Vielä viime viikolla USA:n varapresidentti teki selväksi USA:n jatkuvan tuen Mubarakin vihatulle diktatuurille.
Article:
Kansannousu EgyptissäVielä viime viikolla USA:n varapresidentti teki selväksi USA:n jatkuvan tuen Mubarakin vihatulle diktatuurille.
There are currently 0 users online.
Alkuperäinen kirjoittaja: Jyrki Laukkanen
Vallankumouksellinen taistelu yhdistääkehittyneiden maiden työläiset nyt
kansannousuun ryhtyneitten maiden
työläisien kamppailuun kapitalismia
vastaan.
Työpaikkojen luomiseen tarvitaan pää-
omia ja ennenkaikkea teknologiaa. Ja
tietysti väestön korkeata koulutus-
tasoa.
Kansanjoukkojen mekastuksesta ei vielä
kannata tehdä liian nopeita johto-
päätöksiä maiden tulevasta politiikasta.Puhumattakaan , että olisi
joku lasipallo , josta näkyisi selvästi
että jonkunlaatuinen sosialismi olisi
mahdollista näissä maissa.
Nuoriso,joka on saanut mahdollisuuden
opiskella maidensa ulkopuolella ei
varmastikaan unelmoi mistään arabi-
sosialismista.
Ilmeisesti adrenaliiniarvomme kohoavat
kun saamme katsella uutisväläyksissä
tapahtumia Tunezissa ja Kairossa.
Alkuperäinen kirjoittaja: Työläinen
Kansainvälisiä tiedotusvälineitä seuraamalla saa selville sen, että kaikkia tapahtumia Lähi-Idän alueella tarkastellaan nimenomaan niiden vaikuttavuudella USA:n ja Israelin ylivaltaan alueella, onpa kysymys sitten vapaista vaaleista, tai vaikkapa Muslimiveljeskunnan tulevista suunnitelmista, kuten Egyptin kohdalla.Ilman Isarelin kansainvälis-oikeudellisesti laittomien toimintojen asettamista kyseenalaiseksi ei alueen rauha voi missään tapauksessa tulla pysyväksi ja tyydyttäväksi myös arabi- ja muiden osapuolten näkökulmasta. Tänään siellä vallitseekin vain vahvemman oikeus ottaa sen minkä parhaaksi näkee.
Alkuperäinen kirjoittaja: Arvo
Marxin ja Leninin näkemykset kapitalismin romahduksesta finanssikriisin muodossa ja imperialismista kapitalismin korkeimpanavaiheena on selvästi silmin nähtävissä. Siis korkeimpana mutta viimeisenä vaiheena
nyt kun valtiot kaikkialla ottavat etäisyyttä USA:n maailmanlaajuiseen pääoman diktatuuriin ja imperialismiin.
60- ja 70-luvun radikaalisuus ja selvännöisyys lankesi pian pikkuporvarillisuuteen, luopuruuteen ja näkemykseen, että kapitalismin jälkeen ei voi tulla demokraattisempaa yhteiskuntaa. Kaikkien selvien tapahtumien jälkeenkin entiset marxilaiset luovat uusia teorioita ja selityksiä kapitalismin, heidän sanojensa mukaan markkinatalouden pysyyvyydestä. Vain vahva näkemys historian talouden lainalaisuuksista takaa ettei joudu tuuliajolle ja itkemään vääriä käsityksiään. Se mikä oivallettiin silloin on ikään kuin vasta nyt tapahtumassa. Maailma muuttuu nyt niin suurella tohinalla, ettemme oikein pysy mukana varsinkaan jos ei ole oikeaa perustietoa.
Tosin USA:n ylivoima kaikessa taloudessa, politiikassa, maailmanherruudessa ja sotilasmahtina on tosiaan tässä kaikessa murenemassa. Mutta sen ylivoima onnistui murtamaan kaikkialla maailman demokraattisia liikkeitä, joiden aika on nyt tulossa. Neuvostoliiton romahdus oli kaikesta huolimatta vakava isku näille liikkeille,jos vähänkin miettii sen merkitystä imperialismin vastaisena voimana. Marxin toteamus että moderni valtiovalta on vain toimikunta, joka hoitaa koko porvariluokan yhteisiä asioita ja on siis demokratian irvikuva, joka ei kestä loputtomiin. Koulussa opettiin, että politiikka on yhteisten asioiden hoitoa ja voitto on korvaus riskinotosta. Näin jo alusta pitäen hämärretään järjestelmän luokkaluonne. Pitää huomata, että EU ajaa eliitin etuja ja NATO ei ole puolustusliitto.
