Venäjä, Itämeri, Suomi

15.12.2014 - 11:56
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Karl Marx kirjoitti: ”Yksikään suuri kansakunta ei ole voinut tulla eikä tule toimeen niin eristettynä kaikista meristä kuin Pietari Suuren valtakunta alussa oli. Yksikään suuri kansakunta ei ole koskaan alistunut siihen, että sen merenrannikot ja sen jokien suualueet irrotetaan siitä. Kukaan ei ole voinut kuvitella suurta kansakuntaa, joka oli eristetty merenrannikosta. Venäjä ei voinut jättää ruotsalaisten käsiin Nevan suistoa, joka luonnostaan sopi tavaroiden vientisatamaksi.”

Venäjän intressi päästä Itämerelle aiheuttaa sen, että Suomi Itämeren rantavaltiona kuuluu Venäjän luonnolliseen intressipiiriin. Tätä voimistaa suurkaupunki Pietarin sijainti Itämeren pohjukassa ja sen tarvitsema turvallisuusintressi.

Nyt Venäjää huolestuttaa sotilasliitto Naton työntyminen Viron kautta Itämerelle. Se on lisännyt jännitystä alueella.

Tässä geopoliittisessa tilanteessa Venäjä pyrkii huolehtimaan siitä, ettei Suomen politiikka sisällä vaaramomentteja Venäjän turvallisuuspolitiikalle. Suomen edun kannalta olisi hälvennettävä sellaiset epäluulot, että Suomi olisi valmis luovuttamaan alueensa Venäjän vastaisen sotilasliiton käyttöön. Venäjän etujen mukaista on säilyttää rauhanomainen rinnakkainolo Suomen kanssa.

Suomessa ei kannata spekuloida Venäjän vastaisella kansainvälisellä politiikalla. Suomi on jo joutunut Yhdysvaltain masinoiman pakotepolitiikan kärsijäksi, koska maantieteellisesti Suomi on idän ja lännen välissä.

Suomen valtamedian ja erityisesti iltapäivälehtien jokapäiväinen Venäjän ja Putinin vastainen kiihotus ja hysterian lietsominen ei palvele epäluulon hälventämistä maittemme suhteissa. Se edesauttaa vastakkainasettelua Venäjää vastaan. Taka-ajatuksena on Suomen liittäminen Natoon.  Suomen liittämisestä Venäjän vastaiseen sotilasliittoon ei hyvää seuraisi maallemme. Sen on historia osoittanut.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Kommentit (46 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.