Hallituksen ja ay-johtajien sopimus heikentää eläke-etuja
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) oli yhtä hymyä keskiviikkona Helsingin Sanomien verkkohaastattelussa. Aamun uutisissa kerrottiin, miten hallitus ja työmarkkinajärjestöt olivat sopineet eläkeriidat. Uutisten mukaan hallitus oli vetänyt pois ehdotuksensa korottaa eläkeikää 63:sta 65 vuoteen portaittain vuodesta 2011 alkaen.
Sen sijaan hallitus oli saanut palkansaajajärjestöjen johdon sitoutumaan siihen, että reaalista keskimääräistä työelämästä poistumisikää korotetaan kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä. Tämän toteutus linjataan vuoden 2009 loppuun mennessä Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajan Jukka Rantalan vetämässä neuvotteluryhmässä.
Porvaristo määrää tahtia
Eduskuntaoppositio on hehkuttanut palkansaajajärjestöjen voittaneen eläkesodan. Tulkinta on omituinen. Nyt ay-liikkeen johto on mukana neuvottelemassa työurien pidentämisestä, ja tahtipuikkoa heiluttavat porvarihallitus sekä työnantajajärjestöt.
Hallitus lupasi tämän vuoden loppuun saakka pitäytyä uusista eläkeiän korotusesityksistä. Vuonna 2010 se voi sellaisen taas halutessaan tehdä. Eläkeikäsovun kuudennessa kohdassa nimittäin todetaan, miten "hallitus ja työmarkkinajärjestöt arvioivat linjausten ja ehdotusten vaikuttavuutta niiden valmistuttua."
Käytännössä hallitus voi päättää, riittääkö Rantalan ryhmän esitys ja halutessaan uusia eläkeiän nostovaatimuksensa ensi vuoden alussa. Ay-liike on siinä vaiheessa hankalassa tilanteessa, koska tämän sopimuksen myötä se on sitoutettu työurien pidentämiseen tavalla tai toisella.
Lamaa syvennetään ja pitkitetään
Hallitus antoi eläkeriidan lomassa samalla lopullisen siunauksensa työmarkkinajärjestöjen sopimalle sosiaalitupolle, joka on määrä toteuttaa ensi vuonna sovitun mukaisesti. Tähän liittyen eduskunta päätti keskiviikkona työnantajan kela-maksujen poistosta.
Maksun poisto on tulonsiirto pienituloisilta ihmisiltä työnantajille. Pörssikeinottelijoiden aiheuttaman laman laskut maksatetaan eläkeläisillä ja sosiaaliturvaa tarvitsevilla.
Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri Arto Viitaniemi toteaa, etteivät hallituksen esitykset ja sovitut eläkeratkaisut vähääkään helpota ulospääsyä talouslamasta. Päinvastoin esitetyillä toimilla syvennetään ja pitkitetään lamaa.
– Porvarihallituksen esitysten sijaan tarvitaan taloutta elvyttäviä ja kulutuskysyntää lisääviä toimia: Kaikista eläke-etujen heikentämisestä on luovuttava irtisanomiset on pysäytettävä, työttömyysturvaa on parannettava.
Viitaniemen mukaan parasta työssä jaksamisen edistämistä ja työllisyyden hoitamista on työajan yleinen lyhentäminen, josta SKP on tehnyt toteuttamiskelpoisen ja realistisen esityksen siirtymisestä 30-tuntiseen työviikkoon ansiotasoa alentamatta.
MARKO KORVELA