Asukkaiden ääni valtuustoihin ja lautakuntiin

03.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 36 / 3.10.2008

Suomen kommunistinen puolue avasi kuntavaalit lauantaina 27. syyskuuta julkistamalla valtakunnallisen vaalijulistuksen ja vaalijulisteet. Eri puolilla maata järjestettiin tilaisuuksia ja tempauksia, joissa tuotiin esille ehdokkaita ja myös paikallisia vaalitavoitteita.


Helsinki-listat esittäytyivät Hakaniemessä kahden teltan voimalla. Ehdokkaiden lisäksi julkistettiin uudet valtakunnalliset SKP:n vaalimainokset Toivo meni, bisnes tuli! ja Asukkaiden ääni valtuustoon!


SKP:n Helsingin piirin puheenjohtaja Toivo Koivisto on tyytyväinen ehdokaslistoihin. Maanantaina alkoi myös Helsinki-listojen asuntoautokiertue, joka kiertää vaaleja ennen kuutena päivänä viikossa Helsingin lähiöissä. Valtamedia saa kovaa kritiikkiä Koivistolta.


– Paikallislehti Helsingin Sanomat ei tälläkään kertaa tilaisuuttamme huomioinut seuraavan päivän lehdessään. Nyt on voimistettava kommunistien esillä oloa tilaisuuksissamme, joten kaikki toverit liikkeelle ja mukaan vaalityöhön. Jokaiselle löytyy mielenkiintoista tekemistä ja kaikkia tarvitaan. Yhdessä voimme murtaa median boikottia, sanoi Koivisto.
Oikeistokomentoon muutosta TampereellaTampereella on harjoitettu kovan oikeistolaista ja markkinahenkistä politiikkaa, huomautti kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen. Kaupungin politiikan ytimen muodostavat kokoomus, vihreät ja sitoutumattomat. Heinosen mukaan myös vasemmistoliitto on käytännössä tukenut kaikkia poliittisen johdon keskeisiä hankkeita koko ajan. Nyt kriisissä ovat erityisesti ikäihmisten palvelut sekä lastensuojelu. Rahaa sen sijaan tuntuu riittävät massiivisiin rakennushankkeisiin.


– Kovaa oikeistokomentoa ilmentää esimerkiksi myös hyvin toimineen Tampereen kaupungin sähkölaitoksen yhtiöittäminen, jossa vihreät ja vasemmistoliitto tukivat yksimielisesti kokoomuksen markkinalinjaa. Apulaispormestarinpaikat näyttävät kiinnostavan enemmän kuin kaupunkilaisten asioiden hoitaminen ja ilmastomuutoksen torjuminen, laukoo Heinonen.


Hän muistuttaa, että vaalien alla valtaapitävät lupaavat taas hoitaa asiat kuntoon.


– Kannattaa katsoa mitä he ovat tehneet viimeisen valtuustokauden aikana. Muutosta tarvitaan ja nykyisen valtaeliitin haastaa Tampereella Punavihreä Tampere-lista, sanoo Jari Heinonen.
Kuntalaisten yli käveltyJyväskylän kaupunginvaltuutettu, sosiaalityöntekijä Riitta Tynjä kehui SKP:n olevan kaupungin kävelykadulla tavattavissa vaaleihin asti joka lauantai klo 10-13. Puolueella on Jyväskylässä 21 ja Äänekoskella kaksi ehdokasta.


Tynjä korosti vaatimusta asukkaiden osallistumismahdollisuuksien lisäämisestä.


– Kuntalaisten yli on kävelty päätöksenteossa jatkuvasti, mikä ei varmasti lisää äänestysaktiivisuutta ja mikä on omiaan viemään ihmisiltä kaiken kiinnostuksen politiikkaan. Näin ei voi jatkua, vaan asukkaiden ääni on tuotava valtuustoihin ja lautakuntiin, joita on kehitettävä demokraattisina eliminä. Lautakuntien määriä ja jäsenmääriä tulee lisätä suunnitelluista, jotta nykyistä useammat asukkaat saavat äänensä kuuluviin, vaati Riitta Tynjä.
Yksityistämistä vastaanSKP:n ja sen rinnalla kulkevien Turku-listojen ehdokasjoukko on Turussa värikäs, monipuolinen ja nuorekas.


– Ehdokkaiden keski-ikä on 47 vuotta. Nuoria listalla on kahdeksan, joista puolet naisia, laskeskelee Juha Säijälä.


Hänen mukaansa kommunistien tavoite on palata valtuustoon kolmen paikan voimin.


– SKP tulee ajamaan kaupunkilaisten etua peruspalveluiden yksityistämisen sijaan. Puolue puolustaa lähipalveluita, vaatii terveydenhuollon yksityistämisen välitöntä lopettamista sekä muidenkin kaupungin toimintojen liikelaitostamisen pysäyttämistä.


Kaija Kiessling kehuu Turussa jokaviikkoiseksi perinteeksi muodostunutta Punaisen pöydän palaveria.


– Kuten asiaan kuuluu, kun lähes parikymmentä vasta toisiaan tuntemaan oppinutta ja yhteistä toimintaa kehittämässä olevaa aktiivista, mielipiteitä omaavaa ja puhekykyistä, monenikäistä ihmistä pitää palaveria, oli tunnelma ja työskentely mahtavaa, etten sanoisi filmaattista. Tuuletuksia ja kokemusten jakamistilaisuuksia pidämme edelleen, taas viikon kuluttua sunnuntaina, sanoo Kiessling.
Ihmiset kiinnostuneita kuntavaaleistaUudellamaalla Järvenpäässä SKP oli lauantaina muiden puolueiden mukana torilla, missä kolmen tunnin aikana vieraili 250 ihmistä. Keskustelua käytiin vilkkaasti, mikä kielii Järvenpään kaupunginvaltuutettu Arto Viitaniemen mukaan ihmisten kiinnostuksesta kuntavaaleja kohtaan.


– Oma Järvenpää tänään -lehtikin ilmestyi juuri painosta, ja sitä on varattu kappale jokaiseen järvenpääläiseen kotiin, kehuu Viitaniemi.


Hän myös toteaa huomanneensa, miten nettivaalikoneiden kautta tulee hyvin esiin perussuomalaisten jyrkän oikeistolainen luonne suhteessa Järvenpään kunnallispoliittisiin kysymyksiin. Kannattaa siis muuallakin kokeilla, mitä nimiä ja puolueita vaalikoneista putkahtaa.


Viereisessä Tuusulan kunnassa SKP piti vaalitelttaa Jokelassa. Kuntavaaliehdokkaat Jori Porspakka ja Igor Kopiloff vaativat muun muassa ympärivuorokautisen ambulanssin palauttamista Jokelaan, mikä on heidän mielestään vakava perusturvan heikennys.MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli