Se että tiedämme kuinka asioiden pitäisi olla, ei vielä riitä muuttamaan todellisuutta.
Article:
Olemmeko me pitäisi-puolue?Se että tiedämme kuinka asioiden pitäisi olla, ei vielä riitä muuttamaan todellisuutta.
There are currently 0 users online.
Alkuperäinen kirjoittaja: Jukka Yliviuhkola
Suomen kommunistisessa puoluessa saa olla vaikka minkälaisia etukäteen laadittuja kirjallisia kysymyksiä ja teesejä ,mutta mitä virkaa niillä on jos
jäsenistö puolueosastoissa varsinkin uudet tuovat keskusteluun omia näkemyksiään ja ne torjutaan osaston puheenjohtajien tai muiden vuosikausia johdossa istuneiden korjauspuheenvuoroilla,joissa on kysymyksessä vain asianomaisten henkilöiden arvovallan säilyminen ja tarkka valvonta siitä mitä päästetään eteenpäin puhumattakaan siitä,että omitaan henkilökohtaisesti jäseniä.Siis tavoite siitä,että jokainen puolueen jäsen pääse kommentoimaan on mahdollista periaatteessa mutta kuinka moni loppujen lopuksi tätä mahdollisuutta käyttää.
Henkilökohtaisesti tunne,että avoin keskustelu monessa puolueosastossa jää kokonaan tai sitten käydään läpi hyvin pintapuolisesti,koska
jo osastojen kokousten järjestäminen edustajakokous edustajan valitsemiseksi näyttää olevan ylivoimainen tehtävä.On todella uskallettava aloittaa avoin mielipiteiden vaihto puolueessa siitä mitä tehdään konkreettisesti käytännössä eikä vain pitäisi tehdä ja miten annetaan tilaa uudelle sukupolvelle ottaa vastuuta tehtävien hoitamisesta.Olen pitkälle sitä mieltä,että mikäli vanhoista kaavoihin kangistuneista toimintamalleista ei päästä eroon,niin kovin moni uusi jäsen ei jää vuosiksi katselemaan sitä,että puolueessa ei ole vaikuttamisen mahdollisuksia olipa se sitten perusosastossa,piirijärjestö tasolla tai keskuskomiteassa.On otettava askelia sukupolven vaihdoksen toteuttamiseksi viimeistään seuraavaan puoluekokoukseen 2016 mennessä.
Tämän työn kyllä voi aloittaa jokaisessa perusosastossa jo tänään mikäli uusia henkilöitä on tarjolla.Tässäkään asiassa pelkkä keskustelu,että pitäisi ei riitä vaan on toteutettava.
Alkuperäinen kirjoittaja: Markku Huhtala
Hieno kirjoitus, ja tartut oikeisiin asioihin ja ongelmiin.
Samoin kommentti Yläviuhkolalta.
Kyllä nämä ongelmat ovat olleet tiedossa parikymmentä vuotta.
Monet toverit harmittelevat ja ihmiettelevät kun uutta verta ei puolueeseen tule, tai jos tulee lähtee saman tein.
Vain hyvin harva jää...mukautuu tau koettaa taistella.
Olen monesti sanonut yhden pahimmista esteistä eteenpäin menolle käsittämätön byrokratia.
Muita yhtä olelllisia ovat poliittisen itsetunnon puute ja erityisesti näköalattomuus.
Kaavohin on kangistuttu.
Tehdään helpoimmalla tavalla, mistä rima on kaikkein matalimmalla.
Saamattomuus ja laiskuuskin vaivaa siis.
Siksi osin pistetään hanttiin jos joku uusi tai muuten vaan innostunut jotain uutta esittää.
Eipä myöskään löydy itsekritiikkiä omassa toiminnassa.
Tehdään kuten aina ennenkin on tehty.
Asioihin ei kyetä eikä edes haluta reagoida heti, vaan "syssymmällä kun on enemmän aikaa"...
Nuoret ovat radikaaleja, etsivät rajoja, ovat innostuneita ja malttamattomia...
vaan ei anneta tehdä, eikä jaeta tehtäviä...ei sitä toimettomuutta kauan jaksa katsella...
Sitten yksi paha tapa on meidän näperrella toisarvoisia asioita, kun oikeisiin ei kyetä tai pahempaa ei tiedetä, tai nähdä.
En voi olla korostamatta päälinjaamme: suurpääomien ja monopolien vastainen taistelu ja sen rintaman luominen.
Toinen tärkeä korostamisen paikka on: olemme osa työväenliikettä, kansainvälistä työväenliikettä.
Nämä asiat eivät ole kaikille edes selvää saati että niin toimittaisiin.
Näpertelyn näen syyksi että ei oikein tiedetä missä mennään ja mitä pitäisi tehdä...
Alkuperäinen kirjoittaja: Juha Ruokola
Sopii toivoa, että nämä Tölkön, Yliviuhkolan ja Huhtalan asialliset kirjoitukset menisivät nyt jokaisen ymmärrykseen, jotka puolueessa ovat mukana. Hienoja avauksia teiltä kaikilta! Kuten aikaisemmin allekirjoittanutkin on täällä toitottanut, vanhat toimintatavat johtavat hautausmaalle.
Alkuperäinen kirjoittaja: Markku Huhtala
Demokraattisesta sentralismista olemme puhuneet, paljonkin, myös täällä Tiekkarin verkkolehden sivuilla.
http://tiedonantaja.fi/blogit/tiainen/2011-8-9/demokraattinen-sentralismi
Se voisi toimia, kun sitä noudatetaan, ja etenkin kun se ymmärretään/tiedetään, mitä sen on.
Lenin jo aikoinaan siitä puhui.
Demokraattinen sentralismi on tärkeä järjestö periaatteemme, toimintatapamme järjestössä, SKP:ssä.
Demokraattinen sentaralismi on: ensin demokraattisesti yhdessä keskustelemme toimintavoista, yhdessä niistä päätetään, ja yhdessä niitä noudatamme.
Tämä menettelytapa koskee myös poliittisia linjauksia eri tilanteissa.
Näin ei kuitenkaan osata toimia.
Tai sitten itse en ole ymmärtänyt koko asiaa, ja haluan opastusta ja ohjausta, Tampereen piirisihteeriltä heti ensimmäisenä.
Alkuperäinen kirjoittaja: Heikki Ketoharju
Tämä kirjoitus on oikein hyvä, ja kommentit samaten, mutta yksi kysymys jäi kyllä askarruttamaan: Jotain pitäisi tehdäkin, mutta mitä?
Olen itse innokas kokeilemaan mitä tahansa uutta toimintatapaa ja organisoitumismallia, koska eihän siinä nyt paljon huonompaankaan suuntaan voida mennä. Onko teillä hyviä ideoita?
Minulla on yksi: työparit. Kaikki, mitä paikallispoppoossa tehdään, tehdään työpareina, eli kaikkiin nakkeihin laitetaan aluksi kaksi ihmistä. Toinen näistä on vastuuhenkilö, ja toisen tehtävä on seurata, että vastuuhenkilö saa homman hoidettua. Vastaavasti vastuuhenkilö voi koska tahansa soittaa tälle työparilleen, vaikkapa ihan vain voivotellakseen miten vaikeaa nakin hoitaminen on.
Mallin voisi helposti muuntaa myös sellaiseksi, jossa puheenjohtaja on se, joka valvoo näiden nakkien toteutumista, ja jolle saa aina soittaa ja voivotella murheitaan. Pointtina kuitenkin on se, että tällaisesta kannattaisi sopia yhteisesti: kuka on nakinottaja, ja kuka löylynlyöjä ja sparraaja? Näissä myös henkilökemioita voi hyödyntää: tuleeko joku pari näppärästi keskenään toimeen?
Alkuperäinen kirjoittaja: Markku Huhtala
Hyvä idea,Ketoharju.
Tärkeää on se, että toiminnassa on kapellimestari.
Jokaisella piirillä on piirisihteeri.
Kuten Siirilä hienosti Tiedonantajassa 15.3-13 Sivulla 5 koko protokollan ilmaisi.
Hommat pitää jakaa, vaikka juuri pareihin, mutta sitä ohjaa piirisihteeri.
Piirikomiteat ja työvaliokunnat kun ne ovat toimintakykyisiä, suunnittelee, ja päättää ja piirisihteeri hommaa johtaa sovitusti.
Piirisihteerin on lisäksi osattava delegoida...
Verkostojen luominen on ensiarvoisen tärkeää, joka on piirisihteerin tärkeimpiä nakkeja, ja sitä kautta tietoinen eri tapahtumista ja foorumeista, joihin vaikkapa pareittain piirisihteeri nakittaa...
