20,00 €

Kun Pakila oli punainen

 

Syyskuun 2023 alussa ilmestynyt Maija Hakasen kirja ”Kun Pakila oli punainen” tuo uutta tietoa julkisesta ja maanalaisesta työväenliikkeestä vuosina 1919-1944 Pakinkylässä, nykyisessä Pakilassa. Työväenliike nousi Pakinkylässä vuoden 1918 tappiosta nopeasti ja edelleen vahvasti punaisena. Monien arjen ongelmien ohella haasteena olivat valkoisen Suomen voittajien asettamat rajat, mitä sai sanoa ja tehdä.


Uusi kirja kertoo, miten Pakinkylässä pyrittiin parantamaan elinoloja, vietettiin arkea ja juhlaa, järjestettiin julkista ja maanalaista toimintaa sekä selvittiin köyhyyden, laman, lapuanliikkeen ja sodan vuosista. Helsingin seudun punaisimpiin lukeutuneen alueen elämään kuuluivat myös Etsivä keskuspoliisi ja ilmiantajat, vainot ja vankilat.  


Suomen poliittisesta historiasta on tehty paljon tutkimusta. Kylän tai asuinalueen tasolla työväenliikkeen tavoitteita, toimintakulttuuria ja toimijoita on kuitenkin tutkittu yllättävän vähän. Pakinkylän historia osoittautuu erityisen mielenkiintoiseksi, koska kylä oli hyvin vasemmistolainen ja kommunistien maanalaisen toiminnan tärkeä keskittymä.

”Kun Pakila oli punainen” -kirjan on julkaissut Kustannusyhtiö TA-Tieto yhteistyössä Pakilan demokraattisen kulttuurisäätiön kanssa. Lähes 350-sivuinen teos sisältää paljon kuvia.

Hintaan lisätään toimituskulut 8 eur.

Paytrail-banneri kaikki maksutavat