Ukrainan kriisi syvenee

05.04.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 14/2007.

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko määräsi viime maanantaina hajotettavaksi maan parlamentin ja järjestettäväksi ennenaikaiset vaalit 27. toukokuuta. Pääministeri Viktor Janukovitsh ja hänen hallituksensa puolestaan julistivat hajotusmääräyksen pätemättömäksi ja kehottivat parlamenttia jatkamaan työtään. Janukovitsh piti presidentin päätöstä yrityksenä rikkoa perustuslaillista järjestystä.. Hän uhkasi myös järjestää maassa ennenaikaiset presidentinvaalit, ellei Jushtshenko peru määräystään Samaan aikaan hallituskoalition kannattajat järjestivät suurmielenosoituksen Kiovassa.


Syvenevän poliittisen kriisin taustalla on vuoden 2004 "oranssin vallankumouksen" – käytännössä vallankaappauksen – kuivuminen kasaan, sisäpoliittisten valtasuhteiden muutos sekä kamppailu maan ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta.


Vuonna 2004 manipuloidut presidentinvaalit hävinnyt Janukovitsh teki näyttävän paluun politiikkaan, kun hänen johtamansa kansallisen yhtenäisyyden koalitio voitti viime vuoden parlamenttivaaleissa 239 paikkaa 450:stä. Presidentti Jushtshenkon oli pakko nimittää Janukovitsh pääministeriksi.


Janukovitshin nimittämisen jälkeen poliittiset loikkarit ovat vahvistaneet koalition parlamenttiedustajien määrän jo noin 260:een. Jushtshenko ei ole voinut muuta kuin syyttää Janukovitshia yrityksistä houkutella väärin keinoin kansanedustajia loikkaamaan pääministerin rintamaan. Presidentin veto-oikeuden kumoamiseksi koalition olisi saatava taakseen 300 edustajaa. Jo tähän mennessä Jushtshenkon asemat ovat huomattavasti heikentyneet, ja veto-oikeuden poistaminen veisi häneltä lopunkin vallan.


Kun "oranssin vallankumouksen" glooria on rapistunut, Jushtshenkoa on alettu arvostella yhä kovemmin lupaustensa pettämisestä. Monen ukrainalaisen mielestä hän on epäonnistunut kansalaisten elämänlaadun parantamisessa ja ärsyttää turhaan suurta naapurimaata Venäjää.


Lännen suojatti Jushtshenko ajaa Ukrainaa EU:hun ja Natoon, eikä sekään vastaa kansan mielipidettä. Selvä enemmistö kansasta vastustaa Nato-jäsenyyttä, joten hanke kaatuisi vuorenvarmasti, jos se uskallettaisiin alistaa kansanäänestykseen.



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!