Ei julmia leikkauksia

12.10.2023 - 15:30
(updated: 25.10.2023 - 12:15)
Helsingissä järjestettiin 12.10. Työttömien mielenosoitus teemalla Ei julmia leikkauksia. Kuva Tiina Sandberg

Helsingissä järjestettiin 12.10. Työttömien mielenosoitus teemalla Ei julmia leikkauksia. Mielenosoitukseen saapui ihmisiä eri puolilta Suomea ja sitä tukivat myös ammattiliitoista PAM ja JHL, joiden edustajia oli myös saapunut paikalle.

Muutaman sadan ihmisen mielenosoitus keskusteli leikkauspolitiikan järjettömyydestä ja julmuudesta samaan aikaan kun Eduskuntatalossa käsiteltiin hallituksen esitystä ensivuoden budjetiksi. Mikäli hallituksen leikkaukset hyväksytään, mikä näyttää todennäköiseltä, kohdistuvat säästötoimet erityisesti pienituloisiin, työttömiin ja lapsiperheisiin, joiden edustajilta kuultiin mielenosoituksessa kriittisiä puheenvuoroja.

Orpon ja Purran hallitus suunnittelee merkittäviä heikennyksiä epävarmoissa työsuhteissa, työelämän ulkopuolella olevien sekä työttömien toimeentulon ja pärjäämisen heikentämiseksi. Erityisen julmaksi nämä leikkaukset tekee se, että toteutuessaan ne kohdistuvat osin samoihin henkilöihin ja näin kurjistavat näiden henkilöiden elämää.

Mielenosoituksen järjestäjänä toimineen Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi totesi, että työn vastaanottaminen ei näillä toimilla parane, vaan työsuhteen epävarmuus lisääntyy.

Juuri työttömiin osuu nyt monta heikennystä. Työsuhteen päättyessä omavastuupäivät eli ne päivät, jolloin työttömyyspäivärahaa ei makseta, lisääntyvät viidestä arkipäivästä seitsemään (eli lähes 1,5 viikkoon). Osatyökykyisten mahdollisuus työskentelyyn heikkenee. Uudelle alalle kouluttautuminen vaikeutuu. Työssäoloehdon täysimääräinen saavuttaminen vaikeutuu.

Mielenosoitukseen osallistuneet eivät usko hallituksen puheisiin työllisyysvaikutuksista, vaan pelkäävät toimeentulonsa puolesta.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa