Aluehallintouudistus lopettaa kaavoituksen valvonnan ja hajottaa valtion luonnonsuojelun

22.12.2016 - 10:45

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä aluehallinnon uudistuksessa ympäristönsuojelu tehostuu, luonnonsuojelu häviää ja kaavoituksen laillisuusvalvonta loppuu.

Ympäristönsuojelu ja ympäristön pilaantumisen ehkäisy tehostuu, kun sen asiantuntijat kootaan uuteen valtion virastoon. Luonnonsuojelu puolestaan pirstoutuu, kun sen virkamiehet hajotetaan valtion lisäksi 18 maakuntaan. Pahinta on, että pääministeri Juha Sipilän johtama hallitus lopettaa kuntien kaavojen laillisuuden valvonnan kokonaan. Nykyisten ELY-keskusten kaavoitusvirkamiehet siirretään maakuntiin ja heiltä viedään valitusoikeus.

– Hyvää tässä on, että valtion ympäristötehtävät, kuten luvat ja valvonta kootaan monesta aluehallintovirastosta ja ELY-keskuksesta yhteen uuteen valtion virastoon. Näin tehostetaan henkilöstöleikkausten takia vähenevien asiantuntijoiden käyttöä. Yritysten ja kansalaisten elämä helpottuu, kun kaikki valtion ympäristönsuojeluun liittyvät asiat löytyvät yhdeltä luukulta. Mielestämme myös Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ympäristöä koskevat asiat kannattaisi siirtää samaan valtion virastoon, sanoo Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall.

Valtio lopettaa kuntien kaavojen laillisuuden valvonnan kokonaan

Valtion luonnonsuojelua sen sijaan hajotetaan: osa virkamiehistä jää valtion virastoon mutta loput hajotetaan 18 maakuntaan. Luonnonsuojelu kattaa esimerkiksi lajien, luontotyyppien ja luonnon monimuotoisuuden suojelun. Luonnonsuojeluliiton mielestä kaikki luonnonsuojeluvirkamiehet kannattaisi vielä lausuntokierroksen jälkeen keskittää valtion virastoon, kuten ympäristönsuojelussa tehtiin, jolloin yhden luukun periaatteen soveltaminen on jouhevaa.

Lausuntokierroksen jälkeen pitää myös miettiä, kannattaako esimerkiksi vesien- ja merenhoitosuunnitelmia todella siirtää valtiolta maakunnille. Vesistöt eivät noudata maakuntien rajoja. Vesien hyvän tilan saavuttaminen on EU-vastuukysymys, johon tarvittaisiin valtakunnallista yhteistyötä, osaamista ja näkemystä, Lundvall puntaroi.

”Häviäjinä ovat kansalaisten elinympäristö ja luonto.”

Kaikkein huolestuttavin muutos Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä on, että valtio lopettaa kuntien kaavojen laillisuuden valvonnan kokonaan. ELY-keskusten kaavoitusvirkamiehet siirretään maakuntiin. Samalla heiltä viedään valitusoikeus kuntien kaavoista. ELY-keskukset ovat valittaneet kuntien kaavoista harvoin (vain 4 % kaikista valituksista), mutta voittaneet oikeuden käsittelyssä lähes aina (80 % tapauksista).

– Aluehallintouudistuksen jälkeen Suomessa ei ole yhtään virkamiestä, joka valvoisi kuntien kaavojen laillisuutta. Jos hallitus ei lisää lakien viimeistelyssä maakunnille valitusoikeutta kuntien kaavoihin, yhä useampi lainvastainen kaavaa menee läpi. Häviäjinä ovat kansalaisten elinympäristö ja luonto, Lundvall sanoo.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.