Guantanamo porskuttaa edelleen
Juuri ennen viime joulua Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattis vieraili Guantanamo Bayn laivastotukikohdassa tervehtimässä joukkojaan. Matka sattui samoihin aikoihin kun YK julkaisi taas uusia raportteja Guantanamossa sijaitsevan vankileirin kyseenalaisista kidutuksista.
Mattisin mukaan vierailun syy ei kuitenkaan ollut YK:n kritiikki, kyseessä oli vain kunnianosoitus joukkojen suorittamista palveluksista. Pentagonin tiedottaja Ben Sakrisson korosti myös, että Mattis ei suorita tarkastuksia vankileirillä eikä käy keskusteluja kiinniottopolitiikasta.
Toimittaja-tutkija George Payne ihmettelee, eikö Yhdysvaltojen puolustusministeri ole kiinnostunut maailman pahamaineisimman vankilan oloista? Eikö kukaan puolustusministeriön virkamies halua tutustua henkilökohtaisesti siihen, mitä Guantanamossa tapahtuu – vielä tänäkin päivänä?
George Payne johtaa Gandhi Earth Keepers International –rauhanjärjestöä ja opettaa filosofiaa Finger Lakes Community Collegessa Yhdysvalloissa.
Satoja vankeja – ei syytteitä
Guantanamon vankileiri Yhdysvaltojen valtaamassa Kuuban osassa on tarkoin vartioitu laitos, jonka Yhdysvallat perusti tammikuussa 2002. Kimmokkeena vankileirin perustamiselle olivat edellisvuoden syyskuun 9/11-iskut.
On kulunut 16 vuotta kun toinen puolustusministeri, Donald Rumsfeld, vieraili Guantanamossa. Siitä asti leirillä on säilötty liki 800 vankia kymmenistä eri maista. 731 heistä on sittemmin vapautettu ilman syytteitä. Vangeista 15 on ollut alle 18-vuotiaita. Yhdeksän vankia on menehtynyt joko itsemurhaan tai muuhun syyhyn.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Guantanamon jäljellä olevista 41 vangista vain seitsemää aiotaan enää virallisesti syyttää rikoksista. Loput ovat joutuneet lojumaan telkien takana vuosikausia ilman julkituotua syytä tai tarkoitusta.
Tätäkin taustaa vastaan Payne pitää outona puolustusministeri Mattisin kieltäytymistä tutustua vankileiriin paremmin. Hän epäilee, ettei Mattis edes halua tietää, mitä leirillä tapahtuu – alaikäisten lukitsemisia, ihmisten vangitsemista pitkäksi ajaksi ilman syytteitä, kuolemantapauksia.
Tekosyy terroristeille
Tosiasia on, että Guantanamon vankileiri kaikkine väärinkäytöksineen toimii edelleen monelle islamistiselle järjestölle tärkeänä ja tehokkaana propaganda-aseena Yhdysvaltoja vastaan, muistuttaa Payne.
Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter on huomauttanut, että Guantanamon vankileiri ja sen käytännöt eivät edusta maan kansalaisten tahtoa.
”Rauhanpresidentti” Obaman lupauksista huolimatta Guantanamon vankileiri porskuttaa edelleen.
– Minua asia hävettää. Minusta se on väärin. Mielestäni leiri tarjoaa terroristeille tekosyyn käyttää raakaa väkivaltaa viattomia ihmisiä kohtaan, kommentoi Carter taannoin.
Barack Obama käytti omissa puheenvuoroissaan vieläkin tiukempaa kieltä muun muassa vastaanottaessaan Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2009. ”Rauhanpresidentti” Obaman lupauksista huolimatta Guantanamon vankileiri porskuttaa silti edelleen.
Kyseenalaiselle hankkeelle loppu
George Paynen mukaan valtaosa amerikkalaisista on sitä mieltä, että Guantanamon vankileiri on paitsi taktisesti ongelmallinen, myös moraalisesti kyseenalainen hanke. Se antaa terroristeille mahdollisuuden vedota sekä kidutuksen että mielivaltaisten kiinniottojen puolesta: “Tehän teette sitä samaa, miksi me emme muka saa?”Vankileiri saattaa Paynen mielestä myös koko amerikkalaisen oikeusjärjestelmän naurunalaiseksi.
– Miten on mahdollista, että kuudentoista vuoden jälkeen me amerikkalaiset emme ole onnistuneet keräämään tarpeeksi poliittista ja moraalista rohkeutta kansainvälisen pahuuden symbolin sulkemiseksi? ihmettelee Payne.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
Post-punk-yhtye Dragsvikin esikoislevy julkaistiin elokuussa. Kappaleissa korostuu kapitalismin ja fasismin vastainen sanoma. Tiedonantajan haastattelussa yhtye kehottaa lopettamaan miljonäärien perseennuolemisen.
- 1 / 168
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Caracasissa pidetty antifasistinen konferenssi kokosi yli tuhat aktivistia 76 maasta ja päättyi uuden kansainvälisen vallankumouksellisen verkoston perustamiseen. Liike, joka puolustaa työväenluokan oikeuksia, osallistavaa demokratiaa ja rauhaa, tavoittelee fasismin, uusfasismin, rasismin, kolonialismin ja imperialismin kaikista muodoista vapautumista.
Retoriikan ja psykologisen profiloinnin lisäksi meidän on ymmärrettävä syvällisemmin niitä yhteiskunnallisia voimia, jotka tukevat romanialaista äärioikeistolaista poliitikko Călin Georgescua ja hyötyvät hänen nousustaan. Tässä poliittista valtaa tavoittelevien ja oikeuksiaan menettäneiden eliittien liitossa on nationalistisen oikeiston poliittisen hankkeen ydin.
Kun uusista EU:n jäsenkandidaateista neuvottelu nostaa sopimusten uudistamisen poliittiselle agendalle, on päättäjillä se käsitys, että laajentumista tulisi lähestyä “geopoliittisena strategisena investointina”. Eurooppalaisen vasemmiston tulisi kuitenkin kyetä vastaamaan vaihtoehtoisen vision esittämisen haasteeseen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.