27,00 €

Kaunis kuolema

 

Jaana Kanninen kirjoitti kirjan kuolleelle rakastetulle ja elämänkumppanille, joka esiintyy kirjassa nimellä C. Kirja kertoo C:n elämästä Chilessä ennen vallankumousta ja sen aikana, sekä tarinan siitä miten hän päätyi Suomeen ja Kannisen elämään.

C:n tarina on selkeä ja tiivis kuvaus siitä, miten vallankaappaus muutti chileläisten elämää, miten toivosta mentiin epätoivoon, sekä miten nuorten ihmisten maailma mureni heidän ympäriltään. Chilen 1973 oli vuosi, jolloin kaikki muuttui. Ainakin tämän osan kirjasta luetan vielä jonain päivänä omillekin lapsilleni, joiden juuret ovat saman mantereen kamarassa. Tällainen historia latinalaisella Amerikalla on ja tällaista tuskaa sen asukkaat ovat saaneet kokea.

Samaan aikaan kirja kuvaa myös sitä, mitä tarkoittaa uskaltautua parisuhteeseen ihmisen kanssa, joka kantaa arpiaan ja jonka kotimaan historia on näin traumaattinen. Sellaisen ihmisen ei ole helppo avautua ja kertoa tunteistaan. Se jättää parisuhteessa toisen tyhjän päälle. Ilman sellaista varmuutta tunteista, sitoumuksista ja aikomuksista, joka yleensä kuuluu osana pariksi kasvamista.

Silti myös rikkinäistä ihmistä voi rakastaa syvästi. Niin paljon, että kävelee hänen kanssaan aina viimeiselle rajalle asti. C kuoli syöpään keväällä 2021. Mies, joka oli paennut kuolemaa moneen kertaan elämänsä aikana, ei tällä kertaa enää päässyt sen otteesta. Kirja kuvaa myös luopumista rakkaastaan ja sen tuskallisuutta. On paljon kysymyksiä, jotka heräävät, kun niitä ei enää voi toiselta kysyä, mutta toisaalta vasta silloin kysyminen viimein muuttuu mahdolliseksi.

Koko kirjan ajan mukana kulkee myös latinalainen Amerikka. Sen historia, todellisuus, äänet, kamppailut, maut ja tuoksut. Siihen tutustuminen muuttaa ihmisen loppuiäkseen. Minulle ennen kaikkea tämän kokemuksen jakaminen oli kirjan suurin anti. Maanosan kokoinen tunne, jota voi elämänsä aikana koskettaa, mutta jota kukaan ei voi omistaa tai kesyttää. Sille voi vain antautua.

Kaunis kuolema
Jaana Kanninen
Reuna
2023

Hintaan lisätään toimituskulut.

Paytrail-banneri kaikki maksutavat