Keywords:

Naton huippukokous ja sen vastaiset tapahtumat - Brysselistä Washingtoniin

05.07.2024 - 14:30
Tällaisellakin kuvalla mainostetaan viikonlopun laajoja rauhantapahtumia Washington D.C:ssä. Kuva nonatoyespeace.org

Nato pitää 75-vuotisjuhlakokouksen Washington D.C:ssä 9.-11. heinäkuuta. Suomea edustaa presidentti Alexander Stubb, ulkoministeri Elina Valtonen ja puolustusministeri Antti Häkkänen. Presidentin kanslia tiedotti asiasta 2. heinäkuuta. Kokousta pohjustettiin urheiluhenkisessä tapaamisessa Pohjois-Norjassa ennen juhannusta Norjan pääministeri Jonas Gahr Stören ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin kanssa.

– Kävimme läpi sitä, miten toimimme huippukokouksessa ja miten tulemme työmme jakamaan. Löysimme monia asioita, joita voimme edistää yhdessä Washingtonissa, nosti presidentti Stubb esille kanslian tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan kokous ja Suomen tavoitteet eivät vaikuta edistävän rauhaa maailmassa: 

“Huippukokouksen pääaiheita ovat Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen, Ukrainalle annettava vahva tuki, Ukrainan ja Naton suhteen tiivistäminen sekä yhteistyö Naton kumppanien kanssa. Suomen tavoitteena on, että Washingtonin kokouksessa tehdyt päätökset muodostavat sillan Ukrainan Nato-jäsenyyden toteutumiselle. Suomi pitää tärkeänä, että kokous vahvistaa myös Naton kumppanuussuhteita sekä Euroopan unionin että Aasian ja Tyynenmeren maiden kanssa. Nato juhlii huippukokouksessa 75-vuotista taivaltaan.” 

Huippukokous ei jää huomiotta rauhanliikkeeltä. Viime vuonna syntynyt rauhanjärjestöjen ja aktivistien maailmanlaajuisen verkoston Global Women for Peace United Against Nato - GWUAN (Maailman naiset rauhan puolesta yhdessä Natoa vastaan) jäsenet järjestävät Nato-vastaisen tapahtuman 6.-7. heinänkuuta niin ikään Washingtonissa runsaine oheistapahtumineen. Tämä on jatkoa ensimmäiselle tapahtumalle vuosi sitten Brysselissä, josta Tiedonantajakin kertoi. Jo huhtikuussa on alkanut rauhankävely Mainen osavaltiosta Washingtoniin. 

Valmisteilla on 200 valokuvan näyttely ja viime vuonna aloitettu vetoomus, jotka on tarkoitus lähettää maailman hallituksille. 

Lisätietoja saa ja tapahtumia voi seurata osoitteessa nonatoyespeace.org/agenda

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat