Ilmastohelvetti pakottaa toimiin

04.07.2024 - 15:30
(updated: 05.07.2024 - 14:55)

TOUKOKUU OLI kaikkien aikojen lämpimin, todetaan Euroopan komission Copernicus-ilmastopalvelun (C3S) tuoreessa raportissa. C3S:n tiedot paljastivat, että vuoden 2023 heinäkuusta lähtien jokainen kuukausi oli ollut vähintään 1,5 celsiusastetta esiteollisen ajan tasoa korkeampi, ja maailman keskilämpötila oli viimeisten 12 kuukauden aikana 1,63 astetta lämpimämpi kuin teollisen ajan aikana. Olemme lähellä yhä vaarallisempia ilmastovaikutuksia.

YK:n pääsihteeri António Guterres kehotti kesäkuussa välittömiin toimiin, jotta maailma ei joutuisi ”ilmastohelvettiin”. Hänen mielestään ”Nyt on ilmastokriisin aika”. Guterres siteerasi C3S:ää sanoessaan, että päästöjä on vähennettävä maailmanlaajuisesti yhdeksän prosenttia vuosittain, jotta vuonna 2015 Pariisin sopimuksessa asetettu 1,5 celsiusasteen lämpötilaraja voidaan säilyttää. Maailmanlaajuiset päästöt kasvoivat viime vuonna yhden prosentin.

Samaan aikaan Suomessa osa poliitikoista huutaa ilmastoaktivismin kieltämisen perään. Esimerkiksi keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu keräsi kesäkuussa kansanedustajien allekirjoituksia toimenpidealoitteeseen, jossa ehdotettiin, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin Elokapinan kieltämiseksi.

– Elokapina häiritsee yhteiskuntarauhaa ja yhteiskunnan vakautta tarkoituksellisella lainvastaisella toiminnalla ja siihen kannustamisella. Sen toiminta tulee kieltää kansalaisten, yritysten ja yhteiskunnan toiminnan turvaamiseksi, Aittakumpu sanoi.

Muut kansalaisaktivismia kieltämässä olleet ovat perustelleet asiaansa yhtä hatarasti. En tiedä kumpi on naurettavampaa, se, että raporttien kertoessa selkeästi maailman olevan ilmastohelvetissä, haluaa joku kieltää ilmastoaktivismin, vai se, että joku ajattelee mielenosoitusten olevan kiellettävissä niiden aiheen tai järjestäjän perusteella. Miten se edes käytännössä toimisi? Sehän tarkoittaisi ennakkosensuuria.

Toisaalta näillä samoilla poliitikoilla, jotka haluavat ”kieltää Elokapinan”, menee usein täysin sekaisin ennakkosensuuri, sananvapaus ja tai ihan vaan se, että heidän sanomisiaan kritisoidaan. Ei siinä voi silloin odottaa kovin pitkälle mietittyjä vaatimuksia kansalaisyhteiskunnan toiminnan rajoittamisesta.

 

KOKO YMPÄRISTÖPOLITIIKKA meillä ja maailmalla on alistettu suurten yhtiöiden voitontavoittelulle ja keinottelulle. Luonnon monimuotoisuuden häviäminen ja kasvihuonekaasujen päästöjen voimakas kasvu osoittavat välttämättömyyden sovittaa talous ekologisesti kestäviin puitteisiin. Jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin pysäytettyä edes kahteen asteeseen, on suuria muutoksia tehtävä heti, aikaa niiden toteuttamisille on vain muutamia vuosia.

Koko nykyinen elämäntapamme ja talouden rakenne on muutettava. Kulutus on sopeutettava luonnon kantokykyyn ja talouden rakenne on muokattava tätä tavoitetta palvelevaksi. Vain näin voidaan turvata inhimillisen elämän edellytykset myös tuleville sukupolville.

Välittömiä toimia näiden pitkän aikavälin uudistusten lisäksi on muun muassa tehokkaat toimet energian säästämiseksi ja luopuminen kasvihuonekaasujen päästöjä tuottavien energiamuotojen tukemisesta, kasvihuonekaasujen päästöjä on radikaalisti vähennettävä lähivuosien aikana, luonnon monimuotoisuuden heikentäminen on pysäytettävä välittömästi, metsien hakkuita on vähennettävä ja metsien aktiivinen uudelleenistutus on aloitettava, on tuettava paikallisen uusiutuvan energian käyttöä lisäämällä investointeja ja tutkimusta, luovuttava luonnonvaroja tuhlaavasta ja ympäristölle haitallisesta kilpavarustelusta ja sotaharjoituksista ja tunnustettava, että sodat aiheuttavat suuria inhimillisiä kärsimyksiä ja suuria ympäristötuhoja.

Tässä vain joitain esimerkkejä niistä tuhansista toimista, joita voidaan tehdä ympäristökriisin hillitsemiseksi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset