VIIKON PAKINA: Samaa jalkapallojoukkuetta
Suomen vaalirahoitusskandaali kalpenee sen rinnalla, miten USA:n ja Naton valvonnassa suoritetut presidentinvaalit Afganistanissa hoideltiin.
Barack Obama julisti pian Afganistanin vaalihuoneistojen sulkeuduttua, että vaalit olivat menestys ja uusi askel kohti demokratiaa. EU:n tarkkailijat kuvailivat vaaleja pääosin rehellisiksi.
Vaaleissa annettiin riippumattoman vaalikomission mukaan vain vähän yli viisi miljoonaa ääntä. Siis vain 30–35 prosenttia äänioikeutetuista osallistui. Alustavan laskennan mukaan istuva presidentti Hamid Karzai sai yli 54 prosentin äänisaaliin.
Afganistanin vaalivalituskomitea määräsi viime tiistaina äänten uudelleenlaskennan äänestyspaikoilla, joissa ilmoitettu äänestysaktiivisuus nousi sataan prosenttiin tai joissa yksi ehdokas sai yli 95 prosenttia äänistä.
Jo edellisenä viikonloppuna keskusvaalilautakunta mitätöi 447 vaalihuoneiston tulokset eli noin 200000 ääntä. Epäilyjen mukaan äänistä yli miljoona eli lähes neljännes oli Karzain esikunnan tekaisemia valeääniä.
The New York Timesin mukaan Karzain kannattajat olivat avanneet kaikkiaan 800 "haamuvaalihuoneistoa", joista lähetettiin tekaistut vaaliliput laskettaviksi.
Shorabakin piirikunnassa Karzain kätyrien väitettiin sulkeneen kaikki äänestyspaikat ja väärentäneen sen jälkeen yli 20000 ääntä presidentille.
Kandaharin maakunnassa kuvernööri apureineen täytti silminnäkijöiden mukaan vaaliuurnat itse.
* * *
Ääntenlaskennan loppusuoraa säestivät vauhdikkaat tempaukset.
USA:n Kabulin-suurlähetystöä suojaavan turvayhtiön ArmorGroup North American miehet järjestivät juhlat, joissa riehuttiin puolialastomina, virtsattiin ympäriinsä ja juotiin votkaa toisten pyllyvaosta.
Amerikkalaissotilaat hyökkäsivät 2.9. ruotsalaisen avustusjärjestön ylläpitämään sairaalaan, potkivat ovet hajalle, sitoivat neljän vartijan ja kahden potilaiden omaisen kädet sekä tunkeutuivat naispotilaiden osastolle.
Viime viikon perjantaina USA teki ilmaiskun Kunduzissa ja tappoi asukkaiden arvion mukaan 150 siviiliä. Kun kenraali Stanley McChrystal otti yhteyttä alaisiinsa selvittääkseen mitä oli tapahtunut, hän huomasi, että he olivat joko liian juovuksissa tai liian krapulassa vastatakseen.
* * *
Maailmassa ei ole yhtään varsinkaan lännelle epämieluisaa valtiota, joiden vaaleja USA sekä Nato- ja EU-maat eivät olisi moittineet vilpillisiksi. Esimerkiksi Iranin äskeiset presidentinvaalit leimattiin lännessä vilpillisiksi, koska lännen ehdokas Mir-Hosein Musavi julistautui voittajaksi jo ennen kuin vaalihuoneistot olivat sulkeutuneetkaan.
Nyt Afganistanin tapahtumat ovat vieneet pohjaa lännen hurskastelulta ja "hyvää sotaa" koskevilta valheilta. Niinpä selitykset alkavat olla Alexander Stubbin tasoa (HS 9.9.):
"Toki on helppo olla Yhdysvaltojen kanssa siellä, koska me ollaan, EU ja Yhdysvallat, tavalla tai toisella samaa jalkapallojoukkuetta."
EERO