"Uusliberalismi tullut ay-liikkeen sisälle"

10.12.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: HANNU OITTINEN

Tampere (TA) Ei tullut tuposta takkia työläisten hartioita lämmittämään, sen sijaan hyväosaiset voivat vällyjensä alla entistä paremmin. Ylöjärveläinen kunnantyöntekijä ja Kunta-alan ammattiliiton KTV:n aktiivi Riitta Halonen on sitä mieltä, että tuore tupo on huonoin sopimus mitä SAK on koskaan neuvotellut ja hyväksynyt. Perusteluja tälle näkemykselleen hänellä on useita.


– Ihan fiaskoksi meni tämä tupo. Sopimus kasvattaa tuloeroja ja heikentää matalapalkkaisten asemaa, vaikka piti käydä juuri päinvastoin. Koska palkankorotuksia korvattiin veroalella, se merkitsee helpotusta paljon ansaitseville. Ja verotulojen väheneminen puolestaan heikentää julkisia palveluja ja kiihdyttää yksityistämistä, pohtii liikunnanohjaaja Riitta Halonen.


Varallisuusverosta luopuminen osana tupoa edustaa hänen mielestään uusliberalistisen ideologian tunkeutumista ay-liikkeeseen. Investoinnit ja työpaikat eivät veron poistolla lisäänny, mutta hyvinvoinnin rahoituspohjaa murennetaan jälleen kerran.


– Kunnan pienipalkkaisena naisena minua harmittaa, että matalapalkka- ja tasa-arvoasiat eivät tupon myötä korjaannu. Ja koska vuoden 2006 korotus on täysin prosenttimääräinen, sekin tukee suurituloisia ja tuloerojen säilymistä.


Muutosturvan ja kanneoikeuden eteneminen ovat Riitta Halosen mielestä ratkaisun hyviä puolia, mutta vaikutuksiltaan vaatimattomina ne hukkuvat tupon kielteisten puolien alle. Myöskään paikallisen sopimisen lisääntyminen ja oikeus muuttaa sopimusta kesken kauden eivät hänen mielestään vie kunnantyöntekijöiden asiaa eteenpäin.



"KTV irti


tuposta"



– En ole ainakaan huomannut, että KTV olisi liittymässä tuposta irtautuvien liittojen joukkoon, vaikka juuri julkisen alan pienipalkkaisten tulisi lähteä kamppailuun parempien sopimusten puolesta. KTV:n tulisi lähteä mukaan niiden liittojen kanssa, jotka ovat ilmoittaneet jäävänsä tupon ulkopuolelle, sanoo Riitta Halonen.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli