Huikea Vuoden luontokuva 2013
Lokakuun puolen viikonvaihteen Turun Logomossa parveili iso joukko luontovalokuvaajia – niin ammattilaisia kuin satunnaisia luonnossa liikkujia, kameran ulkoiluttajia.
Hyvän kuvan saaminen edellyttää vankkaa asiantuntemusta, huippulaitteita sekä vuosien uurastamista. Tästä nähtiin oivat luennot päivien yhteydessä.
Toiset kuvaajat kulkevat tuhansia kilometrejä jopa jäänmurtajilla ja helikoptereilla lentäen saadakseen kuvansa. Mieluisana poikkeuksena oli Raimo Sundelin kesämökillä useamman vuoden seurannassa ollut uikkupoikuiden kuvaus sekä nuorten sarjan voittajan Johannes Koivuluoman ”Kurre hirrellä”, lainakameralla napattu kuva, jolla heltisi sarjavoitto.
Voittokuva ammattimiehen taidonnäyte
Vuoden luontokuva oli taas ammattimiehen taidonnäyte. Hannu Hautalan johtama tuomaristo piti espoolaisen Jukka-Pekka Tikkasen valokuvaa ”Elävältä nielty” käsittämättömän huikeana.
Ensi silmäyksellä on vaikea käsittää, mitä kuvassa tapahtuu, kunnes oivaltaa, että siinä vaskitsa kohtaa loppunsa.
– Kaksi jalokivimäisen kaunista lajia kuvattuna aivan täydellisen kauniisti tapahtumassa, jota vain todella harva pääsee todistamaan, saati kuvaamaan. Antaa katsojalle poikkeuksellisen vahvan katsomiselämyksen. Tällaisen kuvan edessä on turha saivarrella keskeissommitelmasta tai muusta pinnallisesta – kuva on niin vahva, että katsoessa menee kylmät väreet pitkin selkää, tuomaristo perusteli valintaansa.
Tikkanen kuvasi tapahtuman etsiessään sammakoita jahtaavia rantakäärmeitä. Hän huomasi tilanteen kotiin lähtiessään.
– Kädet täristen laitoin kameraan pitkän putken ja tarkensin kohteeseen ennen kuin huomasin, että käärme oli napannut vaskitsan, joka nyt yritti riuhtoa itsensä irti venkoillen edestakaisin. Yhtäkkiä lisko lopetti liikkumisen ja käärme alkoi niellä sitä.
– Metrin päästä menin makuulle ja aloin napsia kuvia laukun päältä. Viime senteillä vaskitsa avasi silmänsä vielä viimeisen kerran, Tikkanen kertoi.
Tikkasella on vuosien kokemus käärmeiden kuvaamisesta.
– Nuuksio on tuttu paikka, jossa paljon kuvaan. Kuva on otettu metrin päästä ja se on täysin rajaamaton. Rantakäärmeet ovat minulle tuttuja, ja suurimmat niistä ovat varmaan lähes puolitoistametrisiä. Kaunis rantakäärme on tavallaan suomalainen versio mustasta mambasta.
Tikkanen kertoo soittaneensa kuvan oton jälkeen kuuluisalle käärmekuvaajalle Urho Koposelle.
– Hän sanoi, ettei ole vastaava nähnyt kuvassa. Se varmisti tunteen, että nyt on minulla hyvä kuva, myhäili Tikkanen.
Tarinoita kuvien takaa
Yleisöäänestyksen voittaja, helsinkiläinen Juan Carlos Claros Cruz kertoi ”Uusi Alku” –kuvastaan, että se oli suunniteltu tarkoin edeltä käsin.
– Tipetillä pudotetut vesipisarat saivat ”savun” nousemaan sienestä. Tarkka laukaisuhetki, siinä kuvan salaisuus.
Jari Kostet oli ”Telkkäpoikueen turma” –kuvansa ottanut Nokialla. Helsinkiläinen Kostet oli palaamassa kurkien kuvausreissulta, kun huomasi telkkäpoikueen tien vieressä ja pysähtyi kuvaamaan sitä. Rekan alta juuri ja juuri selviytynyt poikue kohtasi perävaunullisen auton surullisin seurauksin.
Seppo Härmälän ” Lynx lynx ” -nimisessä kuvassa on ilveksen itse tappama peuran raato. Härmälä oli napannut kuvan kuvausreissun toisena iltana tukevalla jalustalla napattu kuva, juuri ja juuri valon riittäessä.
– Valitsin muutaman onnistuneen joukosta kuvan, jossa ilves ei katso suoraan kameraan, selvensi Luvialta kotoisin oleva Härmälä.
Helsinkiläinen Markus Varesvuo oli visioinut ja sommitellut ”Helmipöllön katse” –kuvaansa tarkoin.
– Kuutamossa Sotkamossa otettu kuva – kaverin kanssa tutuilla paikoilla, joissa olimme pönttöjä laitelleet. Toivoin, että kuva jossain kilpailussa pärjäisi ja olen iloinen, että juuri tässä kilpailussa. Ensimmäinen sarjavoittoni, kommentoi ylpeä kuvaaja. Voitto tuli kisan Linnut-sarjassa.
Vuoden luontokuva
- Vuosittaisen kilpailun järjestäjänä Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV
- Kilpailuja on järjestetty vuodesta 1981
- Tänä vuonna osallistujia yli tuhat ja kuvia 11 555
- Semifinaaliin päätyi kuvia 1 210 kpl 514 kuvaajalta
- Näistä valittiin maata kiertävään näyttelyyn ja kuvakirjaan 40 kpl
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.