Omilla ehdoilla

13.04.2016 - 10:45

Jorma H. Moilanen kampaa tukkansa ja solmionsa. Hiukset kiiltävät ja nenäkään ei vuoda. Sitten mikrokuituliinalla silmälasien ikkunaruudut puhtaiksi ja suuhun raikas pastilli. Tämän jälkeen Jorma. H. Moilanen asemoi itsensä peilin eteen ja tarkkailee suutaan. Kunhan kerroin a on tarpeeksi negatiivinen, saa paraabeli kauniisti alaspäin laskevan jyrkän muotonsa. Lopuksi tärkein vaihe: sormien koukistelu ja ranteiden pyörittely. Näppituntumaa tarvitaan.

Useita rytmikkäitä koputuksia kuuluu oven suunnalta. Sisään astuu nuori talousyliopiston kasvatti.

– Ootsä Jorma valmis hei. Täällä ne paska toimittajat on.

– Tommi rakas. Paskatoimittajat on yhdyssana!

Nuorukainen ottaa neuvosta vaarin ja poistuu tuulen lailla kraka hulmuten.

Samalla huoneeseen ilmestyy useita toimittajia lehtiöineen, sanelukoneineen, mikrofoneineen ja kameroineen. Jorma H. Moilanen istuu tyylikkäästi mahonkipöytänsä äärellä kuten niin monet H. Moilaset ennen häntä.

Toimittajat muodostavat puolikaaren Jorma H. Moilasen maalin eteen. Pian on ensimmäisen potkun vuoro.

– Toimitusjohtaja Moilanen: miten kommentoitte yhtiönne päätöstä leikata entisestään työntekijöiden oikeuksia?

– Onko teillä, toimitusjohtaja Moilanen, ratkaisu kansantalouden ongelmiin?

– Oletteko koskaan kokeillut nollatyösopimusta?

– Kutsuitte ay-liikettä YYA-liikkeeksi. Oliko tämä tietoinen freudilainen lipsahdus?

Jorma H. Moilanen istuu kärsivällisesti ja imeskelee mentholpastillin rippeitä. Tähän mennessä torjunta on toiminut, sillä yksikään pallo ei ole päässyt toimittajilta hänen selkänsä taakse. Ainakin näin hän tilanteen kokee. Toimitusjohtaja Moilanen käyttää ns. kiertomenetelmää, jolla hän ottaa pallosta kopin ja tarjoaa sen takaisin. Näin ollen potkijoista tulee torjujia ja pelin suhteet muuttuvat.

Toimitusjohtaja Moilasen pelitaktiikan voikin löytää seuraavasta. Hän aloittaa monologinsa arvoituksellisesti johtamalla joukon suurten ikkunoiden ääreen. Alhaalla pihamaalla pitkä jono ihmisiä valuu kohti mustaa kuoppaa.
– Katsokaa tuonne. Katsokaa ja miettikää. Ei tämä ole helppoa meille kenellekään. Luuletteko te siellä mediassa, että ihan tahallaan me näitä päätöksiä tehdään? Nyt on aika ottaa ohjat käsiin ja yhteisvoimin nostaa tämä maa. Kitinä ja kiukuttelu ei auta mitään. Tämä on ainoa tie.

Jorma.H. Moilasen totinen paraabeli värähtää ja hän siristää katsettaan. Salamavalot räpsyvät ja lehtiöt täyttyvät. Toimitusjohtaja on voittanut rangaistuslaukauskilpailun.

Seuraavaan päivään Jorma H. Moilanen herää levänneenä raikkaan aamupastillin kera. Tänään ei tarvitse antaa haastatteluja, joten a-kerroin tekee suun paraabelista taivaisiin aukeavan. Reaktiota vahvistaa aamun uutisotsikot, joita toimitusjohtaja Moilanen aamiaisen lomassa katselee sekä paperilehdistä että internetistä.

”JORMA H. MOILASEN VAIKEAT RATKAISUT”

”MOILANEN: 'TÄMÄ ON AINOA TIE!'

”TOIMITUSJOHTAJA MOILANEN HERKISTYI –  KATSO KUVAT!”

Aamiaispöydän toisessa päässä Tommi H. Moilanen katselee tablettiaan ja miettii jo tulevaa: vielä jonain päivänä hänkin pääsee pelaamaan pallopelejä toimittajien kanssa. Omilla ehdoillaan.