Piirisihteeri ohjaa ja organisoi...
piirisihteeri luo kontakteja, myös eri medioihin...luo itse kannanottoja sekä nakittaa niitä muille, lähetettäväksi eri medioihin...
Johan jo näillä eväillä mennään eteenpäin.
Lopuksi vielä tuli mieleeni se, että eduskuntavaalit on parin vuoden päästä, niihin on valmistauduttava nyt.
Ehdokasasettelut ym.
Piirisihteeri alkaa valmistaa jäseniä piirin aluella jo kiivaasti tuleviin vaaleihin.
Pari viikkoa ennen vaaleja on aivan liian myöhäistä.
Johan jo aiemmin sanoin, ja moni muukin, että emme ole vain vaalipuolue...
Mediat, verkostot, tapahtumat, keskustelutilaisuudet (muiden järjestämät), miekkarit...niissä meidän on oltava mukana, siellä missä on muita kuin omia jäseniämme.
kun me kuuntelemme meitä kuunnellaan.
Kun me olemme kiinnostuneita muista, meistä kiinnostutaan. Niin se on.
Itsetään selvää, mutta ei sittenkään, sinne päinkään...käytännössä.
Liittolaispolitiikka, yhteistyö, vaaliliitot...niiden aika on nyt, eikä kaksi viikkoa ennen vaaleja...se on silloin liian myöhäistä.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Olin kyllä päättänyt, että kun en ole puoekokousedustaja enkä edes jäsen, niin en puutu näihin "evästyksiin", mutta ainahan voi vähän antaa periksi.
Täällä annetaan kaikenlaisia hienoja "organisointisuunnitelmia" tulevalle toiminnalle, mutta Juha Ruokola toteaa oikein "puolue on valmis hautausmaalle". Minusta "ruumis on jo arkussa,mutta porukkaa on niin vähän, että kantajia puuttuu"! Onhan täällä joku jo kyllä esittänyt, että pitää ottaa Perussuomalaisista mallia ja hakea yhteistyötä!!
Kommunistit ovat olleet "hukassa ja tuuliajolla" siitä asti kun Neuvostojärjestelmä ja sen vasalit kaatuivat. Täällä on yritetty esittää, että me tekisimme toisin, mutta miten? Ei se riitä, että kaikki kansallistetaan/tehdään vallankumous ja kansa alkaa johtamaan, mutta mitä? Tulevaa uutta konkurssipesää vai tuhkasta nousevaa Feniks-lintua. Luulen, että siitä linnusta ei ole edes luurankoa jäljellä moisesta toiminnasta.
Niikuin aina kokousedustajia evästetään, että "tehkää hyviä päätöksiä", tai "seurakunta palkkaa kantajat hoitamaan loput"!
Alkuperäinen kirjoittaja: Tommi Rautiainen
Olen sydämmestäni samaa mieltä. Ollenkaan väheksymättä teorian välttämättömyyttä ole kuitenkin huomannut koko elämäni ajan kuinka vähän loppujen lopuksi ollaan valmiita sitoutumaan varsinaiseen päämäärään: vallankumoukseen. Vallankumous on raakaa hommaa eikä se onnistu pänttäämällä komitea päätöksiä tai uusia kiinnostavia kirjoituksia päähän. Ääri oikeisto vetoaa osattomiin ja syrjäytyneisiin nimen omaan siksi että se tarjoaa kanavan toimia. Mitä tekee SKP? Tai vasemmisto noin yleensä. Osa tavoittelee parlamentaarista uraa, osa istuu arkistossa, loppujen mielestä riittää että ostaa pinssin. Jos, ja siis jos, SKP aikoo olla muutakin kuin oma ekslusiivinen keskustelukerho, on palattava juurille ja arvopohjaan. Mitä ollaan hakemassa?
Alkuperäinen kirjoittaja: Markku Huhtala
Rautiaisen kommentti on kaikkiaan hyvä.
Se olisi purettava ja analysoitava.
No, hienoa on se, että niinhän nyt tehdäänkin, rikkaalla, keskustelevalla tavalla.
Olisikin turhauttavaa, jos minä itsekseni täällä, tai ylipäätään missään itsekseni keskustelisin...
Jotta voi sitoutua, on tunnettava teoria, työväenluokan teoria, Marxismi-Leninismi.
