VIIKON KOLUMNI: Marxismia opiskelemaan
Olen vihdoin saanut Juha-Pekka Väisäsen vahvalla myötävaikutuksella aikaan oman blogini. Kantaakseni marxismin opiskelun osalta oman korteni kekoon, olen sijoittanut neljä marxismia koskevaa artikkeliani blogini osastoon "marxilaisuus".
Eräänä impulssina eli herätteenä blogiaktiivisuudelleni oli Hanna Eran taannoinen mielipide TA:ssa, jossa hän totesi, että marxilaisuus pitäisi saada yhä enemmän käytännön tasolle. Tämä on nyt sähköisen tiedonvälityksen oloissa yhä suuremmassa määrin mahdollista siten, että opintopiireissä ryhdytään pohdiskelemaan intensiivisesti marxismin sisältöjä. Ajankohtaisia aineistoja alkaa nyt olla aikaisempaa enemmän saatavilla.
* * *
Blogiartikkeleistani ehkä vieraantunutta työtä koskeva pohdiskelu sopisi hyvin opintopiireissä pohdiskeltavaksi. Marx tarkastelee mm. ihmisen suhdetta luontoon vieraantuneen työn oloissa, ja aihe on hyvin ajankohtainen tausta-aineisto esim. nykyistä ilmastokeskustelua arvioitaessa.
Kommunistista manifestia koskeva pohdiskelu ja analysointi on työväenliikkeen käymää maailmanlaajuista kamppailua ajatellen aina ajankohtainen. Talouden kriisiä ja tsunamia koskevassa kirjoituksessani nostetaan puolestaan esiin Marxin ja Engelsin korostama tuotantovoimien ja omistussuhteiden välinen ristiriita, joka nyt näyttää kärjistyvän maailmanmitassa lähes ennen näkemättömällä tavalla.
Kirjoituksessani "Marxilainen haaste" olen tarkastellut Marxin käsitystä kuvitteellisesta pääomasta (Fiktives Kapital), kuvitteellisesta taloudesta ylipäänsä, voiton suhdeluvusta sekä näiden tekijöiden yhteydestä nykypäivän talouden ilmiöihin.
Marxismiosion lisäksi blogissani on muutakin tekstiä. Vuonna 1977 julkaistu väitöskirjani Piirteitä työväenluokan asemasta kapitalismissa nostatti aikoinaan osan professorikuntaa takajaloilleen. Joonas Sillanpää- niminen maisteri haukkui vielä äskettäin blogissaan 32 vuotta vanhaa väitöskirjaani ala-arvoisin ilmaisuin. Harmistuin niistä sen verran, että päätin kertoa laajemmin omasta opiskelu- ja tutkijaurastani sekä väitöskirjani taustaan liittyneistä tekijöistä. Väitöstänihän luonnehdittiin aikoinaan ensimmäiseksi marxilaiseksi väitöskirjatyöksi Suomessa ainakin sosiaalipolitiikan alueella.
Ne joilla on aikaa ja kärsivällisyyttä voivat lukea tuon edellä mainitun kertomukseni blogini kohdasta "Puolustin väitöksessäni Marxin teoriaa".
Henkilötietojeni osalta ajattelin kertoa jotakin lyhyesti itsestäni, mutta ajan mallin mukaisesti siitä meinasi syntyä muistelmat. Kerron mm. urheilu- ja liikuntaharrastuksestani ja yritän hiukan kevennetyssä muodossa etsiä urheilun piiristä mallia ja potkua työväenliikkeen nykyisen heikkoudentilan voittamiseksi.
SEPPO RUOTSALAINEN
Kirjoittaja on Demokraattisen Sivistysliiton (DSL) puheenjohtaja
>>sepporuotsalainen.blogspot.com