Alkuperäinen kirjoittaja: Arvo
Väkisin tulee mieleen, mitä tapahtuu järjestelmän romahduksen jälkeen. Kun Länsi romahtaa, miten käy Euraasian?Oikeastaan pitäisi kysyä, mikä on se tekijä, joka turvaa maailman tulevaisuuden vai käydäänkö taas kapitalistinen tie nyt Idän kautta. Kaikkialla Etelä-Amerikassa, Euroopassa ja Afrikassa vain kansat ja joukot, niiden enemmistö voi muuttaa maailmaa ja enemmistön etujen mukaisesti ja vain se voi olla oikeaa demokratiaa. Nythän näkyy että kun yhtäällä murtuu jokin niin toisaalla murtuu toinen ja niillä on yhteys toisiinsa. Vaikka rakenteet murtuvat, se antaa vasta tilaisuuden muuttaa maailmaa oikeudenmukaisemmaksi. Nyt käydään taistelua ihmisten mielistä ja tietoisuudesta, jota porvaristo ja sen mediakoneisto kaikin keinoin vääristää.Siis kumpi määrää pääoma vai kansat?
Alkuperäinen kirjoittaja: Jyrki Laukkanen
Niiden maiden kansat, joilla on pääomiatulevat toimeen , eivätkä uneksi
vallankumouksista.
Vertaa:
Suomi = Kuuba
Alkuperäinen kirjoittaja: sakke
Egyptiin on muodostumassa valtatyhjiö, jonka väistyvä presidentti tulee jättämään jälkeensa.Kadulla mieltään osoittavat nuoret eivät kykene sitä tyhjiötä täyttämään. Heiltä puuttuu johtajat ja poliittinen agenda.
Valtatyhjiön tulee täyttämään sellainenvoima, jolla on jo organisaation ja poliittinen agenda valmiina.
Pahoin pelkään, että se saattaa olla Hamas tai Muslimiveljeskunta. Toivottavasti olen väärässä.
Alkuperäinen kirjoittaja: jyrki laukkanen
Harva kansannousu lähtee käyntiinilman suurvaltojen tiedustelupalvelujen
osallisuutta. Monet radikaalit
ryhmittymät olemassaolollaan vesittävät
rationaalisten voimien rauhanomaisia
pyrkimyksiä.
Vallankumoukselliset ovat aina vastuussa vastavallankumouksen
syntymästä.
Alkuperäinen kirjoittaja: Myyryläinen
Arabisosialismilla oli yhtä vähän tekemistä sosialismin kanssa kuin Pohjois-Korean Juche:lla. Enkä myöskään usko nykyisten arabimaiden kapinointien johtavan sosialismiin, vielä. Käsittääkseni nämä ovat vielä siirtymistä feodaalistisen klaanihallinnon viimeisistä rippeistä aidosti kapitalistiseen järjestelmään. Siinä on jonkin verran hallinnollista demokratiaa mutta taloudellinen puuttuu.Tunisiassa kumouksen tekijät lienevät puhtaasti sekulaareja ja samoin enemmistö egyptiläisistäkin (vai pitäisikö sanoa pelkkä Gypti kun www-yhteydet on katakaistu). Muslimiveljeskunta siellä lienee vähemmistö ja ainakin toistaiseksi sivuraiteella. Samoin Jemenissä ja Jordaniassa. Eli kyseessä ei ole Iranin kaltainen eli islamistinen kumous vaikka elämisentason ongelmat ruokkivatkin äärivanhoillisia ja -taantumuksellisia suuntia (kuten PerSuja täällä meillä).
Veikkaukseni lähiaikojen muutoksista on, että USA apunaan muut vanhoilliset arabimaat sekä Israel, nostavat johtoon uuden ryvettymättömämmän nuken. Perustavampaa laatua oleva muutos vaatisi, että USA ei enää kykenisi pitämään arabimaita talutusnuorassaan. Se tilanne ei liene, vielä, käsillä, vai?
Alkuperäinen kirjoittaja: Joutomies
Egyptissä ja muissa arabimaissa tapahtuva liikehdintä saattaa tosiaan olla merkki USA:n imperialismin vähenevästä voimasta. Jos kansannousu saa jatkua rauhanomaisesti, niin valtaan voi nousta Egyptissä rauhanomaista politiikkaa noudattava USA:lle vähän epäystävällisempi hallitus. Sillä on kiertämättä vaikutuksensa alueen geopoliittiseen tilanteeseen.Israelissa varmaan seurataan tilannetta killin ajatuksin. Onhan Mubarakin diktatuuri ollut oivallinen liittolainen mm. Gazan demokraattisesti valitun hallinnon kuristamisessa ja Israelin valloituspolitiikan tukijana.
Tavallaan huvittavakin piirre on ollut länsimedian ja muiden demokratian vartijoiden suhtautuminen pari kuukautta sitten pidettyihin Egyptin vaaleihin. Ei ole kuulunut minkäänlaista hätäilyä opposition jäämisestä parlamentin ulkopuolelle.