Hallitus köyhien kimpussa

18.04.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 16 / 18.4.2008

Vanhasen–Kataisen porvarihallituksen esittämät ennätysmäiset korotukset päivähoidon sekä terveyskeskusten ja muiden kunnallisten palvelujen maksuihin ovat raaka hyökkäys tasa-arvoa ja erityisesti lapsiperheiden ja vanhusten oikeuksia vastaan. Ne ovat jatkoa porvarihallituksen linjalle, joka karsii, kilpailuttaa ja yksityistää kuntien palveluja.


Päivähoitomaksuja hallitus aikoo nostaa keskimäärin 16,5 prosenttia. Terveyskeskusmaksuihin on tulossa lähes 20 prosentin korotus. Korotuksia on tulossa jatkossakin liukuhihnalta, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon maksut aiotaan muuttaa indeksisidonnaisiksi.


Kyse on raamipäätöksestä, ja kunnat voivat tietenkin periaatteessa olla korottamatta maksuja. Mutta varmuuden vuoksi hallitus leikkaa kunnilta valtionosuuksien vähennyksinä 65 miljoonaa euroa. Näin kuntia houkutellaan ja pakotetaan kompensoimaan suurin osa tästä summasta maksuja korottamalla. Tätä on tapana kutsua kiristykseksi eli mafian kielellä tarjoukseksi, josta ei voi kieltäytyä.


Maksujen korotukset uhkaavat viedä esimerkiksi kunta-alalla työskentelevien pienten lasten vanhemmilta palkkoihin tulleet korotukset. Samoin on käymässä eläkkeiden pienille korotuksille.


Sitä paitsi on muistettava, että noin sadassa kunnassa ollaan nostamassa veroäyriä, vesi-, sähkö-, jätehuolto- ja katumaksuja korotetaan, energian hinta nousee ja kaiken lisäksi on tulossa huomattavia vuokrankorotuksia. Ruoan hinta kipuaa lisäksi jatkuvasti ylöspäin.


Mutta kun tavallisten ihmisten ylle kasataan mustia pilviä, joillekuille sentään annetaan auringonpaistetta: rikkailta poistetaan omaisuusvero, hallitus valmistelee perintöveron poistamista yritysperinnöistä, ja yhtiöt voivat jakaa taas jättiosinkoja.


Jos eduskunta olisi kansan eduskunta, se hylkäisi hallituksen esitykset kunnallisten peruspalvelujen maksujen korotuksiksi Taivas ei putoaisi niskaan. Kuntien palvelujen rahoitusta voitaisiin vahvistaa ohjaamalla siihen osa valtiontalouden miljardien ylijäämistä, perumalla kuntien valtionosuuksien leikkaukset ja saattamalla pääomatulot kunnallisverotuksen piiriin. Näin voitaisiin jopa laajentaa maksuttomia palveluja.


Nyt on syytä seurata tarkkaan, mitä eduskunta ja kukin kansanedustaja päättävät, ja pitää se mielessä kunnallisvaalien lähestyessä Samalla kannattaa muistaa, että myös nyt oppositiossa olevat puolueet ovat aiemmissa hallituksissa ja kunnalliselimissä olleet heikentämässä lapsiperheiden, vanhusten ja pienituloisten etuja ja pohjustamassa tietä nykyiselle yhä hurjenevalle kansan kuppaukselle.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!