Haitissa totuus on tarua ihmeellisempää

02.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 5/2007.

Tanskalainen dokumenttiohjaaja Asger Leth on viettänyt paljon aikaa Haitissa. Hänen isänsä Jorgen Leth, joka myös on dokumenttiohjaaja, on käynyt vuosikymmeniä kerran vuodessa samassa maassa, huhujen mukaan sen takia, että Haitin kaoottisuus rauhoittaa hänen sisäistä kaaostaan.


Mitä sana Haiti tuo mieleen sitten nuoremmalle Lethille?


– Tuo on hyvä kysymys. Ihmiset. Haitissa ihmiset ovat erittäin vahvoja. Vihreys, jonka muistan 25 vuotta sitten lapsuudesta. Nyt se ei tosin ole enää vihreä. Musiikki, kanat, torit ja värikkäät taptapit (pienet minibussit), Asger vastaa.


Haitissa todellisuus on useasti tarua ihmeellisempää. Millainen lähtökohta tämä on tehdä dokumenttielokuvaa?


– Rakastan todellisia tarinoita, jotka ovat hullumpia kuin fiktiiviset kertomukset, Asger kertoo.


Tämän vuoden DocPointissa näytetty dokumentti Ghosts of Cité Soleil vastaa yllämainittua kuvausta.


Dokumentti kertoo kahdesta veljeksestä, 2Pac ja Bily, jotka ovat jengijohtajia Cité Soleil –slummissa. Se sijaitsee Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä.


Dokumentti kuvaa jengiläisten tarinaa loppuvuodesta 2003 alkuvuoteen 2004 saakka. Sinä aikana veljekset taistelevat vallasta muiden jengijohtajien kanssa ja tekevät yhteistyötä silloisen Haitin presidentin Jean-Bertrand Aristiden kanssa.


Tämän hallinto tosin oli heittänyt 2Pacin pariksi vuodeksi vankilaan, kun tämä ei suostunut luovuttamaan jalustalla ammuttavaa raskasta konekivääriä takaisin poliisille, joka oli lainannut sitä hänelle kun Aristidea vastaan tehtiin vallankaappausyritys 2000-luvun alussa....



ARI SARDAR

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli