EU kutsuu Yhdysvaltojen, Kanadan ja Norjan sotilasjoukot liikkumaan vapaasti rajojensa sisällä

06.05.2021 - 19:45
(updated: 21.05.2021 - 13:02)
USA:n tankki saapuu Saksaan Defender Europe 2021 -sotaharjoitukseen. Kuvakaappaus DefenceNewsin videolta

Euroopan unioni valtuutti Yhdysvaltojen, Kanadan ja Norjan liittymään sotilaallisen liikkuvuuden (Military Mobility) projektiinsa tänään, kertoo Morning Star. Unioni sallii näin maiden sotilasjoukkojen esteettömän liikkumisen unionin sisällä.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi, että päätös "tehostaa EU:n puolustusta ja vahvistaa turvallisuuttamme" nopeuttamalla armeijoiden siirtämistä mantereelle. Yhdysvalloilla on Euroopassa yli 70 000 sotilasta, ja se johtaa tällä hetkellä lähes 30 000 sotilaan Defender Europe 2021 -sotaharjoitusta Venäjän rajoilla Itämereltä Mustallemerelle.

Sotilaallisen liikkuvuuden PRY-projekti mahdollistaa sotilashenkilöstön ja sotilaallisten voimavarojen nopean ja saumattoman liikkumisen kaikkialla EU:ssa joko rauta-, maa-, ilma- tai meriteitse. Se on osa EU:n ehdottamaa pysyvämpää rakenteellista sotilasyhteistyötä, Pescoa, jota pidetään joillakin tahoilla askeleena kohti EU-armeijaa.

Päätöksen kyseenalaisuutta lisää se, että virallisesti puolueettomat maat kuten Irlanti, Itävalta, Suomi ja Ruotsi ovat Naton ulkopuolella, mutta mukana Pescossa.

Britannian kommunistisen puolueen puheenjohtaja Robert Griffiths sanoo, että Yhdysvaltojen kutsuminen projektiin on "uuden kylmän sodan vaarallista kärjistymistä, mikä korostaa EU:n kasvavaa sotilaallista roolia". Hän kehottaa sosialisteja vahvistamaan rauhanliikettä Iso-Britanniassa ja kansainvälisesti Maailman rauhanneuvoston kautta.

EU-kriittisen, ammattiyhdistysaktiiveista koostuvan Trade Unionists Against the EU -liikkeen entinen puheenjohtaja Doug Nicholls sanoi Morning Starille, että ”EU:n lisääntyvä sotaisuus ja militarisointi" oli yksi syy siihen, että monet sosialistit Britanniassa äänestivät Brexitin puolesta.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat