Ympäristöaktivistit väkivallan uhreina Venäjällä

24.01.2018 - 14:00

Maan Ystävät –järjestö on huolestunut kuultuaan uutisen venäläisiin ympäristöaktivisteihin kohdistetusta väkivallanteosta.

Andrei Rudomakha, Environmental Watch on North Caucasus (EWNC) – Venäjän Maan ystävien (Russian Social-Ecological Union) paikallisjärjestön – puheenjohtaja ja kaksi hänen kollegaansa, Aleksandr Savelyev ja Viktor Chirikov, ja heidän lisäkseen vielä yksi toimittaja, joutuivat hyökkäyksen kohteeksi viime vuoden lopulla palatessaan työtehtävistään tarkastusmatkalla Mustanmeren alueella. Hyökkäystä tutkitaan tavallisena ryöstönä, mutta Venäjän Maan ystävät ja Friends of the Earth International (FoEI) epäilevät sen olleen yritys pelotella järjestöä lopettamaan toimintansa ja hiljentää aktivistit.

Järjestöt tuomitsevat hyökkäyksen, jonka ne uskovat olevan kohdistettu suoraan aktivistien tärkeää ja laillista ympäristöoikeuksien edistämis- ja suojelutyötä vastaan. Ne viittaavat myös EU:n ohjeistukseen ihmisoikeuksien puolustajien tukemisesta.

Vetoomus Venäjän Suomen-suurlähetystöön

Maan ystävät on vedonnut Venäjän Suomen-suurlähetystöön sekä Suomen ulkoministeriöön, jotta ne kiireellisesti vaikuttaisivat ja ottaisivat yhteyttä Venäjän viranomaisiin. Näin voidaan estää EWNC:een ja muihin ympäristöoikeuksien puolustajiin kohdistuvat hyökkäykset. On välttämätöntä tutkia tämä rikos ympäristötoimijoihin kohdistuneena hyökkäyksenä eikä tavallisena ryöstönä. Samoin tulisi tutkia myös aiemmat järjestön toimijoihin kohdistuneet rikokset.

Verkosta löytyy Venäjän viranomaisille suunnattu change.org-vetoomus, joka vaatii Rudomakhaan ja hänen EWNC:n kollegoihinsa kohdistuneen hyökkäyksen puolueetonta tutkimista.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.