Tämän vain totean, loistavista puheenvuoroista jo se toisteltiin toistamasta päästyään toisteltiin.
Vallankumous, suuri sana.
Mutta mitä se on, jo useissa kommenteissa se tuotiin esiin.
Vallankumous tapahtuu silloin, kun suurin osa ei enää halua olla ja elää entiseen malliin.
Vallankumous voi olla tai olla olematta.
Silti muutos voi olla iso.
Kommunistisen puolueen päätökset, julkilausumat, yhdessä sovitut toimintatavat ovat se kaikkein keskeisin asia, niitä ei voi ohittaa, ei koskaan.
Jos ei tiedä, ei voi edetä…tai voi edetä, vaikka ei tiedä, mutta turpaan tulee niin että tukka lähtee.
SKP ei tavoittele parlamentaarista uraa, ei ole tehnyt sitä koskaan historiansa aikana.
Mutta puhujan lavalle on päästävä. Eduskunta on yksi sellainen.
Kun kansan enemmistö ei halua elää entiseen tapaa…
Voidaan puhua vallankumouksesta…
väkivalta ei kuulu kommunistien strategiaan eikä taktiikkaan.
Porvariston päällekarkausta vastaan toki puolustetaan…
Nyt materiaalia kun seuraa…voi saada käsityksen että tulppaania tungetaan porvarin pyssyn piippuun, vaikka henki menisi…
Mikä on se arvopohja?
Onko se Luokkataistelu? Pitäisi olla.
Sitä SKP käy…joka päivä.
Mutta käykö SKP rikasta ja laajaa keskustelua, muidenkin kuin omien kanssa, siitä voidaankin jo keskustella.
Mutta jätän agendan näistä asioista paremmin tietäville, keskustelukykyisille kommunisteille.
Minä vain parilla sanalla sivuan asiaa…
Toivotan SKP:n jäsenille munaisaa pääsiäistä, ja keskustelurikkautta.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Tommi Rautiainen, kun sanot, että "vallankumous on tehtävä", niin oletko miettenyt yhtään, että miten? Sanot, että vallankumous on "raakaa voimaa", niin tuolla lausunnollasi ajat viimeisetkin suomalaiset kommunismiin uskovat jonnekin muualle kuin sinun rakaan voimaasi uskovien taakse! kyllähän sitä pikku pöllyssä kylän kaljakuppilassa on mukava haaveilla vallankumouksesta ja jopa jostain komissaarin tittelistä puolueessa!
Markku Huhtala, kun ihannoit rautiaisen lausuntoa, niin ajat viimeisetkin, jotka ovat olleet SKPn kannattajia jonnekin muualle!
Markku, kun sanot,että "SKP ei tavoittele parlamentaarista uraa", niin sillä lausunnolla lyöt viimeisenkin naulan SKPn arkkuun, kyllä meillä Suomessa kuitenkin 99,5% kansasta uskoo meidän demokraattiseen/parlamentaariseen järjestelmään, eikä sitä asein eikä hurmosliikkein kumota!
Alkuperäinen kirjoittaja: Työeläkeläinen
Onhan meillä Tommi vallankumous taas kevättalvella 2015 nykyisen aikataulun mukaan. Ei muuta kuin hankkimaan kannatusta turuille ja toreille. Epäilen kuitenkin kommunismin menestystä vallankumouksessa 2015 koska kansa on sitä vastaan rokotettu.
Alkuperäinen kirjoittaja: Timo S Vantaa
"Sanot, että vallankumous on "raakaa voimaa", niin tuolla lausunnollasi ajat viimeisetkin suomalaiset kommunismiin uskovat jonnekin muualle kuin sinun rakaan voimaasi uskovien taakse!"
Nyt näyttäisi todella vahvasti siltä, että globaali kapitalismi kaivaa aika vahvasti itse oman hautansa kaikella sekoilullaan ja päämäärätiedottomuudellaan. Meidän kapitalismin haudankaivajien pitäisikin multiinlapioinnin sijaan siis ennenkaikkea alkaa keskittyä kasaamaan laajamittaista voimaa ja synnyttää vahva perusta uuden historiankulun kannalta ainoan loogisen vaihtoehdon eli sosialismin esiintuomiseksi. Muussa tapauksessa tulevaisuus saattaa ajautua modernin fasistisen rintaman esiintuomaksi taantuvaksi vaihtoehdoksi, jolloin ollaan tuhon tiellä. Tuo fasismi varmasti tulee esintymään jo kapitalismin vallanpitäjien epätoivossa, mutta täytyy vain toivoa että he ymmärtävät yhteiskuntien parhaan ja luopuvat ripustautumasta yksityiseen omistusoikeuteen väkivallan epätoivoisilla keinoilla. Tätä emme voi tietenkään ennustaa miten tulee käymään, toivottavasti kuitenkin hyvin ja järki sekä tasa-arvoinen kehitys voittaa.
