Fortum ja poliittinen vastuu

09.04.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 14 / 9.4.2009

Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen osakepalkkioita koskeva kohu johti viime viikolla siihen, että Lilius ilmoitti jäävänsä tämän vuoden lopussa eläkkeelle. Peter Fagernäs ilmoitti eroavansa Fortumin hallituksen puheenjohtajan tehtävistä.


Kohun aiheuttajana oli se, että Lilius sai viime vuonna osakekannustimia 2 149 000 euroa. Seitsemässä vuodessa hänelle mitattiin palkkana ja palkkioina yhteensä 33 miljoonaan euroa.


Tiistaina Fortumin johtoryhmän jäsen Tapio Kuula nimitettiin uudeksi toimitusjohtajaksi. Lilius ei siis jatka toimitusjohtajana vuoden loppuun, vaan joulukuuhun saakka muissa tehtävissä. Hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi tulee Matti Lehti.


Väistyvä hallituksen puheenjohtaja Peter Fagernäs ilmoitti, että Liliuksen eläke tulee olemaan noin 40 000 euroa kuukaudessa. Joidenkin tietojen mukaan eläke tulee kuitenkin olemaan jopa 72 000 euroa.


Näin on palikat pantu paikoilleen ja kohun, myös kysymyksen ökypalkkioiden takaisin perimisestä ja poliittisesta vastuusta, lasketaan laantuvan.


Fortumin johdon ruhtinaalliset palkkiojärjestelmät teki mahdolliseksi se, että ne hyväksyi Fortumin hallituksessa valtion edustaja, entinen kauppa- ja teollisuusministeriön, nykyinen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen. Poliittinen vastuu ei kuitenkaan ole virkamiehellä, vaan hänen poliittisella esimiehellään, entisellä kauppa- ja teollisuus- ja nykyisellä elinkeinoministerillä Mauri Pekkarisella. Sekä tietysti valtion omistajaohjauksesta vastaavalla ministerillä Jyri Häkämiehellä.


Kysymystä poliittisesta vastuusta ei saa nyt lakaista maton alle. Muuten ei ole mitään takeita siitä, ettei holtiton meno jatku.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli