EU: rauhan vai pääoman projekti?
Kesäkuun maanantaiklubilla ravintola Milenkassa Helsingissä pureuduttiin ajankohtaisen Euroopan unionin problematiikkaan. Mukaan oli saatu helsinkiläisiä EU-vaaliehdokkaita kolmesta puolueesta.
Suomen kommunistisen puolueen listalla ehdokkaana oleva käsitetaiteilija Juha-Pekka Väisänen oli juuri pokannut Väestöliitolta kaksi palkintoa. Väestöliitto haastoi toukokuussa 2009 eurovaaliehdokkaat vastaamaan kyselyyn seksuaali- ja perhekysymyksistä. Kyselyn perusteella valittiin leikkimielisesti sekä Suomen Seksikkäin että Perheystävällisin meppiehdokas, joka oli vastannut kysymyksiin edistyksellisimmin. Väisänen sijoittui molemmissa kisoissa toiseksi.
Juha-Pekka Väisänen muistutti, että kun unionin jäsenyydestä aikoinaan äänestettiin, hyvin suuri osa, lähes puolet kansasta oli jäsenyyttä vastaan. Viidentoista vuoden takaisesta neuvoa antavasta kansanäänestyksestä on Väisäsen mukaan jäänyt parantumattomia arpia, tunne siitä, että suuren kansanosan mielipiteitten yli oli kävelty.
– Valta on unionissa palautettava kansalle. Vaikka se Kokoomuksen puheenjohtajan mielestä tuntuu "euroänkyröinniltä", minusta se on demokratiaa. Tällä hetkellä elämme keskellä sekä kapitalismin että suomalaisen yhteiskunnan demokraattista kriisiä, sanoi Väisänen.
Hänen mielestään on ensiarvoisen tärkeää vaikuttaa vaaleissa ja äänestää protesti Euroopan unionille.
Porvarivetoista
EU:ta
Keskustan meppiehdokas Anna Ranki korosti Euroopan unionin roolia kaiken puolisen tasa-arvon edistäjänä. Hänen mukaansa päätöksenteon pitäisi olla unionissa nykyistä läpinäkyvämpää ja kansalaisilla pitäisi olla parempia vaikutuskeinoja unionin tekemiin päätöksiin.
– Avoimuus on Euroopan vahvuus, sanoi Ranki.
Juha-Pekka Väisänen huomautti tähän väliin, että unionin tasa-arvodirektiivikin on alisteinen tavaroiden ja pääoman vapaalle liikkuvuudelle. Se kertoo Väisäsen mukaan siitä, mikä EU:lle on loppujen lopuksi tärkeää.
Toista kertaa EU-vaaleissa SDP:n ehdokkaana oleva Nesrin Can piti Euroopan unionia ennen kaikkea rauhan ja demokratian edistämisen projektina, jota toistaiseksi on tehty porvarivetoisesti. Tilanne voisi Canin mukaan muuttua, mikäli vasemmisto vahvistaisi asemaansa EU:n parlamentissa.
Tosiasia on, että europarlamentin demarien sosialistiryhmä on usein peesannut porvaripuolueiden kantoja ja linjauksia.
Lissabonin sopimuksen
luonne
Sekä Anna Ranki että Nesrin Can ilmoittivat kannattavansa Lissabonin sopimusta. Kummankin mielestä sopimus on parempi kuin nykyisen unionin perusasiakirjakokoelma. Ranki olisi halunnut järjestää Lissabonin sopimuksesta koko EU:n laajuisen kansanäänestyksen, jossa EU:n kansalaisten enemmistö olisi riittänyt sopimuksen hyväksymiseen. Nythän jokaisen EU-valtion täytyy erikseen ratifioida sopimus, jonka Irlanti on jo kertaalleen kaatanut kansanäänestyksessä.
Nesrin Can sen sijaan piti kansanäänestyksiä epäluotettavina päätöksenteon välineinä. Hänen mukaansa päätökset pitää tehdä edustuksellisen demokratian kautta, jolloin päättäjille jää myös vastuu päätöksistään.
Juha-Pekka Väisänen on tiukasti Lissabonin sopimusta vastaan. Hänen mukaansa kelvoton sopimus muun muassa keskittää valtaa EU:ssa liikaa.
Keskustelussa myös kyseenalaistettiin EU:n rooli rauhanprojektina. Unioni syntyi alun perin Euroopan hiili- ja teräsyhteistyönä ja toimii selvästi enemmän pääoman kuin rauhan tai ihmisoikeuksien pohjalta.
Liittykää
vallankumoukseen!
Maanantaiklubin päätteeksi esiintyi niin ikään SKP:n listalla sitoutumattomana meppiehdokkaana oleva Kari Peitsamo, joka kiertää keikkailemassa ympäri Suomea ja tekee tietysti samalla vaalityötä. Peitsamo on ennättänyt muun muassa vierailla toukokuun alussa Joensuussa nuorten valtaamassa talossa, jossa vastaanotto oli hyvin lämminhenkinen. Mies on päässyt myös mediassa hyvin esille. Peitsamo esiintyi muun muassa Ylen vaalimarkkinoilla toukokuun puolessa välissä ja on antanut haastatteluja niin Helsingin Sanomiin kuin Hufvudstadsbladetiin.
Peitsamo on mahdollista nähdä vielä tänään perjantaina sekä huomenna lauantaina esiintymässä Helsingin Kaapelitehtaalla.
– Me teemme nyt oikeasti poliittisia valintoja. Oikeisto yhtenä miehenä yrittää vaieta siitä, mistä näissä vaaleissa on todella kyse. Me otamme nyt kantaa joko EU:n markkinaliberalismin puolesta tai sitä vastaan. Nimenomaan radikaalivasemmisto on aina puolustanut hyvinvointivaltion aatteita ja ihanteita, muistutti Peitsamo.
Milenkan setissä kuultiin tietysti Peitsamon vaalibiisi Nostakaamme punalippu salkoon sekä jo kulttihitiksi muodostunut Liityn SKP:hen.
– Join the Revolution! – Liittykää vallankumoukseen! Kari Peitsamon kehotus päätti Maanantaiklubi-illan lennokkaasti ja mieltä nostavasti.
MARKO KORVELA