Alkuperäinen kirjoittaja: Teknikko
Olen tullut siihen tulokseen, että Suomessa sosialismiin siirtyminen tulee tapahtumaan palkkatyöläisten toimesta firma ja työpaikka kerrallaan ja tietysti jonkinlaisena ketjureaktiona. Eli käytännössä ensin firmojen voittojen siirto yksityisiin käsiin kielletään ja samoin osinkojen maksu. Yhtäkkiä laajalle leviää käsitys, että osinkojen nosto on moraalitonta. Valta tuotantoelämässä käytännössä siirtyy palkansaajille ja osakkeenomistajien valta mitätöidään. Jälkeenpäin tätä muutosta sanotaan sosialistiseksi vallankumoukseksi. Jos on realisti, niin eihän palkkatyöläiset vallankumoukseen ryhdy hienon sanan vuoksi. Kun valta firmoissa on palkkatyöläisillä, niin valtiovallan käskyvalta menettää merkityksensä ja vähän myöhemmin valtiovaltakin voidaan valjastaa sosialismin taakse.
Yllä olevaa yksinkertaista ajatusta nähdäkseni jatkuvasti hämärtävät ne ihmiset jotka oikeasti visioivat kommunismia tai ovat vallankumousromantiikan pauloissa. Olisi todella mielenkiintoista, mutta turhaa, tutkia mitä tekevät elääkseen ne henkilöt, jotka ovat taipuvaisia utopioihin. Usein nämä henkilöt ovat lukeneet paljon ja osaavat kirjoittaa (toisilleen) ja pääsevät esille. Mutta karkottaako heidän tekstinsä palkkatyöläiset?
Alkuperäinen kirjoittaja: Timo S Vantaa
EU:sta käsin sosialismiin siirtyminen ei tapahdu koskaan. Avainpointti on kansojen itsemääräämisoikeus omiin asioihinsa, tämän EU:n politrukit ja suurpääoma ovat EU-kansoilta nyt poisvieneet. EU:ssa kansan rooliksi jää passivoitua kainelaisten teknokraattien päätösten edessä, ja ne päätökset eivät todella jatkossakaan helli tavallisia EU-kansalaisia vaan suurpääomaa, sieltä ne impulssit kaikille EU-muutoksille tulevat.
Itsemääräämisoikeus merkitsee myös omaa valuuttaa ja omia pääomia, jotka Suomen kansa omistaa rajojemme sisällä. Oma reaaliomaisuus voidaan laskea uuden Fin-valuutan arvolle ja laitettava suuri osa näistä arvoista demokraattisiin kansallispankkeihin edistämään investointien rahoituksen ja hyvinvoinnin toteutumismahdollisuuksia.
Suuret joutilaat rahaomaisuudet, esim.tileillä makaavat yli 100.000eur summat pitää kansallistaa ja ohjata yhteiskunnalliseen käyttöön. Yksityisiin käyttötileihin ja yksityisiin käyttöomaisuuksiin ei tietenkään tule kajota. Täällä oleville pääomille on asetettava poistumiskielto Suomesta. Tässä alkua sosialistiselle kehitykselle, tällä ainakin poistetaan happi suurpääoman valta-asemilta.
Alkuperäinen kirjoittaja: Teknikko
Sosialismiin siirtyminen voi tapahtua myös EU oloissa.
Minusta tuntuu turhan mahtipontiselta kirjoittaa, että sosialismissa Suomen kansa omistaa omia pääomia rajojemme sisällä. Tämä on enemmän kaunopuheinen ilmaisu kuin tarkka kuvaus. Miten ihmeessä Hankoniemeltä Inariin kaikkien kiinteiden ja vaihtokelpoisten ”omaisuuksien” hallinta olisi kansanvaltaisten organisaatioiden käsissä. Minusta niiden on oltava ainakin aluksi niiden laitosten, kuntien ja firmojen käsissä, joiden käsissä ne nytkin ovat. Pääero on siinä, että vanhan omaisuuden omistamisen perusteella kenellekään ei makseta mitään eikä sillä perusteella saa päätösvaltaa.
Edelleen tämä lause ”Suuret joutilaat rahaomaisuudet pitää kansallistaa ja ohjata yhteiskunnalliseen käyttöön” tuntuu vanhanaikaiselta. Entä velat? Ja kenen käyttöön itse asiassa rahaomaisuudet siirtyisivät? Jollekin Gosplanillekko? Jäljempänä oleva lause ”Täällä oleville pääomille on asetettava poistumiskielto Suomesta” on oikeampi, siinähän nimenomaan kajotaan valtaan.
Alkuperäinen kirjoittaja: Timo S Vantaa
Teknikolle
Koska yksittäinen kansa, kuten Suomi, on yhteiskunnallinen ja itsenäinen perussolu, vain se voi päättää omista asioistaan. Emmehän voi mennä tai osallistua päättämään jonkin toisen maan sosialistisesta kehityksestä. Solidaarisuus muita kohtaan ja oma itsemääräämisoikeus siis lähtökohdat sosialismissakin oltava. EU vastaavasti on ylikansallinen organisaatio, joka pyrkii rikkomaan näitä kansallisia perussoluja yhä rujommin mitä pidemmälle liittovaltioajattelua ja Bryssel-päätösvaltaa viedään. Pääasia tuotannossa alkuun onkin tuo, että maassamme tuotetut pääomat jäävät kiertoon ja tuottamaan myös verotuloja oman maamme rajojen sisään. Jos niissä on ulkomainenkotimaiseksi. Valtio voi toimia myös työpaikka-demokratiaa lisäävänä ja tietenkin myös suoran valtio-omistuksen päätösdemokratiaa ohjaavana rakenteena. Avainsanoja ovat kansan omistama avoimuuden periaatteella toimiva demokraattinen valtio, jossa pääomien omistus on yhteistä. Salaisissa asiakirjoissa piilee aina lopulta fasismin siemen, niin se on suuryritystenkin monissa salaperäisissä toimissa nähtävissä.
Valtion rahaomaisuudet kansan omistuksessa on ohjattava tuotantoon ja yhteiskunnallisten palveluiden ja sosiaaliturvan rahoitukseen.
Kun vallankäytön välineet eli pääomat (talous, koulutus, poliittinen valta) saadaan jaettua tasan kaikkien yhteiskunnan yksilöiden kesken, niin demokratia, järjestelmän täydellinen avoimuus ja yksilöiden omat edut pitävät huolen siitä, ettei kukaan voi käyttää noita jaettuja välineitä riistääkseen niillä toista yksilöä, kuten kapitalismissa tapahtuu. Kapitalistisen riiston syy on juuri tuo yksityinen omistusoikeus yhteiskunnallisiin pääomiin, talouteen, koulutukseen ja valtaan. Porvaristo omistaa kapitalismissa talouden, sivistyneistö koulutuksen ja sivistyneistön huippuosa poliittisen vallan. Epäitsenäinen sivistyneistö toimii kapitalismissa siis porvariston apu- ja etujoukkona. Sosialismissa se tulee sulautumaan työväenluokkaan.
Alkuperäinen kirjoittaja: Timo S Vantaa
jatko vielä..Velkojen järjestely ja mahdollinen mitätöinti tehtäisiin tapauskohtaisesti ja mm.lainsäädännöllä turvattaisiin sellainen käytäntö, ettei globaalin suurpääoman ole mahdollista sanella kansallisvaltiolle mitä uudistuksia rakenteisiin kunkin valtion tulee kilpailukykyyn ja tehokkuuteen sun muihin globaalin suurpääoman asettamiin syihin vedoten toteuttaa, kuten EU-koneiston työllistäjät nyt valtiokohtaista arviointiaan virkamiesten toimesta tekevät.
Eli lainsäädännöllä määriteltäisiin ne tilanteet, joissa käsiteltävät velat katsotaan mitätöidyiksi, sillä suurpääoman saneluvaltaa vastaan on yksinkertaisesti otettava kaikkialla kovat keinot käyttöön, muuten sen edustajat tulevat hymyillen salkku kainalossa, kynä kädessä ja kravatti kaulassa tuhoamaan kansallisvaltioiden taloudet pelkkien omien "etujensa" kustannuksella.