koulutusjärjestelmä on maailmalla tunnettu erityisesti sen yhteiskunnallista tasa-arvoa lisäävistä elementeistä. Suomessa koulutus on maksutonta peruskoulusta tohtoriopintoihin asti. Korkeakoulutuksen periytyvyys onkin Suomessa kansainvälisesti vertailtuna alhaista.

EU-ETA -alueiden ulkopuolelta tulleiden opiskelijoiden määrä vähentynyt

EU ja ETA-alueiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille asetettujen lukukausimaksujen vaikutus vuonna 2017 on tuntuva. Tänä vuonna EU-ETA -alueiden ulkopuolelta tulleiden kansainvälisten opiskelijoiden määrä on selvästi vähentynyt: vielä viime vuonna Suomessa yliopistossa opintonsa aloittaneita kv-opiskelijoita oli lähes 2 000, kun taas tänä syksynä opintonsa aloitti vähemmän kuin 1 300 kansainvälistä opiskelijaa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.