Irania vastaan tarkoitettuja ydinohjuksia säilytetään Euroopan Nato- ja EU-maissa

05.10.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 36/2007

Kun spekuloidaan Yhdysvaltojen mahdollisella ydinasehyökkäyksellä Iraniin, ajatellaan useimmiten, että yhdysvaltalaiset koneet lentävät pommilastissa kotitukikohdistaan Iraniin. Todellisuudessa suuria määriä yhdysvaltalaisia ydinaseita on kuitenkin nykyisin sijoitettuina eurooppalaisiin Nato- ja EU-maihin, Turkkiin ja Lähi-itään, myös Israeliin. Tämä sijoittelu liittyy eksplisiittisesti iranilaisia kohteita vastaan tehtäviin iskuihin, muistuttaa professori Michel Chossudovsky asiaa käsittelevässä artikkelissaan.


Suomessa näitä ydinaseita ei tietenkään ole. Mutta koska Suomi on EU:n jäsenmaa ja Naton kumppanuusmaa, jota maamme oikeisto on ajamassa sotilasliiton nopean toiminnan joukkoihin ja itse Nato-jäsenyyteen, Eurooppaan sijoitettujen ydinohjusten käyttäminen mahdolliseen hyökkäykseen Iraniin koskee välillisesti Suomeakin.


Jos USA päättäisi käyttää Irania vastaan ydinaseita, ne voitaisiin lyhyellä varoitusajalla laukaista tai lennättää Iranin ylle Länsi-Euroopassa ja Lähi-idässä sijaitsevista sotilastukikohdista.


Tässä on kyse koordinoidusta sotilaallisesta operaatiosta, jossa USA:n strateginen esikunta (USSTRATCOM) näyttelee keskeistä osaa. Koalition pääkumppanit ovat USA, Nato ja Israel.


On olemassa neljä toisiinsa yhteydessä olevaa "rakennuskompleksia", jotka on tarkoitettu ydinaseiden "ennaltaehkäisevään" käyttöön Lähi-idän sotanäyttämöllä.


1. CONPLAN 8022 (Konseptisuunnitelma 8022), joka on laadittu vuonna 2004. CONPLAN yhdistää toisiinsa tavanomaisten ja ydinaseiden käytön.


2. National Security Presidential Directive (NSPD ) 35 eli Kansallista turvallisuutta koskeva presidentin direktiivi 35, jolla annetaan valtuudet ydinaseiden sijoittamiseen. Se on annettu toukokuussa 2004.


3. Lähi-idässä olevia kohteita vastaan suunnattujen Israelin ydinaseiden sijoittelu.


4. Lähi-idässä olevia kohteita vastaan suunnattujen Nato/EU-maiden ydinaseiden sijoittelu.




1. CONPLAN 8022



CONPLAN 8022 valmistaa USSTRATCOMin toimivallan alaisena tietä. Se tarkastelee tavanomaisten ja ydinaseiden käytön yhdistämistä ja ydinaseiden ennaltaehkäisevää käyttöä tavanomaisella sotanäyttämöllä. Sitä kuvataan "konseptisuunnitelmaksi ydinaseiden nopeaa käyttöä varten" kiireellisiä kohteita vastaan missä tahansa maailmassa. CONPLANista tuli toimiva vuoden 2004 alkupuolella. Sen tuloksena Bushin hallinnon ennaltaehkäisevä politiikka on nyt operationaalinen pitkän matkan pommikoneiden, strategisten sukellusveneiden ja tiettävästi mannertenvälisten ballististen ohjusten osalta.


CONPLAN 8022 on kaikenkattava sateenvarjosuunnitelma kaikenlaisia ennalta suunniteltuja strategisia skenaarioita varten, joihin liittyy ydinaseita.




Ydinaseiden sijoitteluvaltuutus



Ydinaseiden sijoitteluvaltuutusta koskevan presidentin direktiivi 35:n sisältö on tarkoin varjeltu valtiosalaisuus. NSPD 35:sta ei koskaan puhuta mediassa eikä edes kongressin keskusteluissa. Mutta yleisen olettamuksen mukaan se liittyy taktisten ydinaseiden sijoitteluun Lähi-idän sotanäyttämöllä CONPLAN 8022:n mukaisesti.


On olemassa todisteita siitä, että B61-tyyppisiä taktisia ydinaseita on sijoitettu Lähi-itään NSPD 35:n mukaisesti. Näitä aseita käytettäisiin Irania vastaan, jos se aikoisi kostaa USA:n tai Israelin hyökkäykset. Eräiden tietojen mukaan USA on sijoittanut Iranin vastaisia ydinaseita myös Irakiin.




Israelin ydinaseet



Israel on osa sotilaallista liittokuntaa ja määrätty näyttelemään merkittävää osaa siinä tapauksessa, että suunniteltuja hyökkäyksiä Irania vastaan tehdään.


Israelilla on100–200 strategista ydinkärkeä. Vuonna 2003 USA ja Israel vahvistivat, että ne sijoittivat yhteistoiminnassa USA:n toimittamia, ydinkärjillä varustettuja Harpoon-ohjuksia Israelin laivaston Dolphin-luokan sukellusveneisiin. Vuonna 2005, samaan aikaan Iranin vastaisten ilmaiskujen valmistelujen kanssa, Israel sai kaksi uutta saksalaisvalmisteista sukellusvenettä, jotka voivat laukaista ydinkärjillä varustettuja risteilyohjuksia.


Israelin poliittiset ja sotilaspiirit ovat antaneet lausuntoja mahdollisuudesta tehdä ydin- ja ohjusiskuja Irania vastaan viime vuoden lokakuusta asti, jolloin George W. Bush ilmaisi ajatukselle kannatuksensa. Nykyisin lausunnot esitetään siinä muodossa, että ydiniskut ovat "välttämättömiä". Suurta yleisöä opetetaan uskomaan, että sellaisessa mahdollisuudessa ei ole mitään hirviömäistä ja että ydinisku on päinvastoin aika käyttökelpoinen. Väitetään, ettei ole muuta tapaa "pysäyttää" Irania.


Bushin toisen kauden alussa varapresidentti Dick Cheney pudotti pommin vihjaamalla, että Iran oli aivan USA:n roistovihollisten listan kärjessä. ja että Israel voisi pommittaa sitä USA:n puolesta ilman USA:n osallistumista ja painostusta sen tekemiseen.


Retoriikasta huolimatta kyse on USA:n, Naton ja Israelin yhteisestä Iranin ja Syyrian vastaisesta sotilaallisesta operaatiosta, jota on suunniteltu aktiivisesti vuodesta 2004 lähtien. Pentagonin neuvonantajat ovat työskennelleet yhdessä Israelin armeijan ja tiedustelun edustajien kanssa ahkerasti ja paikantaneet Iranissa sijaitsevia hyökkäyskohteita, kuten muun muassa Seymour Hersh on paljastanut.


Syyskuussa Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA hyväksyi kriittisen, epäsuorasti Israelia tarkoittavan päätöslauselman, jossa vihjattiin Israelin ydinohjelman saattamisesta kansainväliseen valvontaan. Vain USA ja Israel vastustivat päätöslauselmaa.....



ERKKI SUSI



* Lähde: Michel Chossudovsky: US, NATO and Israel Deploy Nukes directed against Iran (www.global.research.ca, 27.9.07).

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli