Guggenheim-hanke kaatui
Helsingin kaupunginhallitus hylkäsi keskiviikkona äänin 8 – 7 kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) esityksen Guggenheim-museon perustamisen valmisteluista. Helsingin Guggenheim-museon puolesta äänestivät kokoomuksen, RKP:n ja yksi vihreiden edustaja.
Keskeisenä syynä vasemmiston, perussuomalaisten ja vihreiden enemmistön asettumiselle hanketta vastaan oli se, että museon rakentamisen ja toiminnan laskut ja riskit olisivat tulleet kokonaan kaupungin ja veronmaksajien vastuulle. Guggenheim-säätiö ei olisi laittanut hankkeeseen yhtään rahaa, mutta olisi rahastanut kolmatta kymmentä miljoonaa.
Vastustusta herätti myös se, että kaupunki olisi sitonut museon rakentamiseen ja sen toiminnan tukemiseen 20 vuoden aikana yhteensä yli 400 miljoonaa euroa. Samaan aikaan kaupungin oman Taidemuseon toimintaa olisi ajettu alas ja muita peruspalveluja leikataan.
Kulttuuri on perusoikeus
SKP:n pääsihteeri ja käsitetaiteilija JP Väisänen on tyytyväinen siitä, että museonjohtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén ja kaupunginjohtaja Pajunen eivät onnistuneet lopettamaan kaupungin taidemuseota ja maksattamaan yksityistä kulttuuribisnestä kuntalaisilla. Asioihin voi siis vaikuttaa.
– Pidetään esillä vaatimus paikallisen kulttuurin vahvistamisesta ja taiteilijoiden toimeentulon parantamisesta. Eikä unohdeta, että G-taistelussa nousi esille tahto tuplata kuvataiteen määrärahat.
– Kaupunkilainen voi kuluttajan roolin sijasta olla kulttuurinen subjekti, osallistuja ja vaikuttaja. Kulttuuri on perusoikeus ja kaupungilla on paljon vastattavaa kulttuurin saavutettavuuden parantamisessa ja kulttuurin käsitteen uudelleenmäärittelyssä, JP Väisänen toteaa ja viittaa muun muassa lähiöiden kulttuuritalojen, lähikoulujen ja kirjastojen merkitykseen.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.