Elämää äkkipysäyksen jälkeen
Kysymys ihmisen etiikasta ja moraalista on aina ollut keskeinen Nobel-palkitun J.M. Coetzeen kirjallisessa tuotannossa. Elämä eteläisessä Afrikassa apartheidin ja sorron aikana on luonut taustaa hänen romaaneilleen. Mitään André Brinkin ja Nadine Gordimerin tapaista avoimen poliittista kirjailijaa hänestä ei tärkeistä aiheistaan huolimatta voi kuitenkaan sanoa tulleen. Lukija joutuu usein etsimään poliittisia merkityksiä Coetzeen teksteistä kuin varkain, rivien välistä. Toki ne siellä jossain ovat.
Coetzeen viime vuosien tuotannossa on usein ollut kyse kirjailijuuteen liittyvistä kysymyksistä, tästä esimerkkinä vaikka esseekokoelma nimeltä Elizabeth Costello Naispuolisen kirjailijan hahmon kautta Coetzee keskustelee kirjailijan roolista, moraalista ja vastuusta. Todellisuus ja fiktio käyvät teoksessa vuoropuhelua.
Siinä, että Elizabeth Costello Coetzeen alter egona sukeltaisi esille vielä hänen myöhemmässäkin tuotannossaan, ei ole sinänsä mitään yllättävää. Niinpä samainen Costello "seikkailee" Coetzeen uusimmankin suomennoksen, romaanin Hidas mies sivuilla.
Costello tulee mukaan vasta kirjan puolivälissä, juuri kun lukija on päässyt hyvään vauhtiin ja sisälle kirjan vakavaan tematiikkaan. Mutta mihin Coetzee pyrkii tuomalla peliin tässä romaanissa varsin epäuskottavan Costello-hahmonsa? Perinteinen romaanikerronta muuttuukin yhtäkkiä metaromaaniksi tässä Australiaan sijoittuvassa teoksessa.
o o o
Kun kuusikymppisen valokuvaajan Paul Raymentin jalka amputoidaan vakavan liikenneonnettomuuden seurauksena, hänen elämänsä muuttuu yhdessä hetkessä. Äkkipysäyksen jälkeen Raymentin maailma kutistuu huoneen kokoiseksi mikrokosmokseksi. Amputaatio typistää myös miehen egon ja hänen on omittava uudenlainen identiteetti. Valkoisen miehen identiteettikriisi on aiemminkin ollut Coetzeen aiheena.
Rayment, joka on tähän saakka elänyt itsenäistä ja itsekästäkin elämää, joutuu nyt vastaanottamaan apua muilta. Hän tuntee itsensä tarpeettomaksi. Nöyryytettynä ja katkerana hän istuu asunnossaan ja ehtii ensimmäistä kertaa elämässään pohtimaan syvällisemmin mennyttä, nykyistä ja tulevaa.
Eräänä päivänä Rayment saa uuden hoitajan kotiavustajakseen. Marijana on kroatilainen, aviossa oleva kolmen lapsen äiti, joka on tullut Australiaan paremman elämän toivossa. Hän on monessa suhteessa erilainen ihminen kuin Rayment. Hänen tunteellinen, maanläheinen elämänkatsomuksensa alkaa ihastuttaa kärttyisää ja katkeraa Raymentia. Marijana muuttaa Raymentin elämän, niinpä tämä on valmis tekemään naisen ja tämän lasten hyväksi mitä tahansa. Rakkaus astuu Raymentin arkeen, vaikka tämä sisimmässään tietääkin, että nyt liikutaan liukkailla jäillä.
Hidas mies on J.M. Coetzeen vakavahenkinen kirja rakkaudesta, yksinäisyydestä ja moraalista. Se on myös paikoin loistelias kuvaus potilaan ja hoitajan välisestä hoitosuhteesta. Coetzee kertoo omintakeisella ja lämpimällä otteellaan miehestä, joka onnettomuutensa jälkeen aloittaa vimmaisen onnenetsinnän. Niin vimmaisen, että siinä saattaa kaikille käydä huonosti. Mitä tarkoittaa ihmisen onni? kysyy Coetzee romaanissaan. Mikä elämässä on lopulta kaikkein tärkeintä?
Rakastunut Rayment ei välitä suhteessa ilmenevistä mahdollisista kulttuurieroista, rakkaus on rajat ylittävää niin kuin sen tulee ollakin. Mutta jotakin onnetonta tapahtuu. Keskiöön nousee loppua kohden Marijanan pojan rooli. Miten hän ja Paul Rayment pärjäävät yhdessä?
o o o
Hidas mies ei toki ole huono kirja, ei missään nimessä. Jotakin suurta siitä kuitenkin jää puuttumaan. Coetzee nousee toki ajoittain sille tasolle, jota häneltä on totuttu odottamaan, mutta hänen parhaiden kirjojensa - Michael K:n elämä, Barbaarit tulevat ja Häpeäpaalu - tasolle Hidas mies ei kohoa. Varsin usein kuulee sanottavan, että Nobel-palkinnon jälkeen mikään ei ole palkitun kirjailijan uudessa tuotannossa enää entisen veroista. Kaikki oleellinen on jo tullut sanotuksi. Hidas mies on Coetzeen ensimmäinen romaani kirjallisuuspalkinnon jälkeen.
J.M. Coetzee sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon 2003, Pulitzer-kirjallisuuspalkinnon hän on saanut kahdesti, romaanista Michael K:n elämä 1983 ja romaanista Häpeäpaalu 1999. Coetzee on syntynyt 1940 Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa. Vuodesta 2001 hän on asunut Australian Adelaidessa.
ARTO TUOMINEN
J.M. Coetzee: Hidas mies. Suomennos: Seppo Loponen. Otava, sivuja 296.