Fasismin nousu Euroopassa torjuttava

21.11.2017 - 12:00

Puolassa järjestettiin maan itsenäisyyspäivänä 11. marraskuuta yksi maailman suurimmista äärioikeiston mielenosoituksista 2000-luvulla. Arviolta 60 000 fasistia marssi avoimesti natsitunnusten alla.

Äärioikeiston marssin järjestivät Mlodziez Wszechpolska (suom. ”Yleispuolalainen nuorisoliitto”) ja Obóz Narodowo Radykalny (ONR, suom. ”Kansallisradikaali leiri”). Molemmat järjestöt viittaavat sekä nimiltään että poliittisilta ohjelmiltaan ennen toista maailmansotaa vaikuttaneisiin nationalistisiin järjestöihin, jotka terrorisoivat juutalaisia, muita vähemmistöjä sekä sosialisteja ja kommunisteja.

Natsien ”itsenäisyyden marssilla” hyökättiin voimakkaasti niin juutalaisia, muslimeja kuin pakolaisia vastaan. Paikalla oli myös Puolan johtavan Laki ja oikeus -puolueen kannattajia sekä fasisteja muista Euroopan maista.

Myös Suomessa on itsenäisyyspäivänä tiedossa useampia äärioikeiston ja kansallismielisten voimannäyttöjä. Natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike on ilmoittanut, että viime itsenäisyyspäivänä laajaa julkisuutta saanut mielenosoitusmarssi Helsingissä uusitaan. Vuosi sitten marssi keräsi noin 180 osallistujaa niin Suomesta kuin ulkomailta, ja juhlavuoden kunniaksi natsit tavoittelevat varmasti vielä suurempaa marssijamäärää. Lisäksi on tarkoitus järjestää 612-soihtukulkue. Kulkueen taustavoimilla on vahvoja kytköksiä sekä natseihin että perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen johtamaan Suomen Sisuun.

Itsenäisyyspäivänä Helsinkiin kootaan myös antifasistisia voimia. Puolassa natseja vastaan asettui reilut parituhatta antifasistia. Ruotsalaisen Brand-lehden mukaan erilaisten autonomisten ryhmien, lukuisten yhteisöjen, feminististen ja queer-järjestöjen sekä ammattiliittojen järjestämä vastamielenosoitus oli suurin vuosiin. Samanlaista fasismin vastaista rintamaa on välttämätöntä koota myös Suomessa.

Fasismi on finanssipääoman vallasta kumpuavaa, suoraan väkivaltaan perustuvaa terroria.

Fasismille ja natsismille ei pidä antaa yhteiskunnassa minkäänlaista tilaa. Niitä pitää vastustaa joka tasolla: niin kaduilla kuin sosiaalisessa mediassa, arkielämässä ja työpaikoilla. Fasismin nousu 1900-luvun alussa alkoi vaivihkaa, enemmistön hiljaisella vaikenemisella. Sen nousun päätepisteenä olivat maailmansota, joukkotuhot ja holokausti. On syytä korostaa, että fasismin ensimmäisiä uhreja ovat historiallisesti olleet paitsi erilaiset vähemmistöt, myös järjestäytynyt ay- ja työväenliike sekä sen luokkatietoisimmat osat, kommunistit.

Kommunistien roolina on edelleen seistä fasismin ja natsismin nujertamisen eturintamassa. Kommunistien on painotettava monopolikapitalismin ja imperialismin roolia fasismin nousussa. Fasismi on finanssipääoman vallasta kumpuavaa, suoraan väkivaltaan perustuvaa terroria. Fasismin vastustaminen on ennen muuta imperialismin ja suurpääoman vallan vastustamista.

Natsien pullistelujen estämisessä ei ole kyse ilmaisun- tai sananvapauden rajoittamisesta, vaikka joku puolueeton humanisti tai naiivi toimittaja näin voisi väittää. Kyse ei myöskään ole mistään ääripäiden kamppailusta, saati tasa-arvoisesta näkemysten vaihdosta tai mistään ”dialogista”. Kyse on erään ihmiskunnan suurimman ideologisen saastan pois pyyhkäisemisestä maailman kartalta – sen työn jatkamista, jossa Neuvostoliiton puna-armeija yhdessä muiden liittoutuneiden kanssa oli menestyksekäs viime vuosisadalla.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.