3 posts / 0 new
Uusin kirjoitus
admin
Offline
Last seen: 1 päivä 11 hours sitten
Joined: 05.08.2015
Toisenlainen talouspolitiikka on mahdollinen

Suomen talous kaipaa jälkikeynesiläistä ruisketta, tuumivat Jussi Ahokas ja Lauri Holappa tuoreessa Rahatalous haltuun –kirjassaan.

Article: 
Toisenlainen talouspolitiikka on mahdollinen
admin
Offline
Last seen: 1 päivä 11 hours sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: Pääoma

Rahakeskeinen näkökulma on luonteva yksittäiselle ihmiselle tai yritykselle. Näille on yhdentekevää, onko heillä rahaa vai tuotantovälineitä, koska he voivat luottaa siihen, että "joku muu" valmistaa käyttöarvot, joita rahalla sitten voi ostaa.

Kokonainen yhteiskunta sen sijaan ei voi tuudittautua siihen, että "joku muu" tuottaa käyttöarvot, joita sitten rahalla voisi ostaa. Tämän takia yhteiskunnallinen näkökulma talouteen on otettava reaalitaloudesta lähtien, muuten mennään metsään. Päättävät poliitikot eivät siis saa tuijottaa pelkästään rahaa, vaan heidän huomionsa tulee olla reaalitaloudessa.

SKP voisi ottaa inspiraatiota ensi vuoden eduskuntavaaliohjelman laatimiseen viime vuonna Englannissa perustetulta uudelta puolueelta nimeltään Left Unity. Tässä esimerkki konkretiasta: http://leftunity.org/economics-policy/
admin
Offline
Last seen: 1 päivä 11 hours sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto

"Kokonainen yhteiskunta sen sijaan ei voi tuudittautua siihen, että "joku muu" tuottaa käyttöarvot, joita sitten rahalla voisi ostaa. Tämän takia yhteiskunnallinen näkökulma talouteen on otettava reaalitaloudesta lähtien, muuten mennään metsään. Päättävät poliitikot eivät siis saa tuijottaa pelkästään rahaa, vaan heidän huomionsa tulee olla reaalitaloudessa."

Näin on. Toisaalta on nähtävä se ongelma että reaalitalouden kannalta rahaa on enemmän kuin koskaan, mutta sitä ei ole siellä missä pitäisi.

Mielestäni nykyisin pitäisi pohtia sitäkin millä eväillä reaalitalous voi toimia ennenkuin kapitalismi jää historian romukoppaan. Minun on aika vaikea nähdä että se olisi mahdollista ilman jonkin asteista pääomien omistussuhteisiin kajoamista. Jonkinlainen rahan ja varallisuuden Isojako saattaa olla välttämättömyys.

Paikalla olevat käyttäjät

There are currently 0 users online.

Uudet käyttäjät

  • tiinaseppanen
  • Hoxhalainen
  • santtujarno
  • sebastianjoel.a...
  • ville.turunen