Totuuden puolustaja Israel-Palestiina -konfliktissa

20.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 43/20.11.2009

Viime viikonloppuna Lens Politica -festivaalilla vieraili maailmankuulu yhdysvaltalainen Lähi-idän tutkija Norman Finkelstein. Hänestä kertova dokumentti American Radical – The Trials of Norman Finkelstein esitettiin festivaalilla ja Finkelstein piti luennon Helsingin yliopistolla.


Toisin kuin monet muut yhdysvaltalaiset tutkijat Finkelestein ei ole, juutalaisuudestakaan huolimatta, antanut Israel-lobbaajien sumentaa perspektiiviänsä Israel-Palestiina-konfliktia tutkiessaan. Tämä seikan takia hänellä on lukuisia vaikutusvaltaisia vihamiehiä niin kotimaassaan kuin Israelissa.


Asiaa ei ole yhtään auttanut, että Finkelstein on paljastanut muutamankin tutkijan kirjan vääristelleen lähdeaineistoa ja muita faktoja Israelin propagandan pönkittämiseksi.


– Pääkysymys Israelin ja Palestiinan konfliktissa on se, kunnioitetaanko kansainvälisen lain ja yhteisön päätöksiä. Näitä Israel ja Yhdysvallat eivät noudata, Finkelstein toteaa Tiedonantajan haastattelun aluksi.


– Tämä johtuu siitä, että Israel-lobbaus on Yhdysvalloissa vahva, ja toisaalta siitä, että Yhdysvalloilla on halu kontrolloida Lähi-itää. Yhdysvallat pyrkii rajoittamaan varsinkin Iranin vaikutusvaltaa alueella, hän jatkaa.


Tutkijana Finkelstein on perehtynyt Israel-Palestiina konfliktiin perusteellisesti. Hän ei kuitenkaan ole sitä mieltä että konflikti olisi poikkeuksellisen monimutkainen tai vaikea ratkaista tai että sen synty olisi epäselvä. Hän myös korostaa että kysymys ei ole ainoastaan palestiinalaisten ja israelilaisten välisestä konfliktista vaan siihen on kautta historian ollut osallisena lukuisia maita. Briteillä oli ja on omat intressit konfliktissa ja Ranska pelasi omaa peliään Algerian sotansa aikana.




Mahdollisuuksia ratkaisuun löytyy



Norman Finkelstein kertoo, miten Yhdysvaltain suuri yleisö ei ole tietoinen siitä, mitä Palestiinassa todellisuudessa tapahtuu.


– Eräs ongelma on konfliktista käytetty termistö. Esimerkiksi Länsirannasta käytetään nimitystä "kiistanalainen alue", vaikka kansainvälisen lain mukaan se on miehitetty palestiinalainen alue. Myöskään siirtokunnista ei puhuta kiistanalaisena kysymyksenä, vaikka ne ovat kaikki kansainvälisen lain mukaan laittomia. Jos esimerkiksi Yhdysvaltain hallitus sanoisi, että siirtokuntien rakentaminen pitäisi lopettaa, koska ne ovat laittomia, niin suurin osa yhdysvaltalaisista olisi todennäköisesti samaa mieltä.


Palestiinalaiset ovat kokeilleet yli 60 vuotta kestäneessä konfliktissa monia vastarinnan keinoja. Silti Israelin miehitys jatkuu. Miten voidaan suhteuttaa palestiinalaisten tilanteeseen esimerkiksi onnistuneet Intian itsenäisyysliike tai ANC:n kamppailu apartheidia vastaan Etelä-Afrikassa?


– Gandhilta voi oppia, ettei odota muiden tulevan pelastamaan. Etelä-Afrikan tilannetta voidaan pitää esimerkkinä siitä, kuinka ANC onnistui mobilisoimaan tukea ulkomailta. Gandhi ja intialaiset eivät toisaalta tarvinneet tätä, koska intialaiset olivat lukumääräisesti täysin ylivoimaisia verrattuna britteihin Intiassa. Etelä-Afrikassa ANC oli taas jossain määrin riippuvainen ulkopuolisesta solidaarisuuden tuesta.


Kyynikot kutsuvat usein Israel-Palestiina-konfliktia ikuiseksi. Finkelstein näkee kuitenkin mahdollisuuden tilanteen ratkaisemiseksi.


– Palestiinalaisilla on toivoa, jos he saavat aikaiseksi joukkomobilisaation, joka alkaisi ajaa kansainvälisen oikeuden päätöksiä voimaan. Ongelmana on, että palestiinalaisilla ei ole tällä hetkellä toimivaa johtoa, Finkelstein muistuttaa.


...



AHTI TAPIOLA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli