Etelä-Afrikka tienhaarassa

19.04.2017 - 11:30
Eteläafrikkalaiset puolustivat demokratiaa mielenosoituksessa Pretoriassa. Kuva: Themba Babebe.

Etelä-Afrikan kommunistinen puolue vaatii maan presidentin Jacob Zuman, puolueen entisen liittolaisen, eroa. Vaatimusta ovat edeltäneet jopa Etelä-Afrikan kuoppaisen poliittisen kentän mittapuulla epätavallisen dramaattiset tapahtumat.

Zuma on myös hallitsevan Afrikan kansalliskongressin (ANC) puheenjohtaja. ANC on vapautusliike, joka Nelson Mandelan johdolla siirsi Etelä-Afrikan demokratiaan 23 vuotta sitten.

Nyt Zuma on kasvavien korruptio- ja hallinnon väärinkäytössyytteiden kohteena.

Tilanne kärjistyi, kun Zuma erotti valtiovarainministeri Pravin Gordhanin ja tämän apulaisministeri Mcabisi Jonasin. Kumpikin on tullut tunnetuksi korruption vastaisen taistelun kivijalkana, erityisesti kun kyse on ollut valtiorahoituksen hämäräperäisestä käytöstä sekä julkisesti omistettujen yritysten tuottojen ohjaamisesta yksityisiin taskuihin.

Guptan veljekset ja korruptio

Etelä-Afrikan keskuskomitea toteaa 31. maaliskuuta annetussa kannanotossa:

”Tämä holtittomuus on herättänyt laajaa huolta ja vihaa ANC:n sisällä ja yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla. Nyt on saavutettu ratkaiseva piste, jonka vuoksi kommunistipuolueen johdon arvion mukaan Zuman on erottava.”

Laajalti jaettu käsitys on, että Zuma on asettanut itsensä sekä hallituksen aseman vaakalaudalle tarjoamalla etuuksia Guptan perheelle, joka omistaa Etelä-Afrikassa lukuisia yhtiöitä sekä New Age –lehden. Yhtiöiden toimintaa johtavia Guptan veljeksiä syytetään siitä, että he ovat vaikuttaneet ministerivalintoihin saadakseen mehukkaita sopimuksia hallitukselta.

Kansansuosio murentuu

Etelä-Afrikan kommunistinen puolue tuki Zumaa, kun tämä haastoi edeltäjänsä Thabo Mbekin ANC:n johtajavaaleissa vuonna 2007. Ollessaan presidenttinä Mbeki oli Etelä-Afrikan oikeistolaisen talouspolitiikan takana. Tuolloin Zuma edusti vielä ANC:n vasenta laitaa. Hän haastoi menestyksellisesti Mbekin ja eteni aina Etelä-Afrikan presidentiksi asti vuonna 2009.

ANC menetti merkittävän osan suosiostaan viime vuoden paikallisvaaleissa.

ANC:n kannatus on jatkuvasti ollut suurempi kuin minkään muun poliittisen puolueen. Sen johtajista on automaattisesti tullut myös Etelä-Afrikan presidenttejä. Kansansuosio on kuitenkin murentunut laajan korruption vuoksi, joka on levinnyt sekä valtion- että paikallishallintoon sekä ANCn rakenteisiin. ANC menetti merkittävän osan suosiostaan viime vuoden paikallisvaaleissa.

Kehitys hiipuu

Zuma on ollut vallassa nyt kaksi kautta. Etelä-Afrikan kommunistinen puolue ja keskusammattiliitto COSATU ovat muodostaneet ANC:n kanssa liittouman. Liittouma on Zuman presidenttikausilla varmistanut sen, että etenkin köyhiä hyödyttävät, edistykselliset uudistukset on saatu alulle.

Zuma oli käyttänyt veronmaksajien rahoja kohentaakseen omaa yksityisasuntoaan.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö Etelä-Afrikan vähävaraisen enemmistön olot ole parantuneet Zuman ollessa presidenttinä. Mutta kehitys on ollut heikkoa etenkin Zuman viimeisimmällä kaudella. Sekä kommunistit että COSATU ovat entistä enemmän vieraantuneet Zuman tapaan harjoittaa valtaansa.

Vakavin tapaus oli, kun selvisi, miten Zuma oli käyttänyt veronmaksajien rahoja kohentaakseen omaa yksityisasuntoaan KwaZulu Natalin Nkhandlassa. Tekosyynä oli turvallisuuden lisääminen. Valtio käski Zumaa maksamaan rahat takaisin, mutta Zuma kieltäytyi – kunnes perustuslakituomioistuin pakotti presidentin ruotuun.

Jatkuvia protesteja

Viime aikoina ANC:n johtama hallitus ei ole onnistunut vastaamaan köyhien yhteisöjen vaatimuksiin kuten sen olisi pitänyt. Palveluja vaativat protestit ovat jokapäiväisiä. Esimerkiksi aamuisin radiossa kehotetaan tielläliikkujia välttelemään tiettyjä paikkoja mahdollisten mielenosoitusten takia.

Erottamalla suositun valtiovarainministerin Zuma on tehokkaasti haastanut vastustajansa. Zuma on myös pöllyttänyt hallituksen virkoja ja nostanut esille tunnetusti epäpäteviä kandidaatteja vain koska he sattuvat miellyttämään Guptan klaania.

Etelä-Afrikan kommunistien kannanotossa todetaan:

”Zuman tekemät ministerivaihdokset ja Guptan perheen kasvavat rahoitusongelmat eivät ole eduksi. Ne paljastavat taas kerran tilanteen vakavuuden. Maatamme hallitaan entistä vähemmän valtion virastoista ja enemmän Guptan perheen kartanoista.”

Taistelu demokratian puolesta

Puolue on kehottanut kaikkia hallinnossa olevia jäseniään pysymään asemissaan toistaiseksi. Kommunistit yrittävät nyt ay-liikkeen liittolaistensa kanssa taivutella ANC:n johtoa erottamaan Zuma ja estämään ANC:n sisäinen hajaannus.

Keskeistä on, että kansan suuttumus mobilisoidaan ja organisoidaan rakentavalla tavalla.

Keskuskomitean mukaan kyseessä ei ole henkilöä vastaan kohdistettu kampanja eikä myöskään kuppikuntien välinen kamppailu. Nyt kamppaillaan kovalla työllä taistellun demokratian puolesta. Keskeistä on, että kansan suuttumus mobilisoidaan ja organisoidaan rakentavalla tavalla. Eteläafrikkalaiset taustasta ja näkemyksistä riippumatta on yhdistettävä puolustamaan sitä, mikä on maalle parhaaksi.

ANC:n on määrä myöhemmin tänä vuonna järjestää edustajakokous, jossa valitaan uusi johtaja. Hänestä tulee myös Etelä-Afrikan presidentti vuoden 2019 vaaleissa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.