Suomalainen Leninin henkivartijana

27.08.2013 - 14:27
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Venäjän lokakuun vallankumouksen ratkaisevina hetkinä Leninin suomalaisella turvamiehellä Eino Rahjalla oli äärimmäisen vastuunalainen tehtävä. Hänen tuli saattaa Lenin Pietarissa Smolnaan vallankumousta johtamaan. Eino Rahjaa on kiittäminen siitä, ettei Leniniä vangittu vallankumouksen aattona.

Rahjalla oli Venäjän väliaikaisen hallituksen pääministerin Kerenskin päämajassa hyviä tovereita, joiden kanssa hänellä oli jatkuva yhteys. Rahja sai tietää, että Kerenski oli antanut määräyksen nostaa Nevan sillat. Hän myös ilmoitti Leninille, että tehtaissa ja kasarmeissa kuohuu.

Rahja päätti kiiruhtaa piilossa olleen Leninin luokse. Kauempaa jo kuului ammuskelua. Kun Rahja kertoi Leninille siltojen nostamisesta, tämä huudahti: ”Aha, siis nyt se alkaa!”. Mikä alkaa, Rahja hämmästyi. Vallankumous alkaa – selitti Lenin - ja sitä myötä vallankumoustaistelut.

Lenin ilmoitti päättäväisesti, että on mentävä oitis Smolnaan vallankumouksen päämajaan. Lenin naamioitiin likaisella rievulla. Rahjalla oli varmuuden vuoksi kaksi väärennettyä kulkulupaa Smolnaan ja pistoolit molemmissa taskuissa.

Matkalla Smolnaan heidät pysäytettiin pariin kertaan. Liteinin sillan yli kahdeksi ”pultsariksi” naamioituneet Lenin ja Rahja pääsivät livahtamaan noin vain.

Spalernaja-kadulla heidät pysäytti kolme virkaintoista ratsujunkkerikoululaista vaatien passeja ja kulkulupia. Rahja näytteli onnistuneesti juopunutta ja likaiseen riepuun kääritty Lenin livahti edellä.

Smolnaan he tulivat väärennetyillä kulkuluvilla. Rahja saattoi Leninin Trotskin ja Stalinin luokse. Vallankumous saattoi alkaa.

Keskuskomitea määräsi vallankumouskomitean, joka otti johdon käsiinsä. Talvipalatsin valtaus lähti käyntiin. Muutaman tunnin päästä oli valta bolševikkipuolueen hallussa, ja Lenin antoi neuvoja millä tavalla se valta, joka oli käsissä, säilytetään.

Alettiin muodostaa uutta hallitusta, kansankomissaarien neuvostoa. Rahja istui lattialla nurkassa. Hän koki tehtävänsä suoritetuksi ja tulleensa ”työttömäksi”.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Kommentit (5 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.