AKT ei ole ahne

23.02.2010 - 09:53
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
– Lakko on ainoa keino, jos sopimukseen ei päästä, sanoo Vappu Kopra. / Hannu Oittinen |

Hämeenkyröläinen kuorma-autonkuljettaja Vappu Kopra torjuu oman tilinauhansa esimerkillä väitteet Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n ahneudesta käsillä olevissa palkkaneuvotteluissa. Hän lyö selvät rätingit pöytään kyröskoskelaisen bensa-aseman kahvilassa.

– Tammikuun lopussa päättyneen sopimuksen mukaan palkkani on 12,32 euroa tunnilta, täysperävaunulla tuntitaksa on 13,13 euroa. Olen ollut alan hommissa 2000-luvun alusta eli kuulun palkkaryhmään, jolla on 8-12 vuoden työkokemus. Kyllä tässä ollaan lähempänä naisvaltaisen alan palkkoja kuin mitään teollisuuden korkeimpia palkkoja, Vappu Kopra sanoo.

– Alusta alkaen kuljetusalan työnantajien neuvotteluhalu on ollut huono, mutta eipä se ollut yllätys. Tapaamiset ovat tuosta haluttomuudesta johtuen olleet enempi kahvinjuontia kuin neuvotteluja. Työnantajapuoli on tarjonnut jopa heikennyksiä joihinkin tekstikohtiin, se ajaa pekkaspäivien vesittämistä ja työtuntijärjestelmän romuttamista, palkkapuolella lienee tavoitteena nollasopimus.

Vappu Kopra muistuttaa, että vaikka nyt ollaan taantumassa, sopimuksissa on huomioitava ehkä nopeakin talouden nousu eli tavoitteet on asetettava sen mukaan. Hän arvelee, että kuljetusalan liitoilla saattaa olla valmiutta neuvotteluihin ja sopimukseen, mutta Elinkeinoelämän keskusliitto EK painaa päälle ja pyrkii vaikuttamaan jäsenliittojensa linjaan.

– Lakko on ainoa keino, jos sopimukseen ei päästä. Ei siihen tieten tahtoen pyritä, sillä jokainen lakkopäivä tuo henkilökohtaistakin tappiota. Mutta uskon liiton lakkovalmiuden olevan hyvä kaikilla tasoilla, että ei se myöskään yllätyksenä tule, sanoo Vappu Kopra.

Autoliikenteen ja säiliöauto-ja öljytuotealan lakon alku on siirtynyt alkavaksi 2.3. klo 18.00. Sovittelu jatkuu tiistaina 23.2. klo 10.00.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (19 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.