Biopolttoaine aiheutti ruokakriisin
Maailmanpankin tutkimuksessa, jota ei ole Bushin hallinnon painostuksen takia virallisesti julkistettu, arvioidaan, että biopolttoaineiden viljely erityisesti USA:ssa ja EU:ssa on suoraan vastuussa viljan ja ruoan hintojen nykyisestä räjähdysmäisestä noususta.
USA:n hallitus väitti äskeisessä Roomassa pidetyssä YK:n ruokahuippukokouksessa, että "vain kolme prosenttia ruoan hinnoista" aiheutuu biopolttoaineista.
Maailmanpankin raportti sanoo, että ainakin 75 prosenttia viimeaikaisista hintojen nousuista aiheutuu siitä, että suuria maa-alueita on siirretty pois maanviljelyksestä – pääosin maissinviljelystä Pohjois-Amerikassa ja viljanviljelystä EU-alueella – tarkoituksella kasvattaa satoja poltettavaksi ajoneuvojen polttoaineena.
Raportissa myös arvioidaan, että jopa perättäisillä kuivuuskausilla Australiassa ja muilla suurilla ruokatuotantoalueilla on ollut vain "marginaalinen" vaikutus ruoan hintoihin. Samoin raportissa tyrmätään George W. Bushin väite, että korkeammat ruoan hinnat aiheutuvat pelkästään Intian ja Kiinan suuremmasta kysynnästä. "Nopea tulojen kasvu kehitysmaissa ei ole johtanut suureen lisääntymiseen globaalissa viljan kulutuksessa eikä ollut merkittävä suuriin hinnankorotuksiin johtanut tekijä."
"Ilman biopolttoaineiden lisäystä maailman vehnä- ja maissivarastot eivät olisi tuntuvasti vähentyneet ja muiden tekijöiden aiheuttamat hinnannousut olisivat olleet maltillisia", raportti toteaa.
Maailmanpankin tutkimus osoittaa, että biopolttoaineiden tuotanto on vääristänyt ruokamarkkinoita kolmella päätavalla. Ensiksikin se on suunnannut viljan pois ruoasta polttoaineeksi. Jo yli kolmannes USA:n maissista käytetään nyt etanolin tuottamiseen ja noin puolet kasvisöljyistä EU:ssa menee biodieselin tuotantoon. Toiseksi, viljelijöitä on yllytetty varaamaan maansa biopolttoainetuotantoa varten. Ja kolmanneksi, se on saanut aikaan finanssikeinottelun viljalla, mikä on nostanut hintoja.
Maailmanpankin tutkimus vahvistaa sen, mitä muun muassa tässä lehdessä kirjoitettiin 2.5.2008 biopolttoaineiden järjettömyydestä.
Kopion Maailmanpankin raportista haltuunsa saaneen The Guardian -lehden mukaan tutkimus valmistui jo huhtikuussa, reilusti ennen Rooman kesäkuista ruokahuippukokousta, mutta se pimitettiin tahallisesti julkisuudelta "Bushin hallinnon asemaa vaikeuttavana". Maailmanpankin presidentti Robert Zoellick on entinen Bushin hallinnon virkailija.
USA yrittää käyttää vuonna 2005 hyväksytyn biopolttoainetukiaisia koskevan lain aiheuttamaa kriisiä edistääkseen Monsanton ja muiden GM-jättien patentoimien geenimanipuloitujen organismien, maissin, soijapapujen, riisin ja muiden kasvien levittämistä.
Maailmanpankin raportti lisännee paineita EU-maiden ja USA:n nykyisen biopolttoaineiden tukipolitiikan muuttamiseksi. Eri asia, johtaako.
ERKKI SUSI