Eläkepuppua Fagernäsiltä

30.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 40 / 30.10.2009

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäs esitti viime viikolla eläköitymistä koskevan "pohjoismaisen mallin" omaksumista Suomeen. Tämän "mallin" mukaan Suomessakin alimman eläkeiän pitäisi hänen mukaansa olla 67 vuotta.


Fagernäsin puheet "pohjoismaisen mallin" mukaisesta eläkeiästä ovat puppua. Mitään yhtenäistä mallia ei ole olemassa. Ja kuten SAK:n eläke- ja työura-asioiden päällikkö Kaija Kallinen huomauttaa, Fagernäs sivuuttaa vaikenemalla työntekemisen "pohjoismaisen mallin" eli lyhyemmät työajat ja osa-aikatyön. Juuri työntekijöiden tarpeiden mukaisten ja joustavien työaikojen avulla yli 60-vuotiaiden työssäkäynti on Ruotsissa laajempaa ja jatkuu hieman pidempään kuin Suomessa.


Suomen ja Ruotsin malleja ei siksi voidakaan yksi yhteen verrata keskenään ikärajojenkaan osalta.


Puhuminen "kasvustrategian" nimissä yleisen eläkeiän korottamisesta Suomessa on muuten irvokasta tilanteessa, jossa kohta joka kymmenes työikäinen on työttömänä. Fagernäs halunneekin käyttää hyväksi tätä taantuman aiheuttamaa tilannetta, jossa firmat irtisanovat kuin liukuhihnalta varsinkin iäkkäämpiä työntekijöitä. Työnantajapomojen mieli tekee päästä näille ihmisille tärkeiden eläke-etujen ja muiden turvaverkkojen kimppuun.


Ensimmäisiä Fagernäsin näkemyksiä tukistavia yleisönosastokirjoituksia on jo tullut meille, vaan ei vielä julkaistu. Yhdessä sanoma kiteytetään näin napakasti: "Eläkeikäisiä ei voi syyttää EK:n ja oikeiston aiheuttamista talouden sotkuista eikä heitä siitä saa rangaista. Eläkeikää tulee laskea niin, että 58-vuotiaana voi jäädä eläkkeelle."



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli