Aloittaako kokoomus uudet romanivainot Suomessa?

08.06.2010 - 15:10
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Eduskunnassa puuhataan kerjäämisen kieltävää lakialoitetta. Kuva Helsingistä. / Toivo Koivisto |

Suomen romanitaiteilijoiden verkosto paheksuu muutamien, erityisesti kokoomuksen kansanedustajien antamia lausuntoja ja aloitteita koskien Romaniasta ja Bulgariasta Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita sekä kerjäläisiä.

Eduskunnassa puuhataan pikakäännytyslakia, joka verkoston mukaan vaikuttaa harkitulta, jopa äärioikeistolaiselta hankkeelta. Kokoomuksen Tapani Mäkinen kehui 1. kesäkuuta Ylen Ajankohtaisessa Kakkosessa hallituksen esitystä turvapaikkashoppailun estävänä edistysaskeleena.

Kaikki tiedot ja faktat osoittavat, että riittävät ihmisoikeudet ja EU:n takaamat perusoikeudet kaikille EU-kansalaisille eivät toteudu muun muassa Romaniassa ja Bulgariassa, ja ihmisoikeusloukkaukset ovat hyvin yleisiä useassa Euroopan maassa, jopa myös poliisin taholta. Lisäksi humanitääriset katastrofit ovat arkitodellisuutta romanien kohdalla heidän kotimaissaan, muistuttaa verkosto kannanotossaan.

Image icon kerjäläinen.jpg

Kerjäämisen kieltäminen heittää humanitääriset arvot romukoppaan

Toinen kritiikin kärki osoittaa niinikään kokoomuksen Juha Hakolan tekemään aloitteeseen kerjäämisen kieltämiseksi uudella lailla.

Humanitääriset arvot, ihmisyyden ja yksilöiden kunnioittaminen ilman ehtoja ja niiden toteuttaminen on heitetty Suomen hallituksen ja hallituspuolueiden taholta lähimmälle kaatopaikalle, sen syvimpään osastoon. Romanit ja romaniongelma pois silmistä, pois mielestä ja omastatunnosta kerjäläis- ja pikakäännytyslailla. Tämä on romanitaiteilijoiden mukaan vastuutonta politiikkaa.

He muistuttavat lisäksi, että Suomen romanit ovat osa yhteiseurooppalaista etnistä ryhmää, romanikansaa. Romanien historia Euroopassa osoittaa vainot eri maissa kiistattomiksi menneiden vuosisatojen aikana.

Ovatko tällaiset ensimmäiset ”romanilakialoitteet” uusi askel yleiseurooppalaiseen, ensin kielteisen asenneilmaston muokkaamiseen, josta sitten lähtee ja on jo lähtenyt nykypäivänä todellisesti näkyvät uudet romanivainot alkuun? Ovatko suomalaiset päättäjät näillä lakialoitteillaan mahdollistamassa ja käynnistämässä Suomen maaperällä etniset vainot Euroopan romaneita kohtaan samalla tavoin kuin 1500-luvulta alkaen vainottiin Suomen romaneja  aina 1900-luvulle asti?

Tätä kummastelevat suomalaiset romanit.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (10 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.