EU:n uusliberalistinen politiikka on epäonnistunut surkeasti

19.11.2016 - 18:15
(updated: 19.11.2016 - 18:50)
– Kapitalismin näkymätön käsi ei ole vain näkymätön, sitä ei ole olemassakaan, sanoi Punavihreän allianssin Pernille Skipper Kööpenhaminan Plan B-konferenssissa.

Plan B -konferenssi kokoaa viikonloppuna 250 osallistujaa 21 maasta edistyksellisistä vasemmistopuolueista. Yhdessä puolueet edustavat noin 20 miljoonaa eurooppalaista äänestäjää. Mukana konferenssissa on myös kansalaisjärjestöjen, tiedotusvälineiden ja ammattiliittojen edustajia.

Tanskan Punavihreän allianssin (Enhedslisten) parlamentaarikko Pernille Skipper totesi, että EU:n ja talous- ja rahaliitto Emun edustama uusliberalistinen politiikka on epäonnistunut surkeasti.

– Kapitalismin näkymätön käsi ei ole vain näkymätön, sitä ei yksinkertaisesti ole olemassakaan, sanoi Skipper.

Hänen mukaansa tarvitaan vaihtoehto uusliberalistiselle unionille, vaihtoehto, joka asettaa ihmiset pääoman edelle.

Hollannin sosialistipuolueen (PACE) parlamentaarikko Tiny Kox huomautti, että EU:n talouskuri- ja leikkauspolitiikka murentavat niin vakavasti demokratiaa ja perusturvaa, että kyse on Euroopan laajuisesta ihmisoikeusrikoksesta. Kox syytti EU:ta erityisesti massatyöttömyyden ylläpitämisestä.

Vastarintaa ja tottelemattomuutta

Kansainvälisen velkojen laillisuutta tutkivan komission belgialainen jäsen Eric Touissant totesi, että joidenkin euromaiden kuten Kreikan ylivelkaantuminen on suoraa seurausta Euroopan raha- ja talousunioni Emun rakenteellisesta epätasapainosta, jota EU:n keskeiset talousmaat kuten Saksa ja Ranska käyttivät tietoisesti ja häikäilemättä hyväkseen. Touissantin mukaan valtaosa Kreikan veloista on laittomia ja velkoja pitäisi sen vuoksi leikata. Myös muissa euromaissa pitäisi velkoja tarkastella kriittisesti ja selvittää niiden taustoja ja laillisuutta.

Touissant piti mahdottomana EU:n tai euron uudistamista. Hän peräänkuulutti vastarintaa, tottelemattomuutta EU-komission ja keskuspankin vaatimuksia kohtaan.

– Vasemmiston on esitettävä, että lähtö euroalueesta on todellinen vaihtoehto. Se tuo toki vastakkainasetteluja ja ristiriitoja, koska on mahdotonta, että komissio tai Euroopan keskuspankki suostuisivat siihen hyvällä, arvioi Touissant.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.