Keywords:
EKL edellyttää köyhyyden ja eriarvoisuuden vastaisia toimia
Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry vaatii, että valtion ensi vuoden talousarviossa on otettava näkyvästi huomioon hallitusohjelmaan kirjattu tavoite köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämisestä.
Köyhyys ja vähäosaisuus eläkeläisten joukossa on tämän päivän Suomessa hyvin yleistä. Lähes kolmasosa runsaasta 1,4 miljoonasta eläkeläisestä eli yhteensä 430 000 ihmistä elää EU:n virallisesti määrittämän köyhyysrajan (1200 euroa kuukaudessa bruttona) alapuolella. Yli 75-vuotiaiden eläkeläisten köyhtyminen on EU-maiden jyrkintä. Eläketurvakeskuksen ETK:n tilastojen mukaan alle 1500 euron kuukausieläkettä bruttona saa 56 prosenttia työeläkkeensaajista eli noin 800 000 eläkeläistä.
Kansanliikkeet ja eläkeläisten asian puolesta toimivat aktivistit ovat löytäneet tilanteeseen syitä vuosikymmeniä jatkuneesta eläkkeitä heikentävästä porvaripolitiikasta sekä etenkin taitetusta indeksistä ja aiemmasta eläkeindeksin jäädyttämisestä.
Eläkkeensaajien keskusliitto EKL kommentoi kannanotossaan köyhyyttä ja eriarvoisuutta sekä lähettää terveisiä Sanna Marinin hallitukselle Suomen ensi vuoden talousarvion laatimisen suhteen.
- Merkittävässä osassa eläkeläisten toimeentulon kannalta ovat palvelut, niiden saatavuus ja saavutettavuus sekä hinta.
- Pienituloisten asemaa on tarkasteltava kokonaisuutena ja haettava aidosti vaikuttavia toimia heidän tilanteensa parantamiseksi. Merkittävässä osassa eläkeläisten toimeentulon kannalta ovat palvelut, niiden saatavuus ja saavutettavuus sekä hinta. Terveydenhuollon asiakas- ja palvelumaksut sekä lääkehoidon kustannukset eivät saa muodostua esteeksi palveluiden ja hoidon saamiselle. Niiden erilliset maksukatot tulee ehdottomasti yhdistää yhdeksi maksukatoksi, jonka taso tulee määritellä korkeintaan täyden takuueläkkeen suuruiseksi, kerrotaan kannanotossa.
Lisäksi EKL edellyttää yhä, että ennen vaaleja annettu lupaus alle 1 400 euron eläkkeiden korotuksesta sadalla eurolla nettona toteutetaan.
- Selvitystyö on nyt käynnistettävä, ja mukaan on otettava myös keskeisten eläkeläis- ja nuorisojärjestöjen edustus sukupolvien välisen solidaarisuuden hengessä, vaatii EKL:n puheenjohtaja Simo Paassilta.
Kannanotossaan EKL myös esittää korotettua kotitalousvähennystä yli 75-vuotiaille ja luopumista tulkinnasta, jonka mukaan TyEL-maksu olisi veroa. Liitto niin ikään huomauttaa, että mikäli välillisiä veroja korotetaan, kohdistuu se silloin kaikkein kipeimmin pienituloisiin.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Rakennusliitto vaatii alan työntekijöiden terveyden turvaamista ja kaikille ulkomaista tuleville alan työntekijöille koronatestausta ja pakollista karanteenia.
Työttömyys vaikuttaa ihmiseen monin tavoin, jonka voi kokea vain itse samassa tilanteessa. Oikeus työhön ei toteudu läheskään kaikilla, kun soveltuvat työpaikat ovat monilla harvassa. Tiedonantaja haastatteli yli vuosi sitten työttömäksi jäänyttä nuorta.
Valko-Venäjällä käydään presidentinvaalit 9. elokuuta. Maan ihmisoikeustilanne on heikko ja tulevien vaalien tulosta pidetään jo itsestäänselvänä. Nousevat ja yhä vahvistuvat protestiliikkeet ympäri maailmaa vaativat loppua vuosikaudet jatkuneelle Aleksandr Lukashenkon diktatuurille ja nationalistiselle politiikalle.
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
Helsingin hallinto-oikeus on tuominnut laittomaksi päätöksen, jolla pormestari Juhana Vartiaisen esitys Helsingin talousarvioksi vuodelle 2022 salattiin ennen sen sopimista kaupunginhallituksen ryhmien neuvotteluissa. Juridisesti oikeuden päätös koskee kansliapäällikkö Sami Sarvilinnan kieltäytymistä julkisuuslain mukaisesta tietopyynnöstä, jonka SKP:n Helsingin piirin puheenjohtaja Yrjö Hakanen esitti, kun pormestarin talousarvioesitystä ei aiemmasta poiketen julkistettu.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.