KOLUMNI: Kokoomus ja ulkopolitiikan selkokieli
Matalapalkkanaisia huiputtamalla vaalivoittonsa saavuttanut Kokoomus on osoittautunut odotetusti kyseenalaiseksi toimijaksi myös ulkopolitiikan saralla. Puolustusministeri Jyri Häkämies puhui vierailullaan Washingtonissa siitä, kuinka Venäjä vaurastuttuaan nyt myös varustautuu vauhdilla sotilaallisesti. Tämä on Häkämiehen mukaan Suomelle iso haaste.
Yhdysvaltojen muuhun maailmaan verrattuna aivan omissa sfääreissään huitelevasta varustautumisesta ei Häkämies tietenkään pukahtanut mitään. Häkämies ei myöskään kritisoinut USA:n vierailullaan lainkaan Irakin sotaa. Hän vaikeni niin ikään USA:n Eurooppaan suunnittelemasta ohjuskilpijärjestelmästä. Häkämies ja muut nykyiset Kokoomuksen ulkopoliittiset avainhenkilöt tuntuvatkin ajattelevan, että Yhdysvalloilla on lupa tehdä kuinka sitä huvittaa – sehän omistaa maailman.
Näin tuntuu ajattelevan myös Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice. Hän näet totesi hiljattain lehdistötilaisuudessa, että Irakin tilannetta vaikeuttaa eniten ulkomaiden (Iranin) sekaantuminen maan asioihin. Rice toisin sanoen laski oman maansa ei-ulkomaaksi. Yksikään toimittaja ei lehdistötilaisuudessa tarttunut asiaan.
"Irakin energiavarat ovat meidän energiavarojamme, ne vain sattuvat sijaitsemaan Irakissa", tuntuu olevan vallitseva ajattelutapa USA:n eliitin keskuudessa. Tämän absurdin näkemyksen näyttää hyväksyvän myös Suomen porvarihallitus.
* * *
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen on kehunut, kuinka Kokoomus käyttää selkokieltä ulkopolitiikasta. Ongelma vain on, että pitäisi ymmärtää jotain siitä asiasta, mistä käyttää selkokieltä. Venäjästähän voi nyky-Suomessa sanoa mitä tahansa ilman, että mitään tietämystä vaaditaan. Ennakkoluulot ja mutu-tuntuma riittävät niin rivikansalaiselle kuin ministerillekin.
Jos kerran käytetään Salolaisen hehkuttamaa selkokieltä, niin sen luulisi ulottuvan myös maailmanpolitiikan kannalta merkittävimpiin kysymyksiin. Selkokieltä ei Kokoomuksen suunnalta ole kuitenkaan kuultu esimerkiksi siitä, miten Yhdysvallat on halveksunut kansainvälistä oikeutta hyökkäämällä Irakiin. Tai siitä, kuinka USA:n suunnittelema ohjuskilpihanke luo tarpeetonta jännitystä ja kylmän sodan ilmapiiriä Eurooppaan.
* * *
Suuresti kammoksutun ja synkeänä pidetyn Urho Kekkosen ajan suomettumiskauden ulkopolitiikan avulla Suomi saavutti kansainvälisesti arvostetun aseman puolueettomana maana. Nykyhallituksen kohkaamisella ollaan murentamassa niitä vähäisiä rippeitä, joita vielä on jäljellä Suomen entisestä, järjellisestä ulkopolitiikasta.
TOMMI LIEVEMAA
Kirjoittaja on espoolainen muusikko ja soitonopettaja.