Keywords:
European Forumin kannanotto naistenpäivänä 2024
Eurooppalaisen foorumin feministisen ryhmän kannanotto Kansainvälisenä naistenpäivänä 2024
Meidän hoitotaloutemme, heidän sotataloutensa
Maaliskuun 8. päivä muistuttaa meitä kaikista niistä taisteluista, joita naiset ovat käyneet tasa-arvon puolesta kaikilla elämän osa-alueilla ja vaatineet yhtäläisiä oikeuksia miesten kanssa rauhan maailmassa. Valitettavasti tämä osoittautuu loputtomaksi taisteluksi, koska taloudelliset intressit sanelevat sotapolitiikkaa maailmassa, jota hallitsevat patriarkaaliset uusliberaalit voimat. Vaadimme yhteisessä kodissamme, joka on Eurooppa, investoimista rauhaan, tasa-arvoon ja kunnioitukseen koko planeetalla.
Edistyksellisten, vihreiden ja vasemmistolaisten voimien Eurooppalaisen foorumin feministinen ryhmä puolustaa huolenpitotalouden politiikkaa, joka asettaa ihmisten, eläinten ja luonnon elämän keskiöön rauhan maailmassa.
Siksi vaadimme tulitaukoa Gazaan ja kaikkiin sotiin, jotta voimme pelastaa ja suojella elämää tappamisen sijaan.
Sotaolosuhteet syventävät naisten köyhyyttä muiden ongelmien ohella, kuten kaksinkertainen hyväksikäyttö lisääntymis- ja tuotantotyöhön, seksistinen syrjintä, seksuaalinen ja perheväkivalta, aina vakavimpaan ilmentymään asti, joka huipentuu naistenmurhiin, joiden kokonaismäärä on lisääntynyt.
Siirtolais- ja pakolaisnaiset ovat kaikkein haavoittuvimpia ihmiskauppaverkostoille, jotka toimivat sotarahoituksen ja maailmanlaajuisten taloudellisten etujen vuoksi. Siksi on kiireesti pysäytettävä fasististen hallitusten eteneminen Euroopassa ja estettävä äärioikeiston eteneminen Euroopan parlamentissa. Jotta heidän patriarkaalinen, seksistinen ja naisvihamielinen politiikkansa ei etene!
Progressiivisten, vihreiden ja vasemmistolaisten voimien eurooppalaisen foorumin Feministinen yleiskokous vaatii yhtäläisiä oikeuksia miesten ja naisten välillä sekä vapautta päättää kehostamme ja elämästämme.
Koska naiset eivät ole lisääntymiskoneita emmekä ole miesten seksuaalisia palvelijoita. Koska emme ole kenenkään orjia. On täysin meidän päätettävissämme valita äitiys ja seksuaalisuhteet seksuaalisen suuntautumisemme ja sukupuoli-identiteettimme perusteella.
Vaadimme politiikkaa, joka kumoaa hoivatyön yhteisvastuun puutteen, joka vahvistaa sukupuolten epätasa-arvoa. Koska se vaikeuttaa naisten pääsyä työmarkkinoille kokopäiväisesti, uramme jatkamista yhtäläisin ehdoin, samapalkkaisuuden varmistamista sekä jatkokoulutusta ja urakehitystä.
Vaadimme yhtäläisiä mahdollisuuksia työhön pääsystä eläkkeelle siirtymiseen, jotta sukupuolten väliset erot eläkkeissä voidaan välttää.
Siksi vaadimme, että Euroopassa:
– Edistetään julkisia hoitojärjestelmiä, joihin kaikilla on pääsy, ja tunnustetaan hoitotyö.
– Miesten kanssa yhdenvertaiset mahdollisuudet saada yleisiä julkisia terveydenhuolto- ja koulutuspalveluja sekä luonnonvaroja.
Molemmat ovat välttämättömiä edellytyksiä ihmisarvoisen elämän takaamiseksi poikkeuksetta kaikille Euroopassa asuville ihmisille.
Koko Eurooppa on ja sen on kyettävä edistämään sosiaalipolitiikkaa, jolla varmistetaan energiaköyhyyden poistaminen erityisesti sellaisten ihmisten osalta, jotka elävät kotitalouksissa, joissa työintensiteetti on alhainen, mukaan lukien yksin asuvat iäkkäät naiset ja naiset, joilla on huollettavia lapsia. Ja poistaa alkuperään tai ihonväriin perustuva syrjintä, joka on risteävää luokka- ja sukupuolisorron kanssa.
Kyse on IHMISOIKEUKSISTA, joita kaikkien on kunnioitettava, ja Euroopan on oltava paikka, jossa ne taataan eikä niistä neuvotella.
Koska haluamme FEMINISTISEN Euroopan, joka puolustaa naisten ihmisoikeuksia. Koska haluamme Euroopan, joka tekee lopun naisköyhyydestä. Koska haluamme Euroopan, joka kunnioittaa kansojen itsemääräämisoikeutta.
Haluamme, että Euroopan resursseja käytetään sukupuolten tasa-arvon edistämiseen, ei sotilaallisen aseistuksen lisäämiseen. Jotta voidaan toteuttaa politiikkaa, joka takaa naisten ihmisoikeudet.
Haluamme investoida hoivatalouteen, joka arvostaa elämää eikä sotaa!
Haluamme rauhanomaisen maailman!
Maaliskuun 8. päivänä järjestämme feministisen lakon oikeuksiemme puolesta ja solidaarisuuden osoituksena palestiinalaisille naisille, joita surmataan.
TULITAUKO PALESTIINAAN JA KIIREELLISTÄ HUMANITAARISTA APUA!
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Mitä tapahtuu, kun hoitajat, opettajat ja matalapalkkaiset työläiset nousevat kapitalistisen järjestelmän marginaalista politiikan keskiöön? Chilessä vastataan nyt: kommunisti Jeannette Jara voitti vasemmiston esivaalit ja tavoittelee marraskuussa maan presidenttiyttä. Hänen kampanjansa ei nojaa suurpääoman lahjoituksiin, vaan työväenluokan vaatimuksiin – elämiseen riittävään palkkaan, julkiseen terveydenhuoltoon ja demokratiaan, ei diktaattorien perintöön. Kun vanhan vallan edustajat pyrkivät palauttamaan Pinochetin aikaisen järjestyksen, Jaran ehdokkuus on muistutus siitä, että historiaa ei tarvitse toistaa – sen voi myös murtaa. Tämä ei ole vain Chilen, vaan koko työväenliikkeen taistelun paikka.
Euroopan puolustusteollisuus kamppailee aseiden, raaka-aineiden, tuotantokapasiteetin ja teknologisen ylivoiman puutteessa samalla, kun konfliktien määrä maailmassa kasvaa. Suomi on nostettu mallimaaksi, jossa puolustusteknologia, tekoäly ja metaversumi yhdistyvät yhä tiiviimmin siviilielämään. Tämä muutos ei ole yksittäinen kehityskulku, vaan osa laajempaa rakennemuutosta, jossa turvallisuuslogiikka tunkeutuu osaksi jokapäiväistä elämäämme – koulutuksesta liikenteeseen ja energiainfrastruktuurista viestintään.