Gazan kaasurikkaudet
Israelin hyökkäys Gazaan liittynee myös asiaan, josta ei esimerkiksi Suomessa ole tiedetty mitään. Gazan rannikon edustalla on vuonna 2000 löydetyt kaasuvarannot, joiden suuruudeksi British Gas Group -yhtiö (BG Group) arvioi 1,4 triljoonaa kuutiojalkaa ja arvoksi 4 miljardia dollaria.
BG Group ja sen kumppani, libanonilaisomisteinen Consolidated Contractors International Company (CCC) saivat öljyn ja kaasun etsintäoikeudet 25 vuoden sopimuksella, joka allekirjoitettiin Jasser Arafatin johtaman palestiinalaishallinnon (PA) kanssa marraskuussa 1999. Sopimus sisältää kaasukentän hyödyntämisen ja kaasuputkilinjan rakentamisen.
Vastaavasti oikeudet kaasukenttään jakautuvat BG Groupin (60 %), CCC:n (30 %) ja PA:n sijoitusrahaston (10 %) kesken.
BG Groupin lisenssi kattaa koko Gazan rannikon merialueen, jonka naapureina on useita Israelin rannikon kaasulaitoksia. Todellisuudessa 60 prosenttia Gazan-Israelin rantaviivan edustalla olevista kaasuvarannoista kuuluu Palestiinalle.
Jasser Arafatin kuolema, Hamasin vaalivoitto ja nousu hallitusvastuuseen sekä PA:n alennustila ovat antaneet Israelille mahdollisuuden ottaa käytännössä valvontaansa Gazan rannikon kaasukentät. Pääministeri Ariel Sharon julisti kaasuvarantojen kuuluvan Israelille.
Vuonna 2007 Israelin hallitus hyväksyi pääministeri Ehud Olmertin esityksen ostaa kaasua PA:lta. Israelilla ei kuitenkaan ollut mitään aikomusta jakaa varantoja Palestiinan kanssa. Tavoitteena oli mitätöidä BG Groupin ja PA:n vuonna 1999 solmima sopimus.
Vuonna 2007 ehdotetun sopimuksen mukaan palestiinalainen kaasu Gazan rannikolta oli ohjattava merenalaista putkilinjaa pitkin israelilaiseen Ashkelonin merisatamaan siirtäen näin kaasun myynnin valvonnan Israelille. Neuvottelut kuitenkin keskeytettiin. BG Group vetäytyi neuvotteluista, ja tämän vuoden tammikuussa se sulki toimistonsa Israelissa.
Tämän vuoden alkukesästä, jolloin Gaza-hyökkäyssuunnitelmaa alettiin toteuttaa, Israel otti kuitenkin yhteyttä BG Groupiin kaasuvaroja koskevien neuvottelujen uudelleen aloittamiseksi. Neuvottelut alkoivatkin lokakuussa. Tekeillä on ilmeisesti suuri puhallus, palestiinalaisen kaasun kaappaaminen Palestiinan miehittäjille.
ERKKI SUSI