Ostovoimaa syödään kovaa vauhtia
Palkansaajat ovat vuosien saatossa saaneet huomata, että palkasta häviää verojen lisäksi erilaisia maksuja yhä enemmän ja enemmän. Bruttopalkasta vähennetään verojen ohella työeläkemaksuja (5,7%) ja työttömyysvakuutusmaksuja (1,15%). Näiden erillisten maksujen osuus on nyt lähes 7 prosenttiyksikköä verojen päälle ja maksut tulevat edelleen kasvamaan.
KTK Tekniikan Asiantuntijat ry:n mukaan duunareille siirretyillä maksuilla heikennetään ostovoimaa, jolloin vaikutukset näkyvät kulutuksen vähentymisenä. Tämä taas vaikuttaa työllisyyteen heikentävästi ja palvelualojen ahdinkoon. Asiantuntijat ihmettelevätkin, kuinka pitkään voidaan kansantaloudessa edetä ostovoiman heikentämisen ja työllisyyden kustannuksella.
– Eri tilastolähteiden mukaan Suomen ulkoinen kilpailukyky on kohentunut suhteessa pahimpiin kilpailijamaihin verrattuna. Nyt pitäisi jo olla näkyvissä viennin lisääntymistä, jolloin saataisiin uutta piristystä taantumassa olleeseen talouteen, todetaan heinäkuun lopulla ilmestyneessä arviossa.
Investoinnit liikkeelle
Asiantuntijoiden mielestä liikkeelle pitää saada investoinnit ja tuotekehityspanokset, jotka ovat suomalaisten tulevaisuuden takeena.
– Tuotteiden ja palveluiden pitää olla kunnossa sekä myyviä. Taloudellisesti hyvinvointimme edellytykset pohjautuvat innovatiivisiin tuotteisiin, niistä saatavaan hintaan, niiden yhteyteen rakennettuun palveluliiketoimintaan ja vaikuttaviin julkisiin palveluihin.
Työnantajapuolelle on jo edellisellä hallituskaudella annettu erinäisiä dynaamisia verohelpotuksia, joiden uskottiin tuovan maalle mannaa.
Nyt jos koskaan julkisiin infrarakenteisiin pitäisi panostaa, jotta kasvua voidaan tukea yhteiskunnan toimilla. Pelkkien säästöjen ja leikkausten kautta ei uusia innovaatioita, tuotekehitystä ja hyvinvointia saada aikaiseksi. Todelliset muutokset pitää saada ihmisten ja yritysten arkeen, jotta uudesta teknologista saadaan hyödyt irti ja talteen.
Työnantajapuolelle on jo edellisellä hallituskaudella annettu erinäisiä dynaamisia verohelpotuksia, joiden uskottiin tuovan maalle mannaa. Nyt on suunnitteilla uusi yritysveroalennus, joka on pitkään aikaan ensimmäinen helpotus myös pienille toiminimiyrittäjille. Toivottavasti tuolla uudella vähennyksellä saadaan oikeaa potkua työmarkkinoille ja toimeliaisuuden lisääntymistä, mutta verotuksen muutosten yhteydessä pitää huolehtia myös julkisten palveluiden rahoituksesta.
Kaikista ei ole yrittäjiksi
KTK Tekniikan Asiantuntijat toteavat, että monimutkaisiin ongelmiin ei ole olemassa pelkistettyjä ja yksinkertaisia vastauksia, vaan ratkaisut perustuvat yhteiseen tahtoomme, sitoutumiseen ja luottamukseen – unohtamatta osaamisen kehittämistä ja toimivaa kahdensuuntaista vuorovaikutusta.
– Elämme yritysmyönteistä aikaa, mutta yrittämiseen on oltava intohimo ja palo. Meistä kaikista ei yrittäjiksi ole, eikä tarvitse olla. Muuttuneet työn tekemisen muodot edellyttävät työmarkkinakentällä kuitenkin uudistumista. Tarvitsemme niin palkansaajia kuin mahdollisuuksia erilaiseen yrittäjyyteen.
Asiantuntijoiden mielestä on huolestuttavaa, että viime vuodet päättäjät ovat vatvoneet erilaisia rakenteellisia asioita, mutta vastaavia panoksia ei ole laitettu tulevaisuusinvestointeihin.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantajan numeros 09/2024 on ilmestynyt. Katso lehden sisällys täältä.
Tiedonantaja-festivaali kokoaa jälleen eri alojen aktivisteja, tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansainvälisiä vieraita etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, ympäristökriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Festivaali järjestetään viikonloppuna 19.-20. lokakuuta 2024 Vantaan Myyrmäessä Myyräncolo -kulttuurikeskuksessa.
- 1 / 328
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.