Gorki ja Lenin

18.11.2014 - 12:11
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Kävin loka-marraskuun vaihteessa Nizhni Novgorodissa: kahden tunnin lento Finnairilla Helsingistä. Kone täynnä venäläisiä mennen tullen ja minä ainoa suomalainen – sanktiot.

Miljoonakaupunki oli neuvostonimeltään Gorki. Kirjailija Maksim Gorkin (Peskov) muistoksi kaupungissa on hänen kotimuseonsa. Torilla seisoo tukevasti Leninin patsas.

Gorki oli Leninin tavoin Volgan kasvatteja – perivenäläinen. Hän suhtautui Leniniin aluksi poleemisesti. Poliittisten ja ideologisten erimielisyyksien jälkeen Gorki lopulta päätyi Leninin kannattajaksi.

Leninin kuoleman johdosta kirjoittamassaan henkilökuvassa bolshevikkijohtajasta Gorki toteaa, että Leninin ajatusten kärki kääntyi aina työkansan luokkaetujen suuntaan kuin kompassineula pohjoiseen.

Gorki muistelee Leninin kauaskantoisia sanoja siitä, kuinka kapitalistit ovat voitonhimossaan ryöstäneet maailmaa, kuluttaneet öljyä, rautaa, puuta ja hiiltä.

Lenin oli selostanut Gorkille, miten ihmisten myrkyttäminen sovinismin ja nationalismin myrkyllä johtaisi lopulta sotaan. Hän piti idioottimaisimpana rikoksena sitä, että kylläiset pakottavat nälkäiset teurastamaan toisiaan.

Gorki kirjoitti: ”Venäjällä, maassa, missä kärsimykset julistetaan välttämättömiksi yleisenä ”sielunpelastamiskeinona”, en ole tavannut enkä tunne ketään toista, joka olisi yhtä syvästi ja voimakkaasti kuin Lenin vihannut, inhonnut ja halveksinut ihmisten onnettomuuksia, murheita ja kärsimyksiä.”

Esitelmässään neuvostokirjailijain kongressissa vuonna 1934 Gorki pani merkille, että venäläinen folklore oli kohottanut Leninin antiikin myyttisen sankarin tasolle, Prometheuksen rinnalle. Tässä oli kallistuttu kirkollisten aatteiden typeryyden pyhittämään muinaiseen raakalaisuuteen. Samaan tapaan – Gorki vertaa – kuin venäläisten uskomukset siitä, että perunanviljely on syntyisin paholaisen ja haureellisen naisen yhtymisestä. ”Kristus ja pyhimykset eivät syöneet perunoita.”

Leninin julmuudesta on kirjoitettu ja puhuttu paljon. Gorki huomauttaa, että parjaaminen ja valehteleminen ovat poroporvarien laillistama menettelytapa. Maailman porvariston viha Leniniä kohtaan on peittelemätöntä ja inhottavan näkyvää. ”Tuskinpa tämän maailman suurmiesten joukossa on ketään, jota ei olisi yritetty mustata.”

Lenin totesi Gorkille: ”Sukupolvemme on onnistunut suorittamaan työn, jonka historiallinen merkitys on hämmästyttävän suuri. Olosuhteiden pakosta johtunut elämämme ankaruus tullaan käsittämään ja toteamaan aiheelliseksi. Kaikki tullaan ymmärtämään, kaikki!”.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Kommentit (3 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.