Rumuuden ja kauneuden vuoropuhelu
Pekka Huotari on näyttelijänä tuttu kasvo muun muassa Vääpeli Körmy –elokuvista sekä Raid-televisiosarjasta. Maaliskuussa ilmestyi Like Kustannukselta Huotarin esikoisromaani Pöljänpojan vakuutus.
Kustantamon kevään kirjojen esittelytilaisuudessa puheenvuoron käyttänyt Huotari toteaa, että kirjan kirjoittaminen on ollut pitkäaikainen unelma. Hän kertoo alun perin pyrkineensä Teatterikorkeakouluunkin dramaturgian puolelle, mutta tie veikin näyttelijäksi.
Vajaa kymmenen vuotta sitten Huotari aktivoitui ja meni kirjailija Mari Mörön vetämälle kirjoituskurssille. Mörön innostamana ja avustamana harrastus jatkui niin, että maaliskuussa päivänvalon näki esikoisteos.
– Ennen vanhaan myytiin vakuutuksia sillä nimellä. Isät saattoivat ottaa pöljänpojan vakuutuksen pojilleen ja se kattoi käytännössä kaiken: rikkoutuneet ruudut ja katkenneet koivet. Nykyään vakuutusyhtiöt eivät tätä termiä tunne, selventää Huotari.
Kirjan päähenkilö Hantte sairastuu tautiin, joka ei Huotarin mukaan ole ihan tavallinen.
– Hantte alkaa tuntea täyttymyksen tunnetta. Hänestä alkaa tuntua siltä, kuin hän koko ajan rakastelisi naisen kanssa, vaikka lääkärit vakuuttelevat, ettei sellaista sairautta ole olemassakaan.
Huotarin mukaan Pöljänpojan vakuutuksessa on kaksi tasoa: pienen pojan ja aikuisen miehen näkökulmat, jotka kulkevat käsi kädessä. Hän varoittaa, että kirja on paikka paikoin jopa rikollisen rivo ja roisi. Siihen on kuitenkin pujahtanut myös hyvettä ja herkkyyttä, rumuuden ja kauneuden vuoropuhelua.
– Kirja kertoo myös rakkaudesta. Kaikki kunnon kirjat kertovat lopulta rakkaudesta. Kyse on myös mielen sairaudesta ja terveydestä. Kirjassa mennään veitsen terällä, enkä ole aivan varma, ollaanko siinä täysissä tolkuissa, kuvaa Huotari.
Pekka Huotari: Pöljänpojan vakuutus. Like Kustannus 2014, 400 s.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.