Jyrki Yrttiaho on kuollut
Entinen kansanedustaja Jyrki Yrttiaho on menehtynyt äkilliseen sairaskohtaukseen. Lapin Pelkosenniemellä 1952 syntynyt Yrttiaho toimi nuoresta pitäen aktiivisesti vasemmistolaisessa työväenliikkeessä ja rauhanliikkeessä.
Oikeus- ja yhteiskuntatieteitä Turun yliopistossa opiskellut Jyrki Yrttiaho työskenteli pitkään legendaarisen telakka- ja metallityöläisten ammattiosaston, Metalli 49:n toimitsijana. Vasemmistoliiton kansanedustajana Yrttiaho toimi vuosina 2007–2015. Hän oli myös Raision kaupunginvaltuutettu.
Yrttiaho tunnettiin rehellisenä työväen etujen puolustajana ja vasemmistolaisen liikkeen yhteistyön rakentajana. Hän ei esimerkiksi hyväksynyt Vasemmistoliiton osallistumista Kataisen hallitukseen. Eduskunnassa hän paneutui erityisesti työelämän uudistamiseen ja puolustuspolitiikkaan, jossa hän vastusti Suomen kytkemistä Natoon ja kiihtyvään asevarusteluun.
Jo nuorena Jyrki Yrttiaho liittyi Suomen kommunistiseen puolueeseen. Hän oli mukana myös Rauhanpuolustajissa, Venäjä-seurassa, Vaihtoehto EU:lle -liikkeessä ja yhteisöradio Robin Hoodissa.
Tiedonantaja-lehti ottaa osaa Jyrki Yrttiahon perheen ja läheisten suruun.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin yliopiston uusi liito-oravan perimää tutkiva selvitys osoittaa, että Suomen metsissä esiintyvä kanta on taantumassa ja se on geenirakenteeltaan yksipuolinen. Tutkijoiden mukaan Suomen vastuu lajien suojelussa ulottuu taigametsien tulevaisuuteen. Samaan aikaan Jyväskylän yliopiston ja Sitran luontojalanjälki-selvitys varoittaa: jos nykyisiä elämäntapoja ei muuteta, viidennes maailman lajeista uhkaa kadota.
Miten pitkälle pääoma on valmis menemään, kun säästöjä haetaan sairailta, köyhiltä ja opiskelijoilta – niiltä, joilla ei ole enää mitään, mistä ottaa? Orpo-Purran hallituksen kaavailema sosiaaliturvan heikennys paljastuu toimenpidekokonaisuudeksi, joka ei lisää työllisyyttä, vaan vahvistaa valtion roolia kurinpitokoneistona: työkyvyttömiä ja osatyökykyisiä pakotetaan simuloimaan työmarkkinakelpoisuutta leikkausten uhalla.
Itä-Hakkilassa jalka nousee musiikin ja talkoohengen tahdissa. 60-vuotisjuhlia viettävä Pavi on tanssivan yhteisön oma paikka. Juhlien keskellä toteutettava johtajanvaihdos on lavabisnekselle sekä uhka että mahdollisuus. Vantaa ei ole sivujuonne – vaan Pavin toimijoiden mukaan paras paikka lavatanssille.