Etelä-Afrikka: Sinnikäs köyhyys lisää turhautumista

10.03.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 10/2006.

Etelä-Afrikan vapautusliikkeen aseellisen siiven entiset taistelijat osoittivat mieltään helmikuussa Pretorian kirkkoaukiolla. Veteraanisotilaat vaativat hallitukselta oikeutta asuntoon ja työhön. Mielenilmaukset järjestettiin juuri maaliskuun 1. päivänä pidettyjen paikallisvaalien alla.


Osa entisistä vapaustaistelijoista värvättiin uuden Etelä-Afrikan puolustusvoimiin. Silti tuhansille ei löytynyt töitä vapautetun maan armeijasta. Vihaa on nostanut se, miten vielä 11 vuotta vuonna 1994 saavutetun sovinnon jälkeen hallitus ei tue veteraanien työnsaantia, koulutusta tai huolehdi heidän perheistään.
ANC arvostelun kohteenaViime viikolla järjestetyt paikallisvaalit merkitsevät hallitsevalle ANC:lle uutta nousua. Silti ANC on kuluneen vuoden vaaleissa joutunut vasemmiston taholta kovemman arvostelun kohteeksi kuin koskaan aikaisemmin demokraattisen Etelä-Afrikan historiassa.


ANC:n, Etelä-Afrikan kommunistipuolueen ja ammattiliittojen kongerssin COSATU:n välinen yhteistyö kohtaa yhä enemmän vaikeuksia sitä mukaa, kun vaatimukset edistyksellistä, kapitalisminvastaista politiikkaa puolesta voimistuvat. Näitä vaatimuksia esittää yhä useammin ANC:n perinteinen tukijoukko – urbaanit townshipit ja maaseudun köyhät yhteisöt. Kritiikki keskittyy paikallishallinnon kyvyttömyyteen tyydyttää perustarpeita: vesihuoltoa, sähköä ja edullisia asuntoja.
Epäonnistunut sosiaalidemokraattinen politiikkaANC on ottanut suuria askelia parantaakseen miljoonien, aikaisemmin vailla peruspalveluja olleiden ihmisten elämänlaatua. Tästä huolimatta vielä useammat eivät pääse nauttimaan laadukkaista ja edullisista peruspalveluista. Townshipeissä palvelutarjonta kärsii usein paikallisten viranomaisten korruptiosta. Paikallisvaalien alla nähtiin monta, usein myös väkivaltaista protestia, joilla vastustettiin ihmisten huonontuvia elinolosuhteita.


ANC:n sosiaalidemokraattinen politiikka luottaa kapitalismiin yhteiskunnallisen kasvun moottorina. Se on politiikkaa, joka on epäonnistunut Etelä-Afrikan nostamisessa massaköyhyydestä ja työttömyydestä. Tilanne pahenee vuosi vuodelta.


Nykyisen linjan kritiikkiä esittävät kommunistinen puolue ja ammattiliittojen kongressi, jotka haluavat luotsata Etelä-Afrikkaa kohti sosialismia.


Tähän mennessä ANC:n vasemmistoliittolaisten esittämät uhkakuvat uusliberalistisen talouspolitiikan tuhoisasta suunnasta ovat toteutuneet. Nyt nämä varoittavat äänet saavat vastakaikua township-asukkaiden ja maaseudun köyhälistön kasvavasta turhautumisesta. Mukana joukossa on myös vapautusarmeijoiden sotilaita, jotka taistelivat vapauttaakseen maansa apartheidin kynsistä.MARK WALLER


Väliotsikointi toimituksen

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli