Sakset leikkaavat terveyden tulevaisuuden: Mistä tukea tuleville vanhemmille?

12.09.2024 - 14:00
Sotejärjestöt antavat matalan kynnyksen tukea perheille, tukevat mielenterveyttä ja tarjoavat helposti saavutettavia palveluita. Kuva Emma Grönqvist

Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.

Palveluiden väheneminen ajaa myös tulevat isovanhemmat kohtuuttomaan tilanteeseen. Ehtivätkö 50–60-vuotiaat hoitaa oman työnsä, tukea perheellistyviä lapsiaan ja hoitaa omat ikääntyvät vanhempansa? Tulevien isovanhempien apua tarvitaan yhä enemmän, jos palveluverkko pettää.
 

Terveydenhuollosta ei saada riittävästi tukea imetykseen

Imetyksen tuki ry on yli 25 vuoden ajan ollut odottavien ja lapsen saaneiden perheiden tukena imetyksessä ja vanhemmuudessa. Yhdistyksen koulutetut vapaaehtoiset tukevat vuosittain noin 20 000 vanhempaa. Imetyksen tuki ry on STEA-rahoitteinen järjestö, eli myös leikkausten kohteena.

Imetyksen tuen verkkotuen tavoittaneista 7000 tukikontaktista neljäkymmentä prosenttia kokee terveydenhuollosta saamansa imetysohjauksen riittämättömäksi. Terveydenhuolto ei pysty tarjoamaan riittävästi imetysohjausta johtuen jatkuvasta ja kasvavasta resurssipulasta. Perheet kotiutetaan synnytyssairaalasta nopeasti, ohjausta ei ehditä antaa sairaalassa tarpeeksi ja sairaalasta kotiutumisen jälkeen aikoja imetysohjaukseen saa usein niin pitkällä viiveellä, että se haittaa imetyksen onnistumista.

Ilman riittävää ohjausta ja tukea monet tuoreet vanhemmat jäävät vaikeiden tilanteiden kanssa yksin. Uusia vanhempia kuormittavat epätietoisuus siitä, miten toimia vauvan kanssa sekä vauvan syöttämiseen ja hoitamiseen liittyvät haasteet. Apu ja tuki oikeaan aikaan edistävät merkittävästi vanhemman jaksamista, jolloin tilanteet eivät pääse kehittymään vaikeammiksi. Näin säästytään kalliimmilta toimilta jatkossa.
 

Mahdollistamalla imetys säästetään rahaa ennaltaehkäisevästi

Imetyksen tuki tarjoaa imetystietoa ja -tukea perheille, mutta ei anna hoitoa tai korvaa terveydenhuollon palveluita. Perheiden kokemukset kertovat, että järjestö on kyennyt tarjoamaan tietoa ja tukea perheiden toivomalla tavalla, oikeaan aikaan. Jos imetyksen vertaistukea ei olisi saatavilla, imetys jäisi monella vanhemmalla toteutumatta tai päättyisi selvästi aiemmin. 

Imetys ei kosketa vain vanhempaa ja lasta, vaan se on laajemmin yhteiskunnan yhteinen asia.

– Imetys säästää rahaa pitkäaikaissairauksien hoitokuluissa, sillä tutkimusten mukaan imetys pienentää mm. riskiä sairastua rintasyöpään ja tyypin 2 diabetekseen. Lisäksi imetys vähentää lasten infektioita, mikä tukee vanhemman työskentely- ja opiskelumahdollisuuksia sekä vähentää työnantajalle koituvia kuluja, toteaa Imetyksen tuen toiminnanjohtaja Heidi Kervinen.


Lyhyet rahoituspäätökset haastavat järjestöjen toiminnan jatkuvuutta

Imetyksen tuki ja muut sotejärjestöt saavat vuoden 2025 alussa STEAn avustuspäätöksen vain kuluvalle vuodelle. Ennakoivia avustuspäätöksiä tuleville vuosille ei enää anneta, koska järjestöihin kohdistuu poliittisten päätösten mukaan lisäleikkauksia vuosille 2026–2027.

Järjestöjen rahoitus haetaan tälläkin hetkellä vuodeksi kerrallaan, mutta ennakoivat avustuspäätökset ovat aiemmin näyttäneet suuntaa ja mahdollistaneet toiminnan suunnittelun. Lähivuosien leikkausten kohdistumisesta ei vielä tiedetä, mutta kokonaisuudessaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustukset tulevat yhteensä laskemaan jopa useita kymmeniä prosentteja seuraavan kolmen vuoden aikana.
 

Järjestöt ovat turvanneet tulevaisuuttamme – miten käy nyt?

Sotejärjestöt antavat matalan kynnyksen tukea perheille, tukevat mielenterveyttä ja tarjoavat helposti saavutettavia palveluita, jotka ovat avoinna usein esimerkiksi iltaisin tai viikonloppuisin, kun monet muut palvelut ovat suljettuina, mutta apua on saatava nopeasti. 

Ovatko nykyiset keski-ikää elävät suomalaiset valmiita tulevaisuuteen, jossa tukea, jota he itse ovat saaneet yhteiskunnalta ja järjestöiltä, ei ole saatavilla heille tai heidän perheellistyville lapsilleen, kysytään Imetyksen tuki ry:stä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa