Zuman salaliittoväitteet osoittautuivat tosiksi

19.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 34 / 19.9.2008

Etelä-Afrikan kansalliskongressin puheenjohtajan Jacob Zuman ja hänen vasemmistolaisten kannattajiensa vanhat väitteet, joiden mukaan hänen tutkintansa kansallisen syyttäjälaitoksen NPA:n toimesta oli poliittisesti motivoitu, saivat vahvistuksen viime viikon lopussa.


Pietermaritzburgin ylioikeus hylkäsi valtion korruptiojutun Zumaa vastaan päätöksessä. Päätöksen kuvaus poliittisista vehkeilyistä NPA:n toimien taustalla oli kuin Kafkan teoksista peräisin.


Tuomari Chris Nicholsonin kaksituntisessa yhteenvedossa selostettiin seikkaperäisesti poliittista sekaantumista oikeuslaitokseen pyrkimyksenä naulita Zuma, mikä täysin paljasti presidentti Thabo Mbekin ja NPA:n.


ANC ja sen liittolaiset kehottavat nyt Mbekiä uudelleen puoluejohdon kuultavaksi tai eroamaan. Mutta Mbeki kiistää kaikki rikkomukset.
Juonittelun taustaaVuonna 2005 Mbeki erotti Zuman maan varapresidentin paikalta. Esitetty syy oli se, että Zumalla oli vastattavanaan korruptiojuttu.


Tämä puolestaan viittasi julkisten oikeudenkäyntien kansallisen johtajan vuonna 2003 antamaan lausuntoon, jonka mukaan valtiolla oli tekeillä korruptiojuttu Zumaa vastaan mutta jonka mukaan häntä ei voitu siihen aikaan asettaa syytteeseen.


Vuonna 2004 Zuman talousavustaja Schabir Shaik tuomittiin pitkäaikaiseen vankeuteen finanssikorruptiosta. Tämän kerrottiin mediassa vakavasti sekoittavan Zuman mukaan hämäräbisneksiin.


Jos Zuma olisi ollut tavallinen kansalainen, hänen erottamisensa työntekijänä Mbekin toimesta olisi ollut laiton, tuomari Nicholson sanoi päätöksessään viime viikolla.


Tämä päätös ei ollut ensimmäinen kerta, kun Pietermaritzburgin ylioikeus torjui NPA:n pyrkimykset ottaa Zuma tähtäimeensä. Vuonna 2006 oikeus hylkäsi NPA:n korruptiosyytteen häntä vastaan viitaten todisteiden puutteeseen. Hänet oli aikaisemmin vapautettu raiskaussyytteestä Johennesburgissa pidetyssä oikeudenkäynnissä.


Syyttäjäviranomainen antoi sen jälkeen lehdistölausuntoja sanoen kokoavansa tuoreita syytteitä Zumaa vastaan. Viime vuoden lopulla Zuma valittiin ANC:n puheenjohtajaksi liikkeen kansallisessa edustajakokouksessa.


ANC hyväksyi myös edustajakokouksessa uuden ohjelman, joka sanoutui irti presidentti Mbekin ja hänen hallituksensa yltiöuusliberalistisesta markkinapolitiikasta. Zuman valinta ANC:n johtajaksi tekee hänestä Mbekin todennäköisen seuraajan maan presidenttinä.


Päivää edustajakokouksen jälkeen NPA esitti Zumaa vastaan röykkiön syytteitä muun muassa petoksesta, korruptiosta ja järjestäytyneestä gangsteritoiminnasta...MARK WALLER


Käännös